La invitatia presedintelui Academiei Romane, acad. Eugen Simion, o delegatie a Academiei Regale de Stiinte Economice si Financiare din Barcelona, Spania, condusa de prof. Jaime Gil-Aluja, presedintele acestei institutii, membru de onoare al Academiei
La invitatia presedintelui Academiei Romane, acad. Eugen Simion, o delegatie a Academiei Regale de Stiinte Economice si Financiare din Barcelona, Spania, condusa de prof. Jaime Gil-Aluja, presedintele acestei institutii, membru de onoare al Academiei Romane, a facut o vizita in Romania. Din delegatie au facut parte 14 membri ai academiei spaniole, intre care si José Casajuana Gilbert, presedintele Academiei Regale de Doctori din Barcelona. Cu acest prilej, in ziua de 20 iunie, in aula Academiei Romane, s-a desfasurat o sesiune comuna a Academiei Romane si Academiei Regale de Stiinte Economice si Financiare din Spania cu tema "Cele doua granite ale Europei". Urand bun venit oaspetilor, acad. Eugen Simion, dupa o scurta incursiune in istorie, a subliniat radacinile comune ale culturilor romanesti si spaniole ce apartin aceluiasi spatiu cultural, mediteranean, care, in esenta, "se sprijina pe traditia greco-latina, traditia iudeo-crestina si traditiile locale", formand si determinand spatiul european, cultura europeana. Domnul Jaime Gil-Aluja si-a exprimat bucuria de a se reintalni cu membrii Academiei Romane si, referindu-se la tema dezbaterii, ne-a asigurat de tot sprijinul, de toata simpatia si ajutorul pentru intrarea Romaniei in Uniunea Europeana.
In acest cadru, domnul Jose Casajuana Gilbert a inmanat insemnele Academiei Regale de Doctori din Barcelona domnului academician Eugen Simion. In continuare, au prezentat comunicari: Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, membru corespondent al Academiei Romane, - "Noile si viitoarele state membre. Rolul Romaniei intr-o Uniune Europeana cu 27 de tari"; Alfonso Rodriguez Rodriguez - "Europa la rascruce"; Gheorghe Zaman, membru corespondent al Academiei Romane, - "Dezvoltarea durabila in perspectiva europeana"; Josep Maria Puig Salellas - Romania in fata Europei dupa ultimele referendumuri"; Jose Casajuana Gilbert - Ce asteapta Europa de la Romania?"; Ene Dinga, ministrul Integrarii Europene - "Constructia europeana - provocari recente" si Daniel Daianu, membru corespondent al Academiei Romane, - "Cum si in ce fel de Uniune Europeana va intra Romania".
In urmatoarea pagina a Academiei Romane vom reveni cu o relatare mai detaliata a acestei importante manifestari stiintifice academice.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.