Unul dintre cele mai exclusiviste cluburi de noapte din Capitala, Bamboo, situat pe malul lacului Tei, a fost complet distrus in urma unui incendiu care a avut loc in seara de sambata. Conform datelor initiale, focul s-a iscat un pic dupa orele 19.30
Unul dintre cele mai exclusiviste cluburi de noapte din Capitala, Bamboo, situat pe malul lacului Tei, a fost complet distrus in urma unui incendiu care a avut loc in seara de sambata. Conform datelor initiale, focul s-a iscat un pic dupa orele 19.30, in garderoba clubului. Valorea pagubei se ridica la aproximativ la cinci milioane de euro, conform aprecierii facute de Catalin Botezatu, unul dintre proprietari. Cauzele dezastrului nu au fost inca stabilite. Focul a durat mai bine de patru ore, pompierii militari nereusind sa salveze mai nimic. Clubul nu era asigurat. Nu au fost inregistrate victime. La ora aceea, personalul clubului amenaja incinta pentru deschiderea care ar fi trebuit sa aiba loc in jurul orelor 22.00.
Pompierii si personalul clubului au pareri diferite in ceea ce priveste modul si rapiditatea interventiei. Pe de o parte, pompierii sustin ca nu au fost lasati sa actioneze de catre oamenii de ordine ai clubului, pe de alta parte, angajatii clubului sustin ca pompierii au venit tarziu, nu aveau apa si nici nu stiau cum sa actioneze.
O grava neconcordanta
Marea problema legata de mistuirea clubului Bamboo este legata de termenul de reactie al pompierilor militari. Conform datelor furnizate de catre proprietarii clubului, flacarile au izbucnit in garderoba clubului putin dupa orele 19.30. Imediat, personalul de paza a folosit cateva extinctoare pentru a impiedica propagarea incendiului, dar, structura din lemn a clubului a favorizat extinderea flacarilor. La orele 19.45, o anume Ioana, care se afla in club la acea ora, a apelat de pe telefonul mobil numarul de urgenta a pompierilor, 981, solicitandu-le sprijinul. La 20.03, unul dintre oamenii clubului, Marian Grecu, a apelat, la randul lui 981, solicitand interventia pompierilor.
Pe de alta parte, pompierii militari, prin vocea purtatorului de cuvant, maior Catalin Eftene, sustin ca primul apel a avut loc la ora 20.15, iar prima echipa de interventie a sosit la clubul Bamboo la 20.24.
Astfel, se contureaza o grava problema legata de timpul necesar poimpierilor pentru a raspunde unei situatii de criza.
Interventia pompierilor
Personalul de paza, alaturi de "Joshua" Castelano si Catalin Botezatu, cei doi proprietari ai clubului, au declarat ca in jurul orelor 20.25-20.30, prima masina care a sosit din partea pompierilor a fost un ARO, cu un echipaj format din trei persoane. Acestia au incercat sa stinga cu extinctorul focul, si abia cand au vazut ca nu reusesc, adica dupa vreo cinci minute, au solicitat masini de interventie. Acelesi surse au precizat ca masinile de interventie au venit degeaba, deoarece nu erau umplute cu apa, iar soldatii stateau cu furtunurile in apa, pentru ca nu puteau interveni.
In schimb, pompierii pretind ca au actionat perfect: "Autospecialele au plecat catre incendiu imediat dupa ce am fost solicitati de catre cetateni. Nu au nici o legatura cu ARO, acesta fiind masina operativa, care il poarta pe ofiter, si venea din Pache Protopopescu. Cele doua masini speciale de interventie care au ajuns la Bamboo erau de la divizia a patra- Damaroaia". Prin urmare, din nou exista doua variante diferite pentru aceeasi actiune.
Clubul Bamboo era format dintr-o incapere lunga de aproximativ 60 de metri, care, impreuna cu pontonul, forma perimetrul, iar la extremitatea sudica, acesta se prelungea intr-un mic club privat. Toata structura era compusa din lemn, aluminiu si sticla. La orele 23.00, focul nu mistuise decat jumatate din incinta. Cu toate acestea, lipsa apei a facut imposibila salvarea structurii ramasa neafectata pana la acel moment.
Primarul Sectorului 2, Gheorghe Ontanu, a calificat interventia pompierilor "cam dezlanata". Pompierii au incercat sa explice nereusita. "Am folosit 14 masini de interventie, dar, cand am ramas fara apa, nu am putut folosi hidrantul subteran, deoarece acesta era defect, asa cum sunt mai toate in Bucuresti. Iar cand nu sunt defecte, apa nu are presiune", a declarat adjunctul brigazii de pompieri al Capitalei, Marin Ene. El a mai explicat ca insasi structura clubului Bamboo a impiedicat actiunea eficienta a pompierilor, deoarece cladirea este stil "hala", iar spargerea geamurilor de catre angajatii clubului care au incercat sa opreasc flacarile, nu a facut altceva decat sa alimenteze focul. Una peste alta, din Bamboo nu a mai ramas nimic. Doar pontonul, care a fost stropit din abundenta cu apa din piscina.
