Reunirea tuturor serviciilor secrete de informatii in cadrul unei singure institutii pare sa aiba acceptul majoritatii clasei politice, insa politicienii nu cad de acord cand vine vorba despre institutia care va exercita controlul asupra viitoarei co
Reunirea tuturor serviciilor secrete de informatii in cadrul unei singure institutii pare sa aiba acceptul majoritatii clasei politice, insa politicienii nu cad de acord cand vine vorba despre institutia care va exercita controlul asupra viitoarei comunitati de informatii. Dupa ce liberalul Radu Stroe, presedintele Comisiei parlamentare a SRI, a avansat posibilitatea ca aceste servicii sa fie sub tutela Executivului, iar fostul consilier prezidential Ioan Talpes (PSD) a vorbit in trecut despre interesul Presedintiei de a detine controlul, a venit randul ca si Parlamentul sa fie luat in calcul. Vicepresedintele Comisiei de Aparare din Senat, Norica Nicolai (PNL), a apreciat ieri ca viitoarea comunitate de informatii ar trebui trecuta sub controlul Legislativului, informeaza Mediafax. Senatorul liberal a apreciat ca aceasta ar fi o solutie buna intrucat in Parlament sunt reprezentate toate partidele si nu ar exista suspiciuni. "Noi avem o problema cu controlul politic. Daca premierul este de o culoare politica, asta inseamna ca partidele sunt controlate de un anume partid, iar daca presedintele a apartinut unui partid atunci acel partid detine controlul. In schimb, in Parlament sunt reprezentate toate partidele. Nu trebuie sa ne punem problema daca acest control ar trebui exercitat de Presedintie sau Guvern, ci de autoritatea cu cea mai mare responsabilitate in domeniul de securitate si cu o neutralitate politica, iar aceasta este Parlamentul", a explicat Nicolai.
Reforma serviciilor secrete
Senatorul liberal s-a pronuntat si pentru o reforma serioasa a serviciilor secrete. "Este nevoie de o reforma a serviciului din Ministerul de Interne. Trebuie un sistem de protectie interna a cadrelor dupa model american, iar partea de informatii care tin de combaterea criminalitatii trebuie data directiilor care au competenta in crima organizata si terorism. De asemenea, SIPA va trebui transformata intr-un serviciu de protectie interna", a mai aratat senatorul PNL. In opinia Noricai Nicolai, din viitoarea comunitate de informatii ar trebui sa faca parte doar SRI, SIE si DIA. Ea a apreciat ca serviciile secrete trebuie sa se axeze mai mult asupra noilor riscuri la securitatea Romaniei, crima organizata si terorismul. Proiectul viitoarei Comunitati de Informatii (CNI) se afla in dezbaterea unui grup consultativ format din presedintii Comisiilor parlamentare de control al SRI, SIE, de aparare si consilierul prezidential Claudiu Saftoiu, care au avut mai multe runde de intalniri cu reprezentanti ai serviciilor de informatii si ai asociatiilor care au ca obiect problematica de securitate. La aceste intruniri s-au analizat variante diverse ale proiectului Comunitatii Nationale de Informatii, ce va fi lansat sub forma unui act legislativ. Pe langa propunerea trecerii sub controlul Parlamentului a viitoarei CNI, alte variante s-au referit la subordonarea CNI fata de CSAT, respectiv presedintelui tarii.
La aceste discutii a fost prezentata si o structura a CNI, in care consilierul prezidential pentru informatii este directorul Comunitatii, la care se adauga Colegiul CNI, format din directorii SRI, SIE, SPP si STS precum si sefii structurilor informative departamentale din MAI, MJ si MapN. Directorul CNI ar urma sa-si exercite atributiile sub autoritatea si controlul presedintelui tarii. CNI ar detine ca structura operationala un oficiu de planificare si evaluare strategica. Saptamana viitoare este posibil ca sa se structureze varianta finala a CNI, dupa o noua intrunire a membrilor grupului consultativ, au precizat, pentru Mediafax, surse parlamentare. (R.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.