Impozitele, taxele, contributiile si alte sume datorate bugetului consolidat vor fi stabilite, incepand cu 1 iulie, in moneda noua, la nivel de leu, fara subdiviziuni, prin rotunjire la un leu pentru fractiunile de peste 50 de bani inclusiv, se arata
Impozitele, taxele, contributiile si alte sume datorate bugetului consolidat vor fi stabilite, incepand cu 1 iulie, in moneda noua, la nivel de leu, fara subdiviziuni, prin rotunjire la un leu pentru fractiunile de peste 50 de bani inclusiv, se arata intr-un comunicat al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). Fractiunile de pana la 49 de bani inclusiv vor fi neglijate. Masurile sunt cuprinse in Ordonanta de urgenta privind unele masuri de natura fiscala si financiara pentru punerea in aplicare a Legii 348/2004 privind denominarea monedei nationale, aprobata de Guvern in ultima sedinta. Aceeasi regula va fi aplicata si pentru obligatiile fiscale stabilite anterior datei de 1 iulie si neachitate pana la data de 30 iunie. In cazul impozitului anual pe venit aferent veniturilor realizate pana la data de 1 ianuarie 2005, sumele datorate se stabilesc in lei vechi, pe baza declaratiilor de venit completate si depuse de contribuabilii persoane fizice, urmand ca numai diferentele de impozit rezultate ca urmare a regularizarii anuale ce se vor comunica contribuabililor dupa 1 iulie 2005 sa fie exprimate in lei noi.
CAS rotunjit prin adaos
La inceputul acestei luni, purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu, afirma ca exceptie de la aceasta modalitate de rotunjire fac salariile de baza, soldele de grad si de functie, salariul acordat pentru functia indeplinita si salariul pentru gradul profesional al politistilor, indemnizatiile acordate magistratilor si functiilor de demnitate publica, pensiile si indemnizatiile de somaj. Aceste venituri vor fi convertite, in noua moneda, prin rotunjire pana la un leu in favoarea persoanei care beneficiaza de acest drept. De exemplu, in cazul unui salariu care in prezent este de 6.931.000 de lei, in noua moneda va fi de 694 de lei noi. Un salariu de 12.605.000 de lei, dupa convertirea la noua moneda va fi de 1261 de lei noi. Tot prin adaos vor fi rotunjite si obligatiile si retinerile din salariu - CAS, somaj, impozite. De pilda, in cazul in care angajatului i se retine in prezent un impozit din salariu de 714.547 de lei, dupa convertirea la noua moneda i se vor retine 72 de lei noi.
Valoarea punctului de pensie, stabilita prin bugetul asigurarilor sociale de stat pe anul 2005, va fi, dupa denominare, de 295,56 lei noi. Prevederile ordonantei de urgenta se aplica pentru drepturile si obligatiile care se achita incepand cu luna iulie 2005. Plata veniturilor, se poate face, incepand cu 1 iulie 2005, atat in moneda veche, cat si in moneda noua, pana la sfarsitul anului viitor, cand vor fi retrase din circulatie vechile bancnote.
Ratele esalonate scadente dupa 1 iulie se platesc in lei noi
Pentru esalonarile la plata aflate in derulare la 1 iulie, ratele din graficele de esalonare scadente dupa aceasta data vor fi achitate in moneda noua, prin aplicarea regulilor de denominare si a celor privind rotunjirea. Eventualele sume achitate in plus sau ramase de plata, dupa caz, fata de totalul obligatiilor de plata, rezultate ca efect al denominarii si rotunjirii se regularizeaza o data cu ultima rata din esalonare. Aceleasi reguli urmeaza sa fie aplicate si sumelor stabilite in deciziile de plati anticipate emise pentru anul 2005, precum si ratelor in cazul vanzarii la licitatie a bunurilor imobile cu plata in rate.
Pentru adaptarea aparatelor de marcat electronice fiscale la cerintele impuse de denominarea leului se acorda un termen tranzitoriu de cinci zile lucratoare incepand cu 1 iulie, avand in vedere imposibilitatea adaptarii software-ului in totalitate in noaptea de 30 iunie spre 1 iulie. Pe de alta parte, institutiile publice care au in administrare la 30 iunie bunuri materiale cu preturi unitare de pana la 49 de lei si care nu au posibilitati informatice pentru efectuarea de operatiuni cu trei sau mai multe zecimale, vor majora valorile denominate la 0,01 lei.
In zilele de 30 iunie si 1 iulie activitatea cu publicul a Ministerului Finantelor Publice si a organelor fiscale subordonate acestuia va fi intrerupta. (A.G.C.; C.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.