O fi PSD-ul bolnav si cu multe griji, dar nici Alianta DA nu se simte prea bine. Ceva din amosfera anilor '98-99 retraieste clipe minunate. Pe rand ies la rampa si se contreaza in public tovi reciclati sau nascuti politiceste dupa '89, cu staif si mo
O fi PSD-ul bolnav si cu multe griji, dar nici Alianta DA nu se simte prea bine. Ceva din amosfera anilor '98-99 retraieste clipe minunate. Pe rand ies la rampa si se contreaza in public tovi reciclati sau nascuti politiceste dupa '89, cu staif si morga de "om nou"- pastrand insa cu sfintenie apucaturile predecesorilor lor, comsomolistii. PNL si PD sunt aproape la cutite. Inca isi arata danturile de surasuri foto pentru nunti si botezuri. Prin septembrie 2002 cand a aparut ideea unei aliante intre cele doua partide, s-au opus ei chiar cei doi lideri. Explicabil, se simteau amenintati la scaun... Cand treaba s-a ingrosat gluma, Basescu strans din sumbrul Palat Victoria de partile rusinoase de care vorbea Nastase cu referire la crescatoria lui de gaini, a zis "Facem!" si s-a prezentat la Stolojan, care si el, plictisit de atat liberalism, a gasit o ocazie sa lase cuiva cartoful fierbinte din mana, adica partidul de-si zice national si liberal. S-au inteles, au batut palma cavalereste. Asta a fost inceputul odiseii castigarii puterii toamna trecuta. Altfel spus, s-au imbratisat strans. Cand i-o lovi aisbergul PSD sa ii gaseasca impreuna, vezi Titanicul. A dat Domnul o minune si au fost "apreciati" pentru show de populatia prea satula de aroganta pretendentului cu ouale, Nastase. Treziti din pumni, liberalii si democratii s-au vazut in afara calculelor hartiei, cu ditamai puterea, pardon, in brate. Au fot dusi pe val, dar si trasi de Basescu, prezidentiabilul de ultima ora al reprezentatiei. Logodna Aliantei DA promitea ferm sa se transforme intr-o casatorie, adica in fuziune. Gogorita sezonului de toamna. Dar asta a fost demult.
Intre timp toate juramintele de amor au fost uitate. Cerneala nu se uscase pe buletinele de vot. Datele s-au schimbat si dupa ce Basescu a mai dat o lovitura, una de maestru, fortand manutele UDMR si PUR (PC) sa isi schimbe partenerii din cadrilul politic. Cel care parea mai slab, PD, a devenit dominant. Boc viseaza cu ochii deschisi la anticipate, ca sa ia, cum s-a exprimat imitandu-si patronul, toata puterea. PNL e cam la remorca, element secund. Basescu nu inceteaza sa puncteze. El este interesat nu intr-o fuziune, nici macar in alianta cu PNL. Vrea sa aibaa un puternic partid prezidential. Tactic se misca bine, sondajele arata ca mai multi alegatori ai ADA opteaza pentru PD. E o rasturnare a raportului de forte dintre cele doua partide, produsa in ultimele sase luni. De unde acum un an, PNL cerea un raport de 3/1 in favoarea sa, apoi 2/1, acum, lucrurile stau exact invers. PD este in masura sa impuna liberalilor conditiile. Se si arata dezinteresat de ideea fuziunii. Ignora pur si simplu chestiunea. E mai important sa rupa cu social-de democratia pentru a se afilia la PPE. Mutare de sah OK, cu bataie lunga. Fuziunea PNL-PD cade. Numai PD vine la mutarea cu optiunea populara, nu si PNL. Anul trecut era vorba, nici liberalism, nici social-democratie. Umbrela fuziunii trebuia sa fie curentul popular. Sub umbrela a ramas numai PD. PNL ramane in alta Internationala, fidel liberalismului sau istoric. E un fel de a spune "nu". Fuziunea liberalo-democrata s-a facut tandari de fapt imediat dupa campanie. Fiecare e acum cu rostul lui. Povestea cu protocolul ADA pana in 2008, e doar o... poveste. Asa se intampla cand nunta e grabita si facuta din interese de moment. Raceala s-a transformat in guturai, tinde sa devine o gripa, curand va fi o pneumonie in toata regula. Un partid va tusi, celalalt va duce batista la gura. Ambele vor ignora medicatia.
In interiorul PD cultul locatarului de la Cotroceni este la zenit. Liderilor marcanti li s-a spus taios de cateva ori cui datoreaza onorurile: lui Basescu. Fara mine, nu erati nimic! Au ajuns in Parlament, in Guvern etc. Carismaticul sef i-a tras dupa el. Altfel ar mai fi fost si azi prin cine stie ce scoala de provincie, ori intr-un birou mizer... Recunostinta este dominanta printre democratii proaspat deveniti populari. Optiunile pedistilor: de a se emancipa de patron si de a deveni un partid - sau de a ramane trupele de asalt ale lui Basescu pentru cativa ani. Deocamdata nici un semn de independenta nu se intrevede. Atasati in plus la locomotiva PPE, PD si-a stabilit un traseu care sa il faca de unul singur, nu impreuna cu PNL; chiar impotriva lui, pana in 2008, un mare partid. Sunt aici complexe ramase din trecutul recent, cand PD ramasese un mic grup de militanti care trebaluia in anticamera primarului Bucurestilor. De inteles, politica e un joc periculos cu puterea.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.