Liderii de patronate si sindicate nu au ramas indiferenti vizavi de framantarile care macina in prezent Uniunea Europeana. Aproape fara exceptie, acestia recunosc ca tensiunile care au aparut la varful Uniunii Europene vor complica misiunea Romaniei

Liderii de patronate si sindicate nu au ramas indiferenti vizavi de framantarile care macina in prezent Uniunea Europeana. Aproape fara exceptie, acestia recunosc ca tensiunile care au aparut la varful Uniunii Europene vor complica misiunea Romaniei in perspectiva integrarii.
Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR: "Sa nu ne grabim sa renuntam la fondurile europene"
"Criza prin care trece Uniunea Europeana este o urmare fireasca a faptului ca s-a produs un proces de crestere cantitativa fara ca mecanismele manageriale si economice sa fie reproiectate. Ar fi fost necesara o abordare previzionala. Cat despre atitudinea pe care ar trebui sa o aiba Romania fata de tot ceea ce se intampla acum in Uniunea Europeana, cred ca nu ar trebui sa ne grabim cu renuntarea la fondurile europene, pentru ca vreau sa subliniez ca ajutorul financiar pe care l-am primi nu acopera decat o parte redusa din marile pierderi pe care Romania trebuie sa le faca pentru a se adapta cerintelor Uniunii Europene. Daca s-ar renunta la o parte din sumele respective, va fi pusa in pericol compatibilitatea noastra reala cu structurile Uniunii Europene. Cred ca nu trebuie sa ne grabim sa renuntam la acesti bani, pentru ca decalajul care este intre noi si celelalte tari membre nu numai ca nu se va schimba, dar se va accentua".

Stefan Varfalvi, prim-vicepresedinte UGIR: "Nu avem lectiile bine pregatite"

"Tensiunile din sanul Uniunii Europene au pornit de la doua state ale caror conduceri au devenit total nepopulare pentru populatie. Prin voturile negative de la cele doua referendumuri, populatia si-a exprimat nemultumirea vizavi de propriile lor conduceri. Pe de alta parte, referitor la aspectul legat de neaprobarea bugetului, putem spune ca asistam intr-adevar la o criza. Fiecare entitate trece la un moment dat printr-o criza si se pare ca aceasta este criza Uniunii Europene. Cred insa ca nu este o criza majora, ci este o criza de crestere. Nu se poate pune in discutie in momentul de fata unitatea Uniunii Europene. Este o problema temporara care se va rezolva. Romania are insa o problema. Cred ca Romaniei ii va fi aproape imposibil sa evite clauza de salvgardare. Nu cred ca acum mai incape in discutie primirea Romaniei in Uniunea Europeana. Nu avem lectiile atat de bine pregatite, astfel incat sa evitam clauza de salvgardare. Usor-usor, ne ducem catre 1 ianuarie 2008. Faptul ca presedintele Traian Basescu a declarat la un moment dat ca Romania este dispusa sa renunte la o parte din ajutorul financiar venit din partea Uniunii Europene, daca acest lucru este menit sa linisteasca spiritele in cadrul organizatiei, e ca si cum ai renunta la ideea ca vei mai fi membru".

Cristian Parvan, secretar general AOAR: "Intr-un an nu vom rezolva toate problemele"

"Ceea ce se intampla la varful Uniunii Europene ne va afecta si pe noi. Poate ca vom intra nepregatiti, dar nu cred ca un an de acum inainte va duce la schimbarea totala a sistemului de justitie sau la rezolvarea problemelor de concurenta. Uniunea Europeana si FMI au cerut privatizare cu orice pret. Asadar, nu cred ca aceste organisme au fost straine de ce s-a intamplat in Romania in aceasta privinta. Mi se pare putin incorect sa spui acum ca am acordat ajutoare de stat in siderurgie. E adevarat, din punct de vedere al pregatirii avem inca foarte multe de facut, dar aceste lucruri au fost cunoscute din analizele Uniunii Europene si in final au fost consfintite si acceptate, cu tot cu clauza de salvgardare, prin semnarea tratatului. Daca acestea erau asa de grave, de ce am mai semnat tratatul? Ce s-a intamplat in ultimele trei saptamani atat de grav in Romania incat sa nu mai fim eligibili sa intram in UE la 1 ianuarie 2007? Poate ca sunt sceptic, dar daca pana in 2008 Uniunea Europeana se mai razgandeste si hotaraste ca Romania trebuie sa devina membra in 2013? Cine ne garanteaza ca va fi 2008 si nu 2013?".

Alexandru Dobre, reprezentant ARACO: "Nu ne vom integra in 2007"

"Faptul ca integrarea Romaniei in viitorul apropiat devine tot mai incerta din cauza crizei care macina acum Uniunea Europeana ar trebui sa ne puna serios pe ganduri, chiar daca relativ Romania este ancorata in comunitatea europeana. Dincolo insa de acest aspect, cred ca Romania a ajuns intr-un stadiu in care ar trebui sa-si priveasca cu mai mult curaj viitorul construit cu forte proprii. Toata lumea asteapta bani de la Uniunea Europeana. Nu se incearca la modul serios relansarea economiei. Consider ca ar trebui sa lasam lucrururile sa curga, sa ne facem lectiile pentru 1 ianuarie 2007, sa realizam reformele necesare, dar nu sa ne agatam doar de visul european. Ca o ultima completare, in mod sincer nu cred ca Romania se va integra in 2007. Acest lucru nu se va intampla numai din cauza noastra, ci si ca urmare a ratiunilor politice europene de care depindem".

Bogdan Hossu, presedintele Cartel Alfa: "Cresterea TVA-ului va avea un impact nefericit"

"Romania este afectata de criza de la varful Uniunii Europene. Este posibil sa nu intram in 2007, dar asta nu inseamna ca nu vom deveni niciodata parteneri ai acestui organism. Personal nu ma deranjeaza. Din contra, marea problema este ca va trebui sa respectam toate conditionarile legate de angajamentele pe care le-am facut in tratat. Inca avem foarte multe sectoare nepregatite pentru procesul de integrare. Daca vom avea acest timp suplimentar si cu o politica guvernamentala adecvata, care sa nu mai faca experimente suplimentare, vom reusi sa ne rezolvam problemele. Numai ca, in acelasi timp, constat ca ceea ce se propune acum - cresterea TVA-ului cu trei procente - va avea un impact nefericit si va duce la o ruptura fata de politica europeana. Probabil ca o politica de acest gen va duce la o reactie contrara ideii de integrare europeana".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.