Ambasadorul rus la Chisinau, Nikolai Riabov, a fost convocat marti, in ceas de seara, la MAE moldovean. I s-au cerut explicatii despre recenta vizita intreprinsa in Transnistria de seful departamentului presedintiei ruse pentru relatii interregionale
Ambasadorul rus la Chisinau, Nikolai Riabov, a fost convocat marti, in ceas de seara, la MAE moldovean. I s-au cerut explicatii despre recenta vizita intreprinsa in Transnistria de seful departamentului presedintiei ruse pentru relatii interregionale, Modest Kolerov. In opinia Chisinaului, vizita pune la indoiala dorinta Moscovei de a contribui la rezolvarea pasnica a conflictului de pe Nistru. Chisinaul are motive de ingrijorare: Moscova isi modifica radical politica in regiune, trecand la un sprijin demonstrativ acordat Transnistriei la blocada economica asupra Moldovei. Rusia rezolva problemele Transnistriei pe seama Moldovei este concluzia la care ajunge cotidianul Kommersant.
Modest Kolerov s-a aflat in Moldova la sfarsitul saptamanii trecute. La Chisinau, functionarul rus s-a intalnit cu ziaristii si cu reprezentantii catorva dintre partidele de opozitie ale republicii. In Transnistria, el a fost in 19 iunie - la implinirea a 13 ani de la declansarea luptelor la Tighina (Bender). Kolerov a luat parte la manifestarile de comemorare si s-a intalnit cu liderul nerecunoscutei republici, Igor Smirnov. "Suntem responsabili pentru soarta concetatenilor nostri din Transnistria si am analizat pasii care trebuie facuti pentru apararea intereselor lor aici", a declarat Kolerov, dupa convorbiri. Potrivit spuselor sale, Rusia este deosebit de interesata de stabilitate, de rezultatele politice si economice ale Transnisitriei. Insotindu-l pe Kolerov, ambasadorul Riabov a acuzat Moldova de toate necazurile Transnistriei si a promis: "Rusia va depune toate eforturile necesare pentru iesirea din aceasta situatie".
Reactii la Chisinau
Vizita lui Kolerov a trezit cele mai negative reactii din partea oficialilor de la Chisinau. Mass-media au calificat deplasarea responsabilului rus drept "pregatire a inlaturarii presedintelui legitim, Voronin", iar ministrul moldovean al Reintegrarii, Vasile Sova, a afirmat ca vizita constituie un sprijin demonstrativ acordat de Moscova separatismului. Marti seara, Riabov a fost invitat la Ministerul de Externe. Viceministrul Eugenia Chistruga si-a exprimat "regretul ca vizita in cauza nu este singurul caz cand un inalt functionar rus se deplaseaza in regiunea transnistreana, fara acordul autoritatilor constitutionale ale tarii si nu corespunde cerintelor relatiilor diplomatice". Ea a cerut ambasadorului Rusiei sa "ia toate masurile care se impun pentru a evita, pe viitor, astfel de practici, care dauneaza relatiilor celor doua state".
Moldova, pe orbita Rusiei
Potrivit Kommersant, Modest Kolerov este unul din responsabilii cu indeplinirea planului de readucere a Moldovei pe orbita de influenta a Rusiei. Iata de ce, vizita la Tiraspol a urmarit scopuri economice si politice clare si care au inceput sa dea rezultate. Ieri, la conferinta de presa de la Tiraspol, presedintele parlamentului transnistrean, Grigore Marakuta, a anuntat ca Rusia va ajuta Transnistria sa faca fata problemelor economice. El a spus ca presedintele Putin a recomandat institutiilor de resort din Rusia sa normalizeze situatia din Transnistria. Este vorba de cererea Tiraspolului privind incheierea unui acord direct pentru livrarile de gaze naturale, de a contribui la dezvoltarea cailor ferate transnistrene, de a sprijini exporturile transnistrene.
Trupele ruse, invitate afara
Autoritatile de la Chisinau au solicitat retragerea imediata a fortelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, considerate, pe de alta parte, necesare pentru asigurarea securitatii din regiune in vederea reglementarii situatiei transnistrene de catre regimul de la Tiraspol, relateaza Mediafax.
