Consilierul prezidential pentru probleme de securitate, generalul Constantin Degeratu (foto), a insistat la Sofia asupra dimensiunii fundamentale a politicii Romaniei la Marea Neagra, pe semnificatia strategica a regiunii si pe importanta geopolitica
Consilierul prezidential pentru probleme de securitate, generalul Constantin Degeratu (foto), a insistat la Sofia asupra dimensiunii fundamentale a politicii Romaniei la Marea Neagra, pe semnificatia strategica a regiunii si pe importanta geopolitica a zonei, informeaza Rompres. Zilele acestea se desfasoara la Sofia conferinta cu tema "Securitatea NATO in regiunea Marii Negre: posibilitati de cooperare", organizata de Centrul european pentru Studii de Securitate George C Marshall. "Este importanta formularea de strategii locale in context global", a subliniat oficialul roman, evocand necesitatea includerii in arhitectura euroatlantica atat a tarilor membre, cat si a celor din Parteneriatul pentru Pace si a tarilor cu statut de partener al Tratatului Aliantei Nord-Atlantice.
Marea Neagra nu este o zona tampon, ci un coridor strategic, un punct nodal a doua fluxuri strategice majore, cu Orientul Mijlociu si Asia, un furnizor de securitate pentru "consumatorii de securitate" din Orientul Mijlociu, a apreciat consilierul prezidential pentru probleme de securitate. In acest context, statelor membre NATO din regiunea Marii Negre le revin "raspunderi primare" alaturi de tari importante ale NATO, SUA, Franta, Italia, Grecia, de a consolida securitatea regionala, avand "datoria morala" de a sustine procesul de democratizare din Georgia, Moldova, Ucraina.
Aceasta cu atat mai mult cu cat expertii militari sunt unanim de acord ca problemele regionale se rezolva sau se dezvolta. In opinia Romaniei, dezvoltarea regiunii este amenintata de multiple riscuri - terorismul, proliferarea armelor de distrugere in masa, proasta guvernare, crima organizata, amenintarile asupra fluxurilor energetice si a mediului, sindromul regionalismului, criza UE. Dintre acestea, a spus domnul Degeratu, terorismul reprezinta cel mai mare risc, motiv pentru care nu trebuie exclusa probabilitatea crearii unei "veritabile gauri negre de securitate", a unei retele teroriste regionale, daca ne referim la situatia din republica separatista cecena in Rusia, din Caucazul de Sud, Georgia cu problema abhaza si a Osetiei de Sud, tendinta separatisa a kurzilor din Turcia, tendinta separatista din regiunea transnitreana in Republica Moldova. Altfel spus, nu trebuie neglijate "conflictele inghetate" care au la baza scopuri separatiste cu faze evolutive, a apreciat generalul Degeratu. De asemenea, nu trebuie neglijata problema securizarii granitelor, deoarece regiunea Marii Negre a devenit o tentatie privind traficul cu arme, produse strategice sensibile, fiinte, narcotice, pentru care traseul Marea Neagra-Dunare a devenit o poarta de acces spre vest. Nu in ultimul rand este necesara acordarea unei mai mari atentii amenintarilor neconventionale, cea vizand securitatea energetica este un exemplu, atat timp cat sursele de energie pot fi utilizate ca instrument de putere, a apreciat oficialul roman.
Controlul traficului de arme
In calitate de reprezentant al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est, Henry J. Van der Graff, expert in controlul armelor, a insistat ieri asupra necesitatii cooperarii intre organizatiile europene si organizatiile regionale, in cadrul Conferintei "Securitatea NATO in regiunea Marii Negre: posibilitati de cooperare", desfasurata la Sofia.
Subliniind caracterul de tranzitie al organizatiei create in 1999 din initiativa Uniunii Europene privind transferul de responsabilitate tarilor din Sud-Estul Europei, Van der Graff a apreciat ca experienta celor trei sectiuni - democratie si drepturile omului, reconstructie economica, securitate - trebuie folosita de institutii regionale, in cadrul unui schimb interactiv de informatii. Oficialul european a opinat ca Pactul de Stabilitate este un mecanism de cooperare util, cu atat mai mult cu cat Romania si Bulgaria vor adera in anul 2007 la Uniunea Europeana, iar reformele ce se vor realiza in aceste tari, se vor referi si la cele din domeniul apararii in contextul general al dezvoltarii economice.
Nu in ultimul rand, Henry Van der Graff a reluat ideea exprimata constant in cadrul Conferintei de la Sofia privind securizarea frontierelor tarilor din regiune, in conformitate cu standardele europene, si a evocat posibilitatea transferarii SECI, cu sediul in Romania, intr-un centru regional al Europol.
In legatura cu noile concepte de cooperare in regiunea Marii Negre, analistul militar american Jennyfer Moroney a apreciat ca trebuie sa serenunte la ideea preconceputa ca regiunea Marii Negre este "un Triunghi al Bermudelor" intre Asia, Orientul Mijlociu si Europa, prin crearea unui nou cadru de perceptie.
Doamna Moroney l-a citat pe presedintele Romaniei, Traian Basescu, care - cu ocazia intalnirii avute la Washington cu presedintele W. Bush -, a declarat ca regiunea Marii Negre "nu este o periferie a Europei" si a evidentiat caracterul de punte de legatura a zonei cu celelalte regiuni.
Amenintarile si scopurile comune necesita proiecte comune intre diverse organizatii regionale si internationale, NATO, SECI, OSCE, UE, ONU, cu accent pe institutionalizarea schemelor regionale pentru reducerea decalajelor existente in prezent, a conchis analistul militar american. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.