Presedintele interimar al PD a bulversat ieri Coalitia anuntand ca, dupa modelul Presedintiei, democratii isi retrag candidatii propusi pentru conducerea posturilor publice de radio si televiziune. Boc a sugerat partenerilor de guvernare sa faca acel
Presedintele interimar al PD a bulversat ieri Coalitia anuntand ca, dupa modelul Presedintiei, democratii isi retrag candidatii propusi pentru conducerea posturilor publice de radio si televiziune. Boc a sugerat partenerilor de guvernare sa faca acelasi lucru si, pana la modificarea Legii de organizare si functionare a Televiziunii si Radio-ului publice, sa fie numita o conducere interimara. Liderul PD a invocat in primul rand depolitizarea celor doua institutii. Liberalii s-au aratat furiosi si au replicat imediat ca nu isi retrag numirile facute. De altfel, nici partidele din Coalitie, nici cele aflate in opozitie nu par dispuse sa accepte sugestia lui Emil Boc. Mai mult, la Radio s-a creat o situatie paradoxala: Sindicatul Liber si-a retras reprezentantii, dar acestia nu sunt acord sa renunte. Dinspre Sindicatul din TVR nici un semn. Cert este faptul ca Legea 41/1994, modificata in 1998, spune clar faptul ca lista de candidati pentru Consiliile de Administratie din SRR si TVR care se supune votului Parlamentului nu poate contine mai putin de noua persoane din totalul de 13. Presedintia a refuzat sa-si numeasca reprezentanti, PD si i-a retras, deci au ramas in cursa cate 11 candidati. Chiar si in cazul in care cei alesi de Sindicatul din Radio sunt retrasi, impotriva vointei lor, tot este intrunit numarul minim de noua. Surse din PD sustin ca va urma, la inceputul saptamanii viitoare, o sedinta, probabil furtunoasa, a Coalitiei in care sa se ia o decizie. (Anca HRIBAN)
Democratii au decis ieri sa propuna partenerilor de Coalitie instituirea unui interimat la conducerea posturilor publice de radio si televiziune si, totodata, retragerea candidatilor propusi pentru a fi membri in Consiliile de Administratie ale celor doua institutii. Anuntul a fost facut de liderul interimar al PD Emil Boc, care a precizat, citat de Mediafax, ca pana saptamana viitoare, va ridica aceste chestiuni in cadrul reuniunii conducerii coalitiei guvernamentale, sperand ca va ajunge la un acord pe aceasta tema. Motivele care au stat la baza deciziei PD sunt pe de o parte semnalele venite dinspre Traian Basescu, institutia prezidentiala anuntand - la inceputul saptamanii - ca refuza sa isi desemneze reprezentanti in CA ale posturilor publice de radio si televiziune, dar si refuzul unor personalitati nominalizate pentru a face parte din conducerile SRR si SRTV. Emil Boc a admis ca mesajul presedintelui Traian Basescu pe aceasta tema, dar si retragerea din postura de candidati pentru Consiliile de Administratie de la SRR si SRTV a lui Paul Grigoriu si Andrei Plesu, au constituit "semnale" pe care democratii le-au luat in seama si care dovedesc ca este nevoie de o modificare legislativa in aceasta privinta. Surse din PD au declarat ca si alte persoane contactate de democrati au refuzat sa se implice: Gelu Trandafir si N.C. Munteanu.
Apel catre Opozitie
Liderul PD a lansat si un apel la partidele din opozitie pentru a pastra o conducere interimara in cadrul societatilor publice de radio si televiziune pana la modificarea legilor de functionare. "PD solicita tuturor partidelor parlamentare sprijin pentru profesionalizarea, depolitizarea si eficientizarea serviciilor de radio si televiziune. Astfel, propunem ca pana la modificarea legii - care trebuie facuta in regim de urgenta - sa se asigure doar interimatul la cele doua societati, iar o data cu aceasta modificare, sa fie alese Consiliile de Administratie si structurile profesionale in conducerea acestor servicii publice", a explicat Boc. El a mentionat ca pe perioada vacantei parlamentare Comisiile de specialitate ar urma sa lucreze la modificarea legii, urmand ca noile prevederi sa fie adoptate, in regim de urgenta, la sfarsitul lui august sau inceputul lunii septembrie. Boc a sustinut ca in acest fel se poate rezolva o problema "scadenta" de mai multi ani in Romania, din pricina careia, din patru in patru ani, puterea si opozitia "se incaiera politic pe aceste institutii". In opinia sa, modelul care poate fi ales pentru cele doua institutii publice este cel al BBC-ului. Pentru modificarea legii, a mai spus Boc. (A.H.)