Prezenta fortelor militare rusesti in regiune submineaza eforturile comunitatii internationale de a elimina amenintarile la adresa securitatii in spatiul OSCE si constituie un impediment pentru reglementarea diferendului, a argumentat vicepremierul si ministrul de Externe moldovean, Andrei Stratan, cu ocazia Conferintei anuale de evaluare a securitatii in spatiul OSCE, organizata la Viena. Totodata, oficialul moldovean a subliniat ca Federatia Rusa ar trebui sa isi respecte angajamentele asumate la Istanbul fata de Republica Moldova, apreciind ca o retragere completa si neconditionata a fortelor militare rusesti ar crea conditiile necesare ratificarii Tratatului privind Fortele Armate Conventionale in Europa. Organizarea de alegeri libere in raioanele de est ale Republicii moldova este conditionata de retragerea trupelor militare din regiune, lichidarea Politiei politice de la Tiraspol, demilitarizarea regiunii, asigurarea libertatii presei si consolidarea societatii civile, a continuat vicepremierul Stratan. Oficialul Moldovean a propus, de asemenea, inlocuirea actualelor forte care asigura mentinerea pacii in regiune si formarea unei misiuni multinationale de observatori civili si militari, sub mandat OSCE.
Chisinaul pro-Kiev
Republica Moldova si-a exprimat, miercuri, la aceeasi conferinta, sprijinul pentru planul ucrainean de solutionare a crizei din regiunea separatista Transnistria, care prevede retragerea trupelor ruse si implicarea Statelor Unite si a Uniunii Europene in negocieri, relateaza AFP si Mediafax. "Sustinem pe deplin propunerile ucrainene", a declarat ministrul moldovean pentru Reintegrare, Vasile Sova, apreciind ca OSCE si UE au un rol crucial, mai ales in ceea ce priveste controlul frontierelor. Noul presedinte ucrainean, Viktor Iuscenko, a inaintat o serie de propuneri care prevad inlocuirea trupelor ruse de mentinere a pacii cu militari si observatori civili, sub egida OSCE, organizarea de alegeri libere sub monitorizare internationala, precum si stabilirea, in etape, a unui statut special pentru Transnistria in cadrul Republicii Moldova. Ministrul moldovean la Afacerilor Externe, Andrei Stratan, a reamintit ca Parlamentul de la Chisinau a aprobat, la 10 iunie, planul ucrainean si a cerut retragerea, pana la sfarsitul anului 2005, a celor 1500 de soldati rusi si a armamentului existent in regiunea separatista, aflata la granita cu Ucraina. Acest vot a suscitat "preocuparea" Moscovei.
SUA critica Rusia
Ambasadorul american Andrew Hill, mediator din partea OSCE, a apreciat ca "schimbarile fundamentale din ultimele luni inregistrate in Ucraina si Moldova", adica alegerile democratice din aceste tari, "au creat conditii complet diferite", ce permit schitarea unui acord. Insa, in opinia diplomatului american, motivele invocate de Moscova pentru a nu se retrage - refuzul autoritatilor separatiste de la Tiraspol - sunt "mai mult de natura politica decat tehnica". Solicitat sa comenteze acuzatiile formulate de Chisinau la adresa Tiraspolului, potrivit carora Transnistria produce armament si face trafic cu arme la scara larga, Hill a declarat ca Statele Unite "cunosc ca exista o problema, dar nu cunosc amploarea ei" si de aceea este nevoie de o prezenta internationala de control.
Transnistria, pentru alegeri si trupe
In replica, "presedintele Sovietului Suprem" de la Tiraspol, Grigorii Marakuta, a apreciat ca reglementarea situatiei transnistrene depinde, in principal, de prezenta trupelor militare rusesti in regiune, in calitate de garant al securitatii. Oficialul de la Tiraspol a adaugat ca alegerile in Sovietul Suprem se vor desfasura in conformitate cu legislatia autoproclamatei republici nistrene, supusa expertizei Rusiei, Ucrainei si OSCE, precizand ca mediatorii in conflictul transnistrean deja au fost invitati sa monitorizeze scrutinul. Desi aceste propuneri au fost facute in contextul initiativei ucrainene de solutionare a diferendului, Tiraspolul va sustine Memorandumul rusesc asupra problemei transnistrene, ce urmeaza sa fie facut public in urmatoarele luni, a subliniat Marakuta. (Agentia "Rusia la zi", D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.