Conditiile de detentie din cadrul inchisorii americane de la Guantanamo s-au ameliorat, a fost concluzia unui grup de congresmeni americani - republicani si democrati - aflat, sambata, in vizita la baza americana din Cuba, transmite BBC. "Inchisoarea
Conditiile de detentie din cadrul inchisorii americane de la Guantanamo s-au ameliorat, a fost concluzia unui grup de congresmeni americani - republicani si democrati - aflat, sambata, in vizita la baza americana din Cuba, transmite BBC. "Inchisoarea Guantanamo pe care am vazut-o noi astazi nu este centrul de detentie de care am auzit in urma cu cativa ani," a declarat congresmanul democrat de California, Ellen Tauscher, cea care a pledat pentru o mai mare transparenta in cazul Guantanamo. "Ceea ce am vazut aici constituie o dovada ca s-au facut progrese," a confirmat democrata Sheila Jackson Lee, o sustinatoare declarata a ideii de inchidere a facilitatii de detentie americane din Cuba. Cu toate acestea, detinerea persoanelor aflate la Guantanamo trebuie sa beneficieze de un cadru legal, numai patru din cei peste 500 de detinuti ai inchisorii americane din Cuba fiind pusi sub acuzare, au observat oficialii americani.
Vizita oficialilor americani, prima de acest gen, intervine in contextul in care ONU a acuzat, saptamana trecuta, SUA de tragere de timp in vederea evitarii unei inspectii a inchisorii de la Guantanamo, invocand existenta unor rapoarte "consistente si credibile" asupra "unor cazuri serioase de tortura si aplicare de tratamente crude, inumane si degradante detinutilor" din inchisoarea americana din Cuba. In replica, vicepresedintele american, Dick Cheney, a declarat pentru CNN ca prizonierii de la Guantanamo sunt bine tratati, bine hraniti si ca "traiesc la tropice." (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.