S-o recunoastem, numirea lui Ioan Ovidiu Sabau ca antrenor al Gloriei Bistrita a surprins pe toata lumea, pana si pe apropiatii lui Jean Padureanu, obisnuiti pana de curand cu enervanta previzibilitate a celui poreclit Lordul. Aparent aceasta mutare
S-o recunoastem, numirea lui Ioan Ovidiu Sabau ca antrenor al Gloriei Bistrita a surprins pe toata lumea, pana si pe apropiatii lui Jean Padureanu, obisnuiti pana de curand cu enervanta previzibilitate a celui poreclit Lordul. Aparent aceasta mutare ar trebui sa ne mane catre concluzia ca Gloria s-a hotarat in sfarsit sa puna capat acelor infame blaturi care au au erodat credibilitatea campionatului intern indeosebi in acesti ultimi 15 ani si poate ca asa si este, desi avem serioase reticente in acest sens.
Sa ne amintim ce a insemnat Glora Bistrita in acest deceniu si jumatate de adastare in Divizia A. A fost, in puhava traditie a unor grupari de provincie, o echipa de santaj, o trupa in general robusta si disciplinata, asta nu neaparat in sensul bun al cuvantului, care mai mereu a parut capabila sa puna mari probleme granzilor, insa numai cand a dorit-o, lucru care nu s-a prea intamplat. Argumentele lui Jean Padureanu au fost cinic de simple: "Daca n-ar fi fost Revolutia din '89, Gloria n-ar fi promovat niciodata (n.n. - sa ne amintim ca in anii '80 echipa bistriteana a terminat de sase ori pe locul secund in Divizia B). Judetul asta are cea mai mare rata a somajului din tara, pentru multi dintre oamenii de aici singura bucurie aducand-o echipa de fotbal. Eu nu voi vorbi ca altii despre trecut, nu voi face niciodata dezvaluiri de senzatie, insa ceea ce pot sa spun cu singuranta este ca nu m-as da in laturi de la nimic de la aceasta echipa cu care ma identific din 1958". Cum spuneam, pe cat de cinic, pe atat de real.
Astfel, putem noi sa credem ca lucrurile se vor schimba de acum inainte, mai ales daca Gloriei ii va fi rau in competitie sau la buget? Nu prea ne vine. Cat despre probitatea si seriozitatea lui Sabau, asta n-ar constitui un argument care sa ne subrezeasca temerile. Toata lumea stie ca la fiecare echipa exista un nucleu de doi, trei sau chiar patru jucatori loiali conducerii clubului, care la un singur semn al acesteia sa rezolve singuri soarta unui meci fara ca antrenorul sa stie ori chiar sa se prinda de ceva. E drept ca Sabau este si el constient de acest lucru din moment ce prima decizie pe care a luat-o a fost excluderea din lot a celebrelor muhaiele Costel Campeanu, Vasile Popa si Daniel Iftodi, spre marea mahnire a lui Padureanu, care s-a vazut astfel indepartat de cele mai fidele slugi ale sale, insa asta nu constituie o problema de nerezolvat pentru Tata Jean, care, la experienta lui, este oricand capabil sa formeze si sa coordoneze un nou commando de hahalere, iar habotnicul Sabau, un adept al celebrei sintagme a dogmatismului religios, "Crede si nu cerceta", pe pariu ca se va face ca nu si-a dat seama de nimic.
Apropo de Sabau si de bigotismul acestuia care uneori ii scoate la iveala latura daca nu mitocaneasca, cel putin lipsita de delicatete, un fost om de fotbal a avut proasta inspiratie sa-i trimita in preajma Craciunului un foarte politicos si bine intentionat mesaj de felicitare prin SMS. La putin timp dupa aceea nu mica i-a fost mirarea respectivului personaj sa primeasca la randu-i un mesaj scris in care acesta martorul lui Iehova spunea "Din fericire noi nu celebram sarbatorile pagane!". V-ati fi asteptat la asa ceva din partea lui? Poate ca da, daca va amintiti ca acum cativa ani a fost obligat sa se reapuce de fotbal, intrucat avea mare nevoie de bani pentru ca fabrica lui de bauturi alcoolice de la Cluj daduse faliment. Fereasca Sfantul sa creada cineva ca am fi tocmai noi aia care sa condamnam pe cineva care are un blagoslovit stabiliment de produs cocart, insa, hai s-o spunem p'aia dreapta, suna ca dracu' (ptiu, duca-se pe pustii!) sa afli ca un abstinent declarat, un habotnic aproape de teapa acelui popa de la Tanacu sa se ocupe cu impaienjenirea mintilor unor buni crestini cu un basamac de proasta calitate. Ca daca era bun de ceva, fara indoiala ca nu dadea faliment.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.