Presedintii Romaniei si Republicii Serbia, Traian Basescu si Boris Tadic, s-au pronuntat ieri, dupa o serie de discutii, pentru o solutionare pasnica a problemelor din Kosovo, cu respectarea deopotriva a drepturilor legitime ale albanezilor precum si
Presedintii Romaniei si Republicii Serbia, Traian Basescu si Boris Tadic, s-au pronuntat ieri, dupa o serie de discutii, pentru o solutionare pasnica a problemelor din Kosovo, cu respectarea deopotriva a drepturilor legitime ale albanezilor precum si ale sarbilor. Principiul enuntat de Tadic in privinta viitorului statut al provinciei Kosovo este "mai putina independenta, mai multa autonomie", Serbia pronuntandu-se pentru realizarea unei uniuni cu Muntenegru, aceasta fiind solutia cea mai buna pentru integrarea europeana. "Ma declar multumit in privinta sprijinului pe care Romania il acorda Serbiei pentru integrarea europeana", a subliniat Tadic, adaugand ca este foarte increzator in prietenia dintre romani si sarbi, popoare care niciodata in istorie nu au avut probleme in afara unor chestiuni tehnice privind regimul vizelor.
Seful statului roman a declarat ca apreciaza foarte mult pozitia Serbiei in privinta solutionarii problemelor din Kosovo. El a adaugat ca principiul privind realizarea unei largi autonomii a provinciei Kosovo, integrata in cadrul european, reprezinta o pozitie sustinuta si de Romania.
Politica energetica
Basescu a spus ca Romania apreciaza pozitia Belgradului legata de Uniunea Serbia-Muntenegru, care se aseaza pe interesul general al zonei de a se crea conditii pentru integrarea europeana a regiunii. In privinta regimului vizelor, Basescu a spus ca se va face o analiza pentru a diminua impactul introducerii regimului vizelor Schengen pentru Serbia, prin integrarea Romaniei in UE, propunerea de suspendare a platii taxelor pentru vize fiind o masura menita sa amelioreze accesul cetatenilor in ambele state. Presedintele roman a subliniat ca pentru ambele tari este o prioritate construirea oleoductului Constanta-Pancevo-Trieste, care va crea variante alternative pentru transportul resurselor energetice din bazinul Caspic, din zona extinsa a Marii Negre spre Europa. Mai mult, a mentionat Traian Basescu, Romania si Serbia pot avea o politica energetica comuna legata de complexul de la Portile de Fier, realizarea acestuia urmand sa sprijine procesul de integrare a Serbiei in structurile regionale si europene.

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.