Indemnizatia pentru cresterea copilului pana la doi ani ar putea sa scada la valoarea de 35% din salariul mediu brut pe economie reglementat prin legea anuala a bugetului asigurarilor sociale de stat. Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Famil
Indemnizatia pentru cresterea copilului pana la doi ani ar putea sa scada la valoarea de 35% din salariul mediu brut pe economie reglementat prin legea anuala a bugetului asigurarilor sociale de stat. Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, a publicat pe site-ul propriu, un proiect de Lege privind acordarea alocatiei pentru crestrea copilului pana la doi ani. "Proiectul este publicat pe pagina ministerului, este supus dezbaterii publice si vom vedea la ce solutie se va ajunge. Se doreste cresterea natalitatii si, de aceea, vrem sa acordam astfel de indemnizatii tuturor mamelor, indiferent ca sunt angajate sau nu", ne-a decarat ieri, ministrul Muncii, Gheorghe Barbu. Proiectul prevede ca se vor acorda alocatii pentru fiecare dintre copiii rezultati in urma primelor trei nasteri.
Norma fara noima
Se mai prevede ca astfel de alocatii pot fi primite si de alta persoana fizica daca aceasta a adoptat copilul, a fost numita tutore; are in incredintare copilul sau in incredintare in vederea adoptiei; are in plasament copilul, in plasament in regim de urgenta, in plasament intr-o familie sau are calitatea de asistent maternal (tot in limita a trei copii). Potrivit acestui proiect de lege, alocatia se acorda numai daca solicitantul indeplineste, cumulativ, urmatoarele conditii: este cetatean roman sau strain; are domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei; se ocupa de cresterea si ingrijirea copilului. Proiectul mai prevede ca alocatia nu este impozabila si nu poate fi urmarita silit, decat in vederea recuperarii sumelor incasate necuvenit cu acest titlu, conform legii. Pentru aceasta alocatie se datoreaza contributie individuala de asigurari sociale de sanatate, suportata de la bugetul de stat, calculata asupra cuantumului prestatiei. Asupra alocatiei nu se datoreaza contributiile de asigurari sociale stabilite de lege.
Pentru a fi platita alocatia, trebuie data o declaratie pe proprie raspundere din care sa rezulte ca solicitantul se ocupa de cresterea si ingrijirea copilului si ca acesta nu este incredintat sau dat in plasament nici unui organism privat autorizat sau serviciu public autorizat. "Astfel, se vor diminua cazurile de abandon al copiilor pana la varsta de doi ani. Vor fi multe doamne nemultumite dar, vor fi multe multumite de propunerile noastre. In prezent, sunt sustinute 50.000 de familii cu copii pana la doi ani (sau pana la trei ani in cazul copilului cu handicap), fata de aproximativ 200.000 de nasteri anual. Chiar si in aceasta situatie efortul financiar este de 11.000 de miliarde. Problema este ce vrem sa facem in Romania?", a precizat Barbu. "Guvernul Romaniei, prin Programul de guvernare pentru perioada 2005-2008, si-a propus adoptarea si aplicarea unui set de masuri pentru reconstructia sistemului public de asigurari sociale prin "curatarea" sa, printre alte masuri, de unele tipuri de prestatii necontributive", se precizeaza in expunerea de motive pentru promovarea acestui proiect de Lege. "Cand platim asigurarile sociale sau de sanatate ne asiguram pentru boala, pensie, somaj, incapacitate temporara de munca etc. In aceste asigurari nu se prevede ca se asigura cineva pentru "riscul" de a creste un copil. Pentru aceasta intrerupere temporara a muncii nu se plateste nici un fel de asigurare. De aceea am luat decizia ca alocatiile pentru cresterea copilului pana la doi ani sa fie platite din bugetul de stat", ne-a precizat Gheorghe Barbu.
De fapt, aceasta a fost si declaratia ministrului Muncii imediat dupa investirea in functie. La acea vreme, nu exista insa, ipoteza micsorarii tuturor indemnizatiilor pentru cresterea copilului pana la doi ani ci, doar o eventuala introducere a indemnizatiei pentru mamele care nu erau asigurate (nu plateau asigurari sociale).
Cota PSD
In prezent, cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, iar in cazul copilului cu handicap pana la implinirea varstei de 3 ani este de 85% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat. In anul 2005, conform prevederilor Legii nr. 512/2004, salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat este de 9.211.000 lei. Pentru anul 2005, cuantumul brut lunar al indemnizatiilor care sunt stabilite dupa data de 31 decembrie 2003 este de 7.830.000 lei. "Daca proiectul de lege se va aproba, el va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2006 si se va aplica pentru toate persoanele care vor solicita alocatie pentru cresterea copilului dupa aceasta data", a mai precizat ministrul Muncii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.