PNL s-a enervat
Purtatorul de cuvant al liberalilor, Eugen Nicolaescu, a declarat ieri ca PD nu a respectat intelegerile din cadrul Coalitiei atunci cand s-a pronuntat pentru alegerea unei conduceri interimare la Societatea Romana de Radiodifuziune si la Societatea Romana de Televiziune. El a precizat ca PNL nu isi va retrage persoanele desemnate sa faca parte din Consiliile de Administratie ale celor doua institutii publice. Potrivit deputatului liberal, partidul sau nu doreste ca procesul de alegere a conducerii celor doua societati publice sa fie stopat. "Am acceptat acest proces, continuam la acest proces si participam la finalizarea lui", a mentionat el. Nicolaescu a subliniat ca legea trebuie respectata, iar partidele trebuie sa isi desemneze reprezentanti in cele doua Consilii de Administratie. El a mai spus ca SRR si SRTV nu pot fi lasate fara o conducere legitima si a aratat ca formatiunea politica din care face parte va continua demersurile pentru modificarea Legii privind organizarea si functionarea celor doua institutii publice. (R.G.)
Kelemen Hunor, deputat UDMR
"Emil Boc face o greseala uriasa"
"Decizia de a retrage reprezentantii din Consiliile de Administratie din SRTV si SRR este exclusiv o decizie a PD. PD este un partid suveran si nu vreau sa comentez hotararea partenerilor democrati de Coalitie. In ceea ce priveste solicitarea lui Boc catre celelalte partide din Coalitie, in care cere si retragerea reprezentantilor acestora, pot spune ca Emil Boc face o greseala uriasa. Daca am o problema cu Boc, ma duc la el acasa, ii bat la usa, si purtam o discutie de clarificare. In nici un caz insa nu ii trimit o scrisoare prin intermediul presei. Decizia incalca Acordul de colaborare al Coalitiei. Daca Emil Boc avea nemultumiri, putea sa convoace Consiliul National de Coordonare al Coalitiei. Tin sa reamintesc ca, atunci cand Coalitia a luat decizia de a se numi noile Consilii de Administratie, toata lumea a fost de acord. De asemenea, similara a fost si hotararea luata de Birourile Permanente ale Parlamentului. Independent de parerea PD, UDMR merge mai departe cu procedurile legale de constituire ale celor doua Consilii de Administratie. Noi nu ne vom retrage reprezentantii nominalizati. Decizia lui Emil Boc reprezinta o hotarare a PD si nu o hotarare a Coalitiei. Prin retragerea celor desemnati de PD, Coalitia poate pierde majoritatea in Consiliile institutiilor publice dar sunt convins ca vom gasi o solutie viabila. PD are la dispozitie inca cateva zile pentru a nominaliza doi reprezentanti in Consilii. Decizia PD este de-a dreptul neasteptata iar Coalitia nu este un SRL cu un singur actionar". (R.G.)
Bogdan Ciuca, purtator de cuvant al PC
"PC nu se simte vizat"
"Este vorba despre o decizie a lui Emil Boc si a unei parti dintre democratii pe care ii conduce. Prefer sa nu o comentez. Suntem de acord cu doleanta PD potrivit careia persoanele care vor fi numite in Consiliile de Administratie sa nu aiba culoare politica. Tin sa reamintesc ca reprezentantii nominalizati de PC nu fac parte din structurile formatiunii noastre si nu au nici o culoare politica. Asadar, PC nu se simte vizat de declaratiile lui Emil Boc. Daca se convoaca un Consiliu National de Coordonare a Coalitiei si Boc ne ofera o serie de argumente si variante viabile care sa-i sustina solicitarea, nu excludem o retragerea a celor nominalizati de noi in Consiliile de Administratie a celor doua institutii publice. Recunosc insa ca retragerea PD poate schimba raportul de forte din Consilii. Cine detine sau nu majoritatea poate deveni, intr-adevar, o problema". (R.G.)
