Codul Muncii - in forma prezentata de ministrul Barbu - nu este una asumata in totalitate de sindicate, varianta finala stabilita de cele trei parti nefiind materializata intr-un acord, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, Bogdan Iuliu Hossu
Codul Muncii - in forma prezentata de ministrul Barbu - nu este una asumata in totalitate de sindicate, varianta finala stabilita de cele trei parti nefiind materializata intr-un acord, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, Bogdan Iuliu Hossu, liderul "Cartel Alfa", informeaza Mediafax. "In discutiile de la Ministerul Muncii nu s-a notificat forma convenita si asumata de cele trei parti, urmand sa mai aiba loc o intalnire miercuri sau joi, pentru a rediscuta textul Codului Muncii", a precizat Hossu. Liderii sindicali sunt de parere ca intr-unele din articolele proiectului de Cod al Muncii sunt nuante de interpretare - care ar trebui eliminate - in defavoarea sindicatelor. Hossu spune ca sunt in continuare divergente legate de articolele 111 (durata timpului de lucru), 112 (posibilitatea de negociere a orelor suplimentare) si 297 bis (judecarea in conformitate cu vechea lege a litigiilor de munca aflate pe rol). In aceste conditii, Guvernul ar face o mare eroare daca ar emite o ordonanta de urgenta de modificare a Codului Muncii, sustin lideri ai BNS, CSDR, CNSLR-Fratia si "Cartel Alfa". Acestia - intorsi de curand de la Geneva, de la cea de-a 93-a sesiune a Conferintei Internationale a Muncii - au precizat, in aceeasi conferinta de presa, ca, la sfarsitul lunii august, va veni in Romania o comisie a OIM, care va analiza noul proiect al Codului Muncii. Potrivit lui Hossu, comisia OIM va face o expertiza a noului text de lege, pentru a vedea daca acesta raspunde prevederilor UE si OIM.
Ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, a anuntat, marti, ca proiectul de modificare al Codului Muncii va fi discutat, intr-o prima lectura, in sedinta de azi a Guvernului, fiind vorba despre "forma finala convenita de partenerii sociali". Proiectul prevede ca durata timpului de lucru este de maximum 48 de ore pe saptamana cu tot cu orele suplimentare, dar aceasta reprezinta o medie lunara, programul efectiv de munca urmand a fi negociat intre salariati si angajatori, afirma Barbu. Proiectul stabileste ca durata timpului de munca va putea fi prelungita la peste opt ore pe zi si peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca intr-o luna sa nu depaseasca cele opt ore pe zi sau 48 de ore saptamanal. Ministrul a explicat ca negocierea timpului de lucru se va face insa la nivel de ramura, intre sindicate sau reprezentantii salariatilor si angajatori. (C.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.