Accident sau mana criminala?
Pompierii nu au putut preciza, pana in acest moment, daca este vorba despre un scurt-circuit sau o neglijenta, sau de un act deliberat de a distruge Bamboo. Cu toate acestea, agentia Mediafax, dand citire unei opinii a lui Catalin Botezatu, arata: "a fost un foc pus intentionat". Contactat, celebrul creator de moda a declarat pentru ZIUA: "E o prostie. Nu le-am declarat asa ceva. De unde as putea sti eu, in acest moment ce a declansat incendiul? Oricum, in acest stadiu al anchetei, nu se poate spune nimic".
Pe parcursul dezastrului a mai aparut un element semnificativ, preluat de catre anumiti jurnalisti, si anume o asa-zisa agresare a pompierilor si a unor ziaristi de catre personalul de paza al clubului. Paza de la Bamboo este asigurata de firma RPG, iar reprezentantii acesteia au descris incidentul. "Nu a fost nimeni agresat, dar este adevarat ca unii dintre angajati au inceput sa vocifereze si sa ii certe pe pompierii militari care stateau cu furtunurile goale in mana, pentru ca nu era apa. Si mai este adevarat ca fortele de securitate ale clubului au impiedicat accesul presei la locul incendiului, deoarece, in orice moment, structura de lemn se putea prabusi, iar ziaristii puteau fi vatamati. Ca dovada ca am avut dreptate, unul dintre cameramanii care au nesocotit dispozitiile date de noi, a cazut prin ponton, la cativa metri departare de incendiu, fiind scos de catre oamenii nostri si apoi condus afara din incinta clubului", a relatat unul dintre oamenii fortelor de paza a clubului Bamboo. Pana ieri, la orele 16.30, nici pompierii militari si nici agentiile de presa nu difuzasera numele vreunui militar sau vreunui jurnalist agresat de fortele de ordine. Se pare insa ca este vorba despre atitudinea ostila a unor angajati ai clubului, nemultumiti de modul de interventie al pompierilor. Politia si pompierii militari desfasoara activitati pentru stabilirea cauzelor incendiului.
Neintelegeri la avizele de functionare
Parerile contradictorii se mentin si in ceea ce priveste legalitatea functionarii clubului Bamboo. Astfel, colonelului Marin Ene sustine ca intreaga constructie nu avea aviz din partea pompierilor bucuresteni, fapt care are explicatii si in imposibilitatea interventiei eficace a oamenilor sai. Catalin Botezatu l-a contrazis imediat pe oficialului pompierilor, intr-o emisiune in direct difuzata de postul "Realitatea TV". Acesta a pretins ca numai cu o zi inainte de izbucnirea incendiului a avut loc un control al pompierilor in urma caruia nu au fost constatate nereguli. "Avem toate avizele necesare, inclusiv cele de la pompieri", a declarat raspicat creatorul de moda.
Italienii de la Bamboo
La vedere, clubul Bamboo este detinut de creatorul de moda Catalin Botezatu si omul de afaceri italian, Giosue Castelano. Conform colonelului Ene, pompierii au identificat clubul Bamboo ca apartinand firmei "Morgana Invest SRL", condusa de Cuomo Antonino si administrata de Cosmin Dascalu, dar, de fapt, acolo ar fi identificata, avand ca punct de lucru un sediu de pe strada Tuzla, societatea "Zerrilos Group". Aceasta este condusa de Giosue si Lorenzo Castelano. Pentru ca misterul sa fie complet, pe aceeasi strada, in acelasi loc, functioneaza firma "Bambu Tei SRL", condusa de Giosue si Ciro Castelano. Dupa cum se poate observa, in acte nu apare Catalin Botezatu, dar este recunoscut de toata lumea ca fiind unul dintre proprietari.
Familia Castelano, din care face parte Giosue, principala "vioara"a afacerilor restaurantelor si cluburilor sub marca "Zerrilos", a fost implicata in mai multe activitati mondene, relatate in presa. Exista insa si un caz penal care a adus familia Castelano in lumina reflectoarelor. Este vorba de celebrul dosar "Cocaina pentru VIP-uri". In acest caz, Lorenzo Castelano, fratele lui Giosue, a fost identificat de catre unul dintre dealerii retelei, Radu Eugen Nastase, ca fiind unul dintre clientii sai, alaturi de Raluca si Mircea Robert Sandu, fiica, respectiv nepotul nasului de la FRF, precum si Vicenzo Lombardi.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.