La prima reuniune, de dupa conferinta nationala, a Consiliului Director al USR, fostul colaborator al lui Nicolae Manolescu in Partidul Alianta Civica, Varujan Vosganian, a fost ales vicepresedinte al Uniunii Scriitorilor din Romania. Tot luni a fost
La prima reuniune, de dupa conferinta nationala, a Consiliului Director al USR, fostul colaborator al lui Nicolae Manolescu in Partidul Alianta Civica, Varujan Vosganian, a fost ales vicepresedinte al Uniunii Scriitorilor din Romania. Tot luni a fost ales si Comitetul Director al organizatiei, din care fac parte, pe langa Vosganian si recent alesul presedinte Nicolae Manolescu, scriitorii Ferenc Istvan, Horia Garbea, Marta Petreu, Alexandru Cistelecan, Mircea Mihaes, Cassian Maria Spiridon, Gabriel Chifu, Gabriel Dimisianu si George Balaita. Dintre acestia, Cistelecan este initiatorul unei scrisori deschise prin care Manolescu si alte patru figuri literare proeminente erau rugate sa candideze la sefia uniunii, iar Dimisianu si Mihaes sunt colaboratorii actualului presedinte la "Romania literara".
Pentru breasla scriitoriceasca, numirea de catre Nicolae Manolescu a lui Varujan Vosganian, ca vicepresedinte al Uniunii Scriitorilor din Romania, nu este neaparat o surpriza, ci, din multe puncte de vedere, o iluzie a stabilitatii economico-financiare si o certitudine ca energia sa debordanta va putea sa dea acestei bresle un plus de incredere si demnitate.
- Varujan Vosganian, de astazi, 27 iunie, esti noul vicepresedinte al Uniunii Scriitorilor din Romania. Felicitari! Poet, prozator, eseist, dramaturg, economist de elita, politician, analist politic, intemeietor de partid politic, senator de Iasi, membru in Comisia Economica de Finante a Senatului si, sunt convinsa, n-am epuizat toate indeletnicirile si harurile. De unde atata energie intelectuala?
- Eu cred, ca in privinta asta au contat, in primul rand, originea si educatia mea. Armenii au fost printre cei care, inca din antichitate, au stiut sa imbine negotul, diplomatia si cultura.
- De ce crezi ca presedintele Nicolae Manolescu a facut alegerea asta si nu alta?
- Am avut o discutie lunga, inca de cand domnul Nicolae Manolescu nu se hotarase sa candideze. I-am prezentat programul de redresare financiara, care sa contina o noua atitudine si o mentalitate mai indrazneata a breslei scriitorilor si i-am spus ca succesul acestei viziuni reformatoare poate fi inlesnit de prezenta, in fruntea Uniunii Scriitorilor, a unei personalitati de prestigiu. Atunci am convenit sa candidam in echipa: domnia sa sa prezinte programul de reabilitare in plan moral si profesional al U.S.R, iar eu sa-i adaug programul de administrare financiara, ca sa nu mai vorbim de faptul ca intre noi doi existau si afinitati mai vechi. Pe scurt: atunci cand ideile au impartit pe oameni, noi ne-am situat mereu de-aceeasi parte.
- Esti pregatit psihic pentru aceasta, as zice, deloc usoara functie?
- Eu nu sunt pregatit, ci sunt mai mult de atat, tabacit.
Gandeste-te ca am avut deja un astfel de exercitiu, administrand Uniunea Armenilor din Romania, pe care, atunci cand am fost ales presedinte, am preluat-o doar cu o masa si un scaun, si acelea de imprumut.
- Din fericire, la Uniunea Scriitorilor sunt foarte multe scaune, fotolii si canapele. De cel putin cateva decenii.
- In fine, acum Uniunea Armenilor din Romania are sediu si editura cu tipografie, un sistem propriu de asigurari sociale si nu ma feresc sa spun ca este o uniune de prestigiu.
Nu mai are rost, de asemenea, sa invoc experienta mea ca presedinte al Comisiei de Finante, Buget si Banci a Senatului.
- Se stie ca scriitorii, pe langa har literar, au nestapanite orgolii, cat si multe (sa folosesc un cuvant din "Scrisoarea a III-a", eminesciana), nevoi. Cum te vei descurca cu ele?
- Exista trei feluri de nevoi care se cer acoperite financiar: 1. Organizarea de zi cu zi a Uniunii: salarii, sedii, intretinere, lumina, in care includ si intretinerea sediilor din tara ale librariilor si ale revistelor Uniunii. 2. Sistemul de asigurari sociale, care include: pensiile sau concediile scriitorilor, dar si deplasarile in strainatate sau bursele de creatie. 3. Recompensarea performantei care are in vedere implicarea actului de creatie in piata culturii: lecturi platite, si alte forme de parteneriat intre creatori si mediul de afaceri. Aici includ si aplicatiile pe care le putem face la programe de finantare interne si internationale. Precum se vede, eu nu disociez situatia Uniunii Scriitorilor din Romania de conditia scriitorului roman. Directiile de actiune vor fi: 1. Crearea unui sistem de administrare a timbrului literar. 2. Ameliorarea sistemului de achizitii potrivit legii culturii scrise, in sensul sustinerii creatiei scriitorilor in viata. 3. Lansarea programului "Scriitori si cititori", in care prestatiile scriitorilor sa fie platite. 4. Evaluarea resurselor de sporire a veniturilor societatii de drepturi de autor Copyro. 5. Atunci cand vom sti ca ne fructificam drepturile deja dobandite, vom fi credibili in a solicita drepturi suplimentare.
- Sa dea Dumnezeu sa ajungem sa cerem mai mult decat ne-ar trebui! Sa fim in situatia de a ne fi respectata, in fine, calitatea de scriitor.
Iti doresc, oricum, mult succes in noua functie, cu rugamintea de-a fi cat mai des vazut de scriitori, in frumoasa casa "Monteoru"!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.