Analistii estimeaza, pe baza datelor obtinute din Germania, ca inflatia din zona euro va depasi limita de 2% impusa de Banca Centrala Europeana, ca urmare a majorarii pretului petrolului, transmite Mediafax. Datele obtinute din landurile Hessa, Brand
Analistii estimeaza, pe baza datelor obtinute din Germania, ca inflatia din zona euro va depasi limita de 2% impusa de Banca Centrala Europeana, ca urmare a majorarii pretului petrolului, transmite Mediafax. Datele obtinute din landurile Hessa, Brandenburg, Saxonia si Bavaria arata ca preturile s-au majorat cu 0,2% fata de luna mai, iar in Renania de Nord-Westfalia, cel mai populat land german, cresterea a fost de 0,1%.
Datele regionale din Germania arata tendinta preturilor din cele 12 state ale zonei euro. Analistul firmei Nomura International, Adolf Rosenstock, a precizat ca majorarea pretului petrolului a determinat o evolutie similara a preturilor in Germania si a estimat ca in iunie inflatia din zona euro va depasi cu 0,1% limita BCE. De altfel, cotatia petrolului, care a depasit, recent, pragul psihologic de 60 de dolari pe baril (dupa care a revenit putin sub aceasta limita), a dus la majorarea pretului benzinei, care a atins recorduri absolute in Germania, Spania, Belgia, Franta si Portugalia potrivit datelor institutului britanic Oil Price Assessments Limited (OPAL). In Germania, benzina fara plumb a ajuns la 1,235 euro litrul, iar motorina - 1,092 euro litrul. Soferii belgieni au fost nevoiti sa plateasca, in medie, 1,259 euro pe litrul de benzina fara plumb si 1,069 euro pentru un litru de motorina. Cel mai inalt nivel al preturilor din cele 15 state monitorizate de OPAL a fost atins in Olanda, unde benzina costa, recent, 1,328 euro pe litru. Si in Romania, Petrom a majorat pretul carburnatilor , care au ajuns sa coste intre 0,93 euro litrul (la benzine) si 0,90 euro litrul (la motorine). De altfel, analistii de pe piata produselor petroliere au declarat ca, pana la sfarsitul anului, este posibil ca pretul unui litru de carburanti sa atinga un euro.
Senatul american a votat, recent, un amendament care ar permite Guvernului Statelor Unite sa dea in judecata OPEC pentru nerespectarea legilor concurentei, ca reactie la cresterea preturilor petrolului. Senatorul republican de Ohio, Mike DeWine, a spus ca daca OPEC ar fi fost un grup format din companii private internationale si nu din guverne, actiunea lor nu ar fi fost decat o schema ilegala de fixare a preturilor.
Pe de alta parte, seicul Ahmed Fahd Al Ahmed, ministrul kuweitian al Energiei, a declarat ca, daca pretul petrolului va ramane la un nivel record, OPEC va demara consultari pentru o noua majorare a plafonului de productie a organizatiei pana la sfarsitul lunii iunie. Seicul a anuntat ca in prezent pietele sunt bine aprovizionate, neexistand semnale referitoare la o crestere neasteptata a cererii de petrol, subliniind ca nivelul record atins de barilul de petrol se datoreaza unor factori psihologici. Reamintim, la mijlocul lunii iunie OPEC a decis sa-si majoreze din nou plafonul oficial de productie cu 500.000 barili, la 28 milioane barili de petrol pe zi (bpj), incepand cu 1 iulie, dupa ce comisarul european pentru Energie, Andris Piebalgs, s-a intalnit, la Viena, cu presedintele OPEC, seicul Ahmad al-Fahd al-Sabah. Masura va fi pusa in practica de la data de 1 iulie. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.