Deficitul de cont curent s-a adancit cu 77% dupa primele patru luni, comparativ cu perioada similara a anului trecut, pana la 1,39 miliarde de euro, reiese din datele furnizate de Banca Nationala a Romaniei. Cu toate acestea, dinamica acestui indicat
Deficitul de cont curent s-a adancit cu 77% dupa primele patru luni, comparativ cu perioada similara a anului trecut, pana la 1,39 miliarde de euro, reiese din datele furnizate de Banca Nationala a Romaniei. Cu toate acestea, dinamica acestui indicator este inferioara celei din primul trimestru, cand s-a inregistrat un avans de 85%. Schimburile comerciale au adus un minus de 1,8 miliarde euro, cu aproape 70% mai mult decat in perioada similara din 2004, pe fondul trecerii pe sold negativ a segmentului de servicii (210 milioane de euro).
Transferurile curente raman pe un trend ascendent, dar, spre deosebire de alti ani, ritmul de crestere nu mai tine pasul cu majorarile in sens negativ din sectorul comercial. Romanii din strainatate au remis, in primele patru luni, o suma de 897 de milioane de euro, cu doar 33% peste valoarea din ianuarie - aprilie 2004.
Datoria externa pe termen mediu si lung a inregistrat 20,7 miliarde euro, in crestere cu 14,2% fata de 31 decembrie 2004. Datoria externa publica si public garantata se situeaza la 10,65 miliarde de euro si reprezinta 51,5% din datoria externa pe termen mediu si lung, fata de 55,4% la 31 decembrie 2004.
Temporizare liberala
In urma recentelor negocieri cu expertii Fondului Monetar International (FMI), autoritatile au revizuit tinta de deficit de cont curent pentru 2005 la 7,75% din PIB-ul estimat la 70 de miliarde de euro pentru acest an. Tinta convenita de cele doua parti la inceputul anului era de 6,9% din PIB. De altfel, deficitul de cont curent este una dintre problemele care ingrijoreaza in mod deosebit expertii Fondului Monetar International, acestia declarand, in comunicatul comun semnat impreuna cu Guvernul si BNR ca "exista o preocupare comuna fata de posibilitatea unei cresteri rapide a cererii agregate, ceea ce a creat la randul ei o presiune asupra inflatiei si asupra obiectivelor legate de situatia contului curent". Pentru temperarea creditarii autoritatile de la Bucuresti au in vedere regandirea normelor de creditare. Ministrul Finantelor, Ionut Popescu, anunta, la sfarsitul saptamanii trecute, ca se intentioneaza diminuarea gradului pana la care un beneficiar de credit se poate imprumuta, raportat la totalul veniturilor sale. Mai exact, este vorba despre reducerea ponderii ratei lunare in venitul total al beneficiarului unui credit. Aceasta pondere a fost deja redusa, la inceputul lui 2004, de la 50% la 30% pentru creditele de consum si la 35% pentru cele ipotecare. "Procesul de creditare va continua sa creasca. Noi dorim numai temperarea acestei cresteri pentru ca am ajuns in situatia in care se acorda credite numai cu buletinul. In fata unor conditii relaxate de creditare, cererea este mare si ea se duce pe produse de import adancind astfel deficitul de cont curent", explica Ionut Popescu. El a adaugat ca decizia privind nivelul maxim pe care-l va putea reprezenta rata lunara de rambursat in totalul veniturilor imprumutatului revine Bancii Nationale a Romaniei. La randul sau, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, arata ca banca centrala are un proiect de "regandire a conditiilor de acordare a creditelor de consum si ipotecare" ca urmare a discutiilor cu FMI. El a precizat, insa, ca acest proiect va fi analizat si supus aprobarii Consiliul de Administratie al BNR.
De altfel, cresterea accentuata a deficitului de cont curent si nevoia de a continua procesul dezinflationist sunt principalele motive pentru care Romania trebuie sa se incadreze si in acest an si in anul urmator intr-un deficit bugetar redus. O alta posibila masura vehiculata in ultimul timp pentru diminuarea consumului este majorarea TVA la 22%. (A.M.V., A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.