Curtea de Apel Bucuresti a decis ieri punerea in libertate a celor trei adminstratori de la VGB, prin respingerea recursului formulat de Parchetul General, impotriva suspendarii arestarii preventive a lui Alexandru Marian Iancu, Octavian Iancu si Con
Curtea de Apel Bucuresti a decis ieri punerea in libertate a celor trei adminstratori de la VGB, prin respingerea recursului formulat de Parchetul General, impotriva suspendarii arestarii preventive a lui Alexandru Marian Iancu, Octavian Iancu si Constantin Maragarit. Cei trei, care au condus pana la in momentul arestarii afacerile RAFO, sunt, incepand de astazi, de la orele 24.00, cercetati in stare de libertate.
Procurorii "trasi de urechi de Tribunal"
In deschiderea sedintei de judecata, procurorul de serviciu a inceput prin a caracteriza incheierea Tribunalului drept una "netemeinica si nelegala". Totodata, reprezentantul Ministerului Public s-a aratat indignat de faptul ca, in motivarea deciziei Tribunalului, se preciza ca motivele cererii de prelungire a mandatelor, printre care si declaratia unui martor sub acoperire amenintat de "subalternii elefantilor", sunt neintemeiate. Procurorul de serviciu a incercat sa convinga completul de judecata ca VGB, administrat de fratii Iancu, avea sapte firme "fantoma", prin intermediul carora, in perioada 2000-2004, a inregistrat ilegal "produse petroliere", in valoare de peste o mie sapte sute de miliarde de lei, cauzand astfel la bugetul de stat un prejudiciu de aproximativ 690 de milioane de lei, aspect care rezulta dintr-un raport partial de expertiza. Principalul motiv pentru care "elefantii" reprezinta un pericol public concret este faptul ca acestia detin in continuare functii de decizie in cadrul VGB. De asemenea, procurorul a precizat instantei ca Alexandru Marian Iancu i-a amenintat pe reprezentantii ANAF care au efectuat controlul la VGB, numindu-i pe acestia "prosti si dobitoci", la fel cum, pentru a impiedica buna desfasurare a urmaririi penale, i-a amenintat si pe alti trei martori "sub acoperire", a caror identitate este insa binecunoscuta: Dumitrescu Cecilia, Caralin Ana si Neacsu Paraschiv. In final, procurorul a solicitat instantei de judecata admiterea recursului formulat de Parchet, casarea incheierii din 23 iunie, si prelungirea mandatelor de arestare pana in data de 24 iulie anul curent.
"Cine plateste?"
Avocatii "elefantilor" au incercat sa convinga instanta de inutilitatea prelungirii mandatelor de arestare. Primul aparator al celor trei a precizat ca dupa cele aproape patru luni de arest, nu exista probe noi care sa necesite mentinerea acestei stari, ca raportul partial de expertiza a diminuat valoarea prejudiciului cu o mie de miliarde de lei. Avocatul Nandrean a precizat ca nu exista nici un motiv concret care sa dovedeasca necesitatea prelungirii mandatelor, mai ales ca singurul care a fost chemat la audieri, o singura data, a fost Alexandru Marian Iancu. In plus, aparatorul celor trei a sustinut ca este deja de notorietate relatia de "dusmanie" existenta intre Neacsu Paraschiv, "martor sub acoperire"si fratii Iancu. Nandrean si-a incheiat pledoaria cu o intrebare retorica:"Cine va plati daca nevinovatia clientilor mei va fi dovedita?" Tudor Cuzino, avocatul care a luat cel din urma cuvantul in fata instantei a declarat ca procesul-verbal al ANAF, care sta la baza rechizitoriului este lovit de nulitate absoluta, prin articolul 197, punctul 1, din Codul de Procedura Penala. De asemenea, Cuzino a precizat ca referatul pe baza caruia s-a intocmit recursul Parchetului contine mai multe aspecte de fond, iar prejudiciile au fost combatute de expertiza financiara existenta la dosarul cauzei. In final, Cuzino a declarat ca prin articolul 159, punctul 13, durata totala a arestarii preventive nu poate depasi 150 de zile, iar clientii sai sunt arestati deja de 130 de zile, prin urmare, este inutila o noua prelungire.
"Mi s-a luat dreptul la munca"
Constantin Margarit a declarat ca el nu a detinut o functie de conducere in cadrul VGB si ca nu a facut altceva decat sa respecte "fisa postului", existenta in orice societate comerciala. Daca Octavian Iancu s-a multumit doar sa se declare de acord cu avocatii sai, Alexandru Marian s-a enervat cumplit la incercarea fratelui sau de a il opri sa spuna prea multe si a replicat: "Da lasa-ma dom'le in pace!" Acesta a declarat ca in aceste luni i s-a luat tot, pana si dreptul la munca, dreptul de a oferi peste 9000 de locuri de munca si dreptul de a plati impozite de sute de milioane la stat. Toader Gaureanu, fostul director RAFO ONESTI, a fost prezent in sala pentru a-i sustine pe cei trei, si a declarat ca nu l-a mai vazut pe Corneliu Iacobov si ca a venit doar ca sa vada cum este de partea cealalta a salii de judecata.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.