Terorismul din Irak va fi infrant, iar Siria va trebui sa renunte la a mai sprijini teroristii si insurgentii care doresc destabilizarea Bagdadului. Acesta a fost mesajul pe care secretarul de stat american, Condoleezza Rice, transmis, miercuri, la B
Terorismul din Irak va fi infrant, iar Siria va trebui sa renunte la a mai sprijini teroristii si insurgentii care doresc destabilizarea Bagdadului. Acesta a fost mesajul pe care secretarul de stat american, Condoleezza Rice, transmis, miercuri, la Bruxelles, cu ocazia Conferintei internationale pentru reconstructia Irakului unde au participat 85 de state. Rice, care a dorit sa exprime din nou sprijinul administratiei americane pentru autoritatile irakiene, a facut apel la Guvernul de la Bagdad sa procedeze la intarirea securitatii si la deschiderea sistemului politic si economic al tarii, informeaza Rompres. In opinia sefului diplomatiei americane, autoritatile irakiene nu pot reusi in realizarea acestor obiective fara sprijin international. "Irakul are propriile obligatii", a declarat Rice, in deschiderea conferintei de la Bruxelles. "Noul guvern irakian, a adaugat ea, trebuie sa continue sa amelioreze securitatea, sa liberalizeze economia si sa deschida spatiul politic pentru toti membrii societatii irakiene care resping violenta". Dar, a subliniat oficialul american, autoritatile de la Bagdad "nu vor duce singure povara responsabilitatilor". "Am cazut de acord pentru a construi un parteneriat international reinnoit in favoarea Irakului. Curajosul popor irakian ne cere sa-i fim alaturi si el merita sprijinul nostru deplin", a afirmat Condoleezza Rice. Ca si ministrul irakian de Externe, Hoshyar Zebari, Rice a tinut sa reaminteasca progresele care s-au realizat in Irak: preluarea suveranitatii de catre poporul irakian, desfasurarea primelor alegeri libere, formarea unui guvern provizoriu, precum si faptul ca in acest moment se elaboreaza noua Constitutie irakiana.
Washingtonul vrea "frontiere curate"
In acelasi timp, oficialul american a repus pe tapet si problema Siriei, tara acuzata de SUA ca permite infiltrarea teroristilor pe teritoriul irakian, transmite Swissinfo. "Asteptam ca Siria sa sporeasca controalele la frontiere, intrucat teritoriul sirian nu poate fi utilizat de cei care comit atentate impotriva irakienilor", a spus Rice. Intrebata de ziaristi, la finalul Conferintei, ce masuri ar putea lua Washingtonul in fata Siriei, Rice a afirmat ca "nu se poate specula" pe aceasta chestiune si a adaugat ca Guvernul de la Damasc trebuie sa isi asume responsabilitatile sale. "Vreau sa subliniez ca Siria are responsabilitati atat in relatiile cu tarile vecine, cat si in fata comunitatii internationale", a afirmat ea. In acest context, Condoleezza Rice a apreciat ca pentru Irak, frontiera cu Siria reprezinta "o problema importanta". "Guvernul de la Damasc trebuie sa faca ceva pentru a se alatura progreselor care sunt in curs in Orientul Mijlociu", a conchis secretarul de stat american.

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.