Contestarea sau defaimarea in public a Eroilor si Martirilor Neamului, precum si a traditiilor si simbolurilor istorice ale Romaniei se sanctioneaza cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani, au decis, ieri, deputatii, care au stabilit aceeasi pedeapsa pen
Contestarea sau defaimarea in public a Eroilor si Martirilor Neamului, precum si a traditiilor si simbolurilor istorice ale Romaniei se sanctioneaza cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani, au decis, ieri, deputatii, care au stabilit aceeasi pedeapsa pentru negarea publica a Holocaustului. Acest amendament, propus de deputatul PRM Lucian Bolcas la Ordonanta de Urgenta 31/2002 privind interzicerea organizatiilor si simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob si a promovarii cultului persoanelor vinovate de savarsirea unor infractiuni contra pacii si omenirii, a fost aprobat cu 40 de voturi "pentru", 30 "impotriva" si 3 abtineri. Comisia juridica a formulat unele amendamente fata de textul venit de la Senat, dar cele mai multe au fost cele care asigura acuratetea legislativa. Deputatii au preluat fara modificari toate articolele la care senatorii redusesera limitele pedepselor sau limita maxima pentru amenda.
Astfel, constituirea unei organizatii cu caracter fascist, rasist sau xenofob se pedepseste cu inchisoare de la 3 ani la 15 ani si interzicerea unor drepturi. Initial, ordonanta stabilea pedeapsa minima la 5 ani. Pentru confectionarea, vanzarea, raspandirea, precum si detinerea in vederea raspandirii de simboluri fasciste, rasiste ori xenofobe, pedeapsa cu inchisoarea este de la 3 luni la 3 ani fata de 6 luni la 5 ani cat figura initial. La definirea contraventiilor, limitele contraventiilor sunt 25 de milioane de lei, respectiv 150 de milioane de lei, fata de 250 de milioane de lei, cat figura in textul ordonantei. Deputatul PRM Tudor Marcu a propus sa se pedepseasca cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si defaimarea in public a traditiilor si simbolurilor nationale ale Romaniei, dar amendamentul, respins de Comisia juridica, nu a fost supus votului plenului dupa ce propunerea lui Lucian Bolcas a fost adoptata.
La dezbaterile generale, liderul deputatilor PRM Lucian Bolcas a declarat ca parlamentarii PRM vor vota fara nici un fel de retinere si neconditionat acest act normativ, care reprezinta o "expresie a respectului pentru toate valorile umanitatii".
In favoarea ordonantei s-au mai pronuntat Victor Ponta de la PSD si Aurel Vainer din partea Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania. (R.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.