Un portret de Amedeo Modigliani, rar expus, reprezentand-o pe Jeanne Hebuterne, iubirea vietii pictorului, a fost vandut ieri la licitatie la Londra, pentru suma de 3,25 milioane de lire sterline (4,9 milioane de euro), a anuntat Christie's. Pretul a
Un portret de Amedeo Modigliani, rar expus, reprezentand-o pe Jeanne Hebuterne, iubirea vietii pictorului, a fost vandut ieri la licitatie la Londra, pentru suma de 3,25 milioane de lire sterline (4,9 milioane de euro), a anuntat Christie's. Pretul a depasit cu mult suma de 1,5 - 2 milioane de lire, pretul de incepere a licitatiei pentru "Portretul lui Jeanne Hebuterne". Tabloul, realizat in urma cu 85 de ani, "nu a mai fost niciodata prezent la licitatii publice si a fost foarte putin expus", se arata intr-un comunicat al casei de licitatii londoneze, care nu a dezvaluit insa identitatea cumparatorului.
Amedeo Clemente Modigliani este unul dintre cei mai celebri pictori si sculptori italieni. Nascut la Livorno, Toscana, el isi incepe studiile artistice in Italia natala inainte de a se muta la Paris, in 1906, unde, influentat de cercul sau de prieteni, de arta primitiva africana si cambodgiana, incepe sa-si contureze stilul artistic atat de personal. Bolnav mai tot timpul, dependent de alcool si medicamente, Modigliani s-a stins din viata la numai 35 de ani. Istoria "Portretului lui Jeanne Hebuterne" este tragica, portretul fiind realizat cu putin timp inainte de moartea pictorului. Jeanne, care era insarcinata, s-a sinucis aruncandu-se pe fereastra la putin timp dupa aceea. Destinul dramatic al lui Amadeo Modigliani a devenit, la scurt timp dupa moartea sa, reprezentativ pentru conditia tragica a artistului acelor vremuri, legendele ulterioare fiind cel putin la fel de incitante si faimoase ca si cele despre genialul Vincent van Gogh.
De la Livorno la Paris
Conform Wikipedia on-line, Amedeo Modigliani se naste la 12 iulie 1884 in Livorno, intr-o familie italiana de origine evreiasca. Tatal, Flaminio Modigliani, era un negustor originar din Roma. Primii sai ani, Amedeo i-a trait intr-o atmosfera grea, cu privatiuni, din cauza falimentului imregistrat de firma tatalui sau. Totusi, cea mai importanta problema este sanatatea sa subreda. La varsta de unsprezece ani contracteaza o afectiune pulmonara grava, iar trei ani mai tarziu, in anul 1898, se imbolnaveste de tifos. Descopera in acest timp pictura si o roaga pe mama lui sa ii permita sa ia lectii de desen. Din august 1898, tanarul Modigliani frecventeaza atelierul pictorului Guglielmo Micheli din Livorno, unde executa naturi moarte si portrete. Dupa o noua agravare a sanatatii, isi petrece iarna in clima blanda a oraselor Neapole si Amalfi. Insanatosit, Amedeo se inscrie in 1902 la "scoala de Nuduri" din Florenta ("Scuola libera di Nudo"), condusa de maestrul Giovanni Fattori iar, un an mai tarziu, frecventeaza cursurile "Institutului de Arte Frumoase" din Venetia.La inceputul lui 1906, Modigliani se hotaraste sa se stabileasca la Paris, unde se inscrie la "Academie Colarossi" si isi gaseste o locuinta in cartierul Montmartre. Modigliani, personaj pitoresc, intr-o haina reiata, cu un fular rosu in jurul gatului si palarie cu boruri largi, este un obisnuit al bistro-urilor si barurilor din imprejurimi. Aici cunoaste avangarda artistica, printre care Pablo Picasso, Juan Gris sau Diego Rivera (sotul Fridei Khalo), precum si scriitorii Andre Salmon, Guillaume Apollinaire si Max Jacob. In perioada de inceput, stilul sau nu este inca definit iar usurinta executiei ii lipseste, lucrarile sale fiind influentate mai ales de Henri de Toulouse-Lautrec until Paul Cezanne.
Intalnirea cu Brancusi
In 1909, bolnav si epuizat din cauza vietii dezordonate pe care o ducea la Paris, Modigliani se intoarce la Livorno. Revine insa la scurta vreme in capitala franceza si inchiriaza un studio in Montparnasse. Incepe sa sculpteze serios dupa ce-l cunoaste pe Paul Guillaume, un tanar comerciant de arta extrem de ambitios, care este deosebit de interesat de lucrarile sale si care ii face cunostinta cu celebrul sculptor roman Constantin Brancusi. Se muta din Montmartre in Cite Falguiere, un cartier al Parisului din secolul al XIV-lea, unde Brancusi ii gasise un atelier. Nu inceteaza sa picteze, dar majoritatea timpului o va consacra sculpturii. Expune un numar de sapte sculpturi si guase la o expozitie deschisa in martie 1911 in atelierul artistului portughez Amadeo de Souza Cardoso, iar in anul urmator, 1912, Modigliani dobandeste recunoasterea ca sculptor la al "X-lea Salon de Toamna", unde se prezinta cu alte sapte lucrari. Se intampla insa adeseori ca Modigliani sa nu-si termine sculpturile, probabil din cauza sanatatii firave, dar si indoielilor artistice care-l tulburau. Extenuat din cauza efortului si ramas fara mijloace de subzistenta, pleaca din nou sa se refaca in casa parinteasca din Livorno.
Intoarcerea la pictura
Dupa ce revine la Paris, se apuca din nou de pictat. Executa in special portrete la comanda, rapid, in timpul unei singure sedinte. Isi foloseste acum in pictura propriile experiente din domeniul sculpturii; datorita acestora reuseste sa redea, intr-un desen desavarsit, forma chipurilor umane.
O legatura furtunoasa a lui Amedeo cu ziarista si poeta engleza