Miscarea Nationala Simeon al II-lea (MNS II, de centru dreapta, aflata la guvernare), invinsa la alegerile de sambata, din Bulgaria, a anuntat ieri ca este dispusa sa formeze o coalitie cu socialistii si cu partidul minoritar turc, relateaza Mediafax
Miscarea Nationala Simeon al II-lea (MNS II, de centru dreapta, aflata la guvernare), invinsa la alegerile de sambata, din Bulgaria, a anuntat ieri ca este dispusa sa formeze o coalitie cu socialistii si cu partidul minoritar turc, relateaza Mediafax. "Fara MNS II, Partidul Socialist Bulgar (PSB, de opozitie) si Miscarea pentru Drepturi si Libertati (MDL, la putere) nu vor putea forma un Guvern", a declarat ministrul Transporturilor, Nikolai Vassilev, la postul national de radio.
"MNS II are capacitatea de a participa la gestionarea si definirea politicii Bulgariei", a declarat Lidia Suleva, seful de campanie al formatiunii lui Simeon al II-lea, care a adaugat ca partidul sau va avea, in viitor, "un rol determinant in politica tarii". PSB, care a castigat alegerile legislative cu 31,3 la suta din sufragiile exprimate, a declarat ca este dispus sa formeze o coalitie cu "orice partid". De asemenea, MDL a afirmat ca va avea un "rol cheie" in urmatoarea coalitie de guvernare.
Actualul premier de la Sofia, Simeon de Saxa Coburg Gotha, si-ar putea pastra functia, a afirmat la randul sau ministrul bulgar de Externe, Solomon Pasi, transmite Rompres. "Este evident ca Bulgaria va avea o noua coalitie la guvernare, insa este prea devreme pentru a spune care va fi partidul conducator in aceasta noua coalitie", a spus Pasi. Potrivit lui, sunt in discutie multe optiuni de coabitare, iar actual prim-ministru isi poate pastra pozitia. Seful diplomatiei bulgare si-a exprimat increderea ca noul guvern va completa reformele cerute pentru aderarea Bulgariei la UE la 1 ianuarie 2007. "Bulgaria a dovedit ca este o tara democratica stabila si un excelent exemplu de prosperitate economica", a adaugat Pasi.
Socialistii bulgari au castigat in scrutinul de sambata alegerile legislative din Bulgaria, informeaza Rompres. Potrivit rezultatelor oficiale comunicate dupa numararea a 64% din voturile exprimate si publicate duminica de Comisia Electorala Centrala la Sofia, opozitia socialista se afla in fruntea optiunilor electoratului bulgar. In favoarea Partidului Socialist Bulgar (PSB) s-au pronuntat 31,44% dintre alegatorii care s-au prezentat in fata urnelor, in timp ce pentru Miscarea Nationala Simeon al II-lea (MNS II), condusa de premierul in exercitiu, Simeon de Saxa-Coburg-Gotha, a votat 21,11 din electorat. Formatiunea ATAKA, partid ultranationalist, a obtinut 8,69% din voturi, potrivit rezultatelor oficiale partiale. Imediat dupa difuzarea primelor estimari, vicepresedintele ATAKA, Peter Beron, a si afirmat ca aceste rezultate "nu inseamna nimic, fata de alegerile viitoare", cand - a spus el - "vom fi cu mult mai buni". Observatori ai scenei politice bulgare apreciaza ca ATAKA este sustinuta in general de alegatorii eurosceptici, adversari ai NATO, unde Bulgaria, ca si Romania, a aderat in 2004, de xenofobi si de extremistii de stanga.
Miscarea pentru Drepturi si Libertati, partid al minoritatii turce care a participat la guvernare in ultimii patru ani alaturi de MNS II, este creditat cu 9,54% din voturi, in timp ce Fortele Democratice Unite, au obtinut 8,04% din sufragii. Cele doua partide care s-au scindat din Fortele Democratice Unite, Democratii pentru o Bulgarie Unita si Uniunea Populara au obtinut 6,9, respectiv 5,33% din voturi.
Liderii formatiunilor clasate pe primele locuri in urma scrutinului nu au exclus explicit o alianta stanga-dreapta, desi majoritatea analistilor politici o considera imorala si apreciaza ca ea ar insemna o lovitura de gratie data sistemului politic al Bulgariei. "Am castigat alegerile cu o diferenta convingatoare fata de urmatorul clasat, chiar daca rezultatele nu sunt satisfacatoare. Vom alege varianta care va fi spre binele Bulgariei" a declarat liderul PSB, Serghei Stanisev, subliniind ca partidul pe care il conduce apartine familiei stangii europene moderne. Simeon al II-lea, la randul sau, a afirmat ca este prea devreme sa se vorbeasca despre o alianta MNS-PSB, insa nu a exclus aceasta posibilitate.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.