In luna aprilie a acestui an ministrul Apararii Nationale Teodor Atanasiu a semnat un ordin prin care se infiinta postul de director adjunct al Directiei Siguranta Militara din cadrul Ministerului Apararii Nationale. Ordinul prevedea ca functia este
In luna aprilie a acestui an ministrul Apararii Nationale Teodor Atanasiu a semnat un ordin prin care se infiinta postul de director adjunct al Directiei Siguranta Militara din cadrul Ministerului Apararii Nationale. Ordinul prevedea ca functia este una civila, fapt ce constituia o premiera pentru contraspionajul militar romanesc. Cu statut de unitate militara condusa de un general, Directia Siguranta Militara avea pentru prima oara dupa decembrie 1989 ocazia sa fie condusa de un civil. Acest lucru se intampla in urma trecerii in rezerva a generalului de brigada Gheorghe Nicolaescu in luna martie, cel care condusese aproape cinci ani directia.
Directia Generala de Informatii a Apararii (DGIA) este structura in subordinea careia se afla cele doua directii cu atributii in culegerea de informatii in MApN : Directia Informatii Militare (DIM), pe plan extern si Directia Siguranta Militara (DSM) pe plan intern.
In urma ordinului ministrului Apararii Nationale, DGIA a organizat un concurs pentru ocuparea postului de director adjunct civil. Acest concurs a fost castigat de Vasile Paun, un colonel in rezerva ce plecase in 2004 din MApN si care se intorsese o data cu preluarea mandatului de catre Teodor Atanasiu.
Numirea lui Paun in acea functie, cu intentia de a fi promovat mai tarziu intr-o pozitie superioara, eventual chiar de director al DGIA, a starnit numeroase comentarii in randurile conducerii militare a Armatei. Saptamana trecuta, ministrul Atanasiu a declarat ca este nemultumit de felul in care decurge relatia cu Statul Major General, in special in privinta promovarii unei noi legi de organizare si functionare a MApN. Intr-un comentariu publicat in ZIUA la data de 21 Iunie, am descris pe larg cauzele si miza conflictului dintre ministrul Apararii Nationale si seful SMG. In esenta, generalul Badalan s-a opus in mod deschis ca functia de sef al serviciului de informatii al Armatei (DGIA) sa fie transformat intr-o functie civila, pentru ca astfel se deschide fereastra controlului politic asupra unui serviciul de informatii al Armatei. In plus, Badalan solicita un proiect care sa garanteze functia militara a sefului DGIA, pentru eliminarea oricaror influente politice.
Vasile Paun face precizari
In urma comentariului din ZIUA, care dezvaluia cateva aspecte inedite din miza confruntarii ministru-sef SMG, directorul adjunct Vasile Paun ne-a trimis cateva precizari.
Iata ce spune noul responsabil al constraspionajului militar : "Ca urmare a aparitiei in ziarul ZIUA din 21 Iunie a articolului "Armata in razboi", semnat de dl Radu TUDOR, doresc sa formulez urmatoarele precizari legate strict de referirile facute in articol la adresa mea.
Pentru corecta informare a cititorilor, in virtutea dreptului la replica, va rog sa publicati punctul meu de vedere. In 2004 (nu in 2003), am trecut in rezerva la solicitarea mea, cu scopul de a-mi folosi expertiza ca trainer si consultant pentru cresterea competitivitatii companiilor romanesti. Practic, in decurs de un an, am dezvoltat un cadru de implementare a solutiilor de intelligence competitiv in mediul de afaceri. In 2005, mi s-a propus si am acceptat functia de Director adjunct al Directiei Siguranta Militara din MApN, cu dorinta clara de a contribui la transformarea acestui serviciu de informatii. Urmaresc si actionez in prezent pentru dezvoltarea de capabilitati, a culturii organizationale si a vizibilitatii si reputatiei DSM. Consider ca numirea mea este in acord cu intentiile de reformare a serviciilor de informatii si este un mesaj - dincolo de conotatiile politice - al nevoii de innoire, performanta si spirit proactiv".
Precizarile directorului adjunct al DSM sunt extrem de importante pentru ca intre timp si alte ziare au preluat subiectul controversat al schimbarilor facute de ministrul Teodor Atanasiu.
Dat fiind faptul ca pe langa precizarea trimisa ziarului nostru, Vasile Paun ne-a trimis si un curriculum vitae din care sa reiasa nivelul sau de pregatire profesionala, am considerat ca e necesar sa reproducem si aceasta parte din mesaj. Biografia unui responsabil din serviciile de informatii este oricand un material interesant de studiu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.