Augustin Lucian Bolcas, vicepresedinte PRM
"Un joc politicianist"
"Decizia lui Emil Boc nu poate fi altfel decat proasta. In realitate, avem de-a face doar cu un joc politicianist prin care PD urmareste blocarea constituirii Consiliilor de Administratie cu scopul de a numi un director interimar pentru a supune politic institutiile publice. Este dorinta PD de a asigura pozitii si functii de conducere pentru clientela sa politica. Cu riscul de a ma repeta, scopul este unul singur: subordonarea politica a celor doua institutii publice. PRM va actiona in conformitate cu prevederile legale. Cu alte cuvinte nu ne vom retrage reprezentantii nominalizati in Consiliile de Administratie. PRM militeaza pentru un spectru politic echilibrat si este treaba PD daca pentru Emil Boc conteaza doar jocurile politice". (R.G.)
Nicolae Vacaroiu, PSD
"Boc sa-si vada de primaria lui"
"Domnul Boc nu da sarcini Parlamentului. Sa-si vada de primaria lui", a reactionat ieri, presedintele Senatului Nicolae Vacaroiu la propunerea avansata de liderul PD privind retragerea candidatilor propusi pentru Consiliul de Administratie al TVR. Vacaroiu a sustinut ca, Guvernul, partidele, sindicatele nu mai au dreptul sa retraga propunerile pentru Consiliile de Administratie ale SRR si SRTV, dupa depunerea acestora in scris. In schimb, persoanele propuse pot sa renunte la calitatea de candidat titular, in orice moment al procedurii si atunci intra in rol cei desemnati ca supleanti, a afirmat el. Presedintele Senatului a amintit ca, in urma respingerii rapoartelor de activitate, fostele Consilii de Administratie au fost desfiintate, iar Birourile Permanente ale celor doua Camere au stabilit sa se deruleze procedura de numire a noilor consilii, acestea urmand sa fie supuse votului plenului reunit la inceputul saptamanii viitoare. El a apreciat totodata ca modificarea legii de organizare a celor doua institutii ar presupune prelungirea procesului legislativ pana spre sfarsitul anului. "Nu putem sta fara consilii de administratie", a mai spus el. (R.A.)
AP cere depolitizarea TVR si SRR
Actiunea Populara (AP) cere adoptarea cat mai urgenta a unei legi prin care Consiliile de Administratie ale TVR si SRR sa fie desemnate in afara criteriilor politice, se arata intr-un comunicat al presedintelui AP, Emil Constantinescu. In documentul difuzat ieri, fostul sef al statului apreciaza ca "guvernul si majoritatea parlamentara trateaza cu superficialitate si inconsecventa problema desemnarii Consiliilor de Administratie ale Televiziunii si Radioului public", iar ideea numirii unor persoane din partea partidelor inainte de adoptarea unei noi legi intareste "suspiciunile de repolitizare" a celor doua institutii si afecteaza bunul lor mers. Presedintele AP este de parere ca la conducerea TVR si SRR trebuie numita o conducere interimara care sa "puna capat haosului din cele doua institutii si sa asigure un management onest" pana cand Parlamentul va adopta o noua lege de functionare. (O.B.)
Reprezentantii Sindicatului Liber din Radio, retrasi
Sindicatul Liber din Radiodifuziunea Romana a decis sa isi retraga reprezentantii pe care i-a sprijinit in alegerile interne pentru CA al SRR, luand act de pozitia organizatiilor neguvernamentale si a presedintelui Romaniei in sensul depolitizarii radioului si televiziunii publice. "Sindicatul Liber din Radiodifuziunea Romana considera imperios necesara asigurarea unei independente administrative si editoriale reale si aceasta nu poate fi realizata in absenta unui nou cadru legal de functionare", se arata intr-un comunicat citat de Mediafax. Razvan Dumitrescu, din partea Sindicatului Liber din SRR, si Adrian Moise, reprezentand Federatia Sindicatelor din SRR, au castigat alegerile interne organizate marti. Cei doi supleanti sunt Daniela Ciobanu si Doros Adrian, ambii reprezentanti ai Sindicatului Liber. Razvan Dumitrescu a declarat ca nu se va retrage insa din CA, intrucat prezenta lui acolo este rezultatul votului tuturor angajatilor SRR, nu doar a celor care fac parte din sindicat. Si Adrian Moise, care este presedinte al Federatiei Sindicatelor din SRR, a declarat ca nu se va retrage din CA. "Nu ne putem juca de-a alegerile. E o chestiune importanta, e dorinta oamenilor, e vointa lor. Am fost ieri la audieri in Parlament, sa lasam aceasta institutie sa hotarasca ce se va intampla mai departe. Este a treia oara cand am fost ales in CA, inseamna ca am facut ceva pentru oamenii din radio", a declarat Moise. (O.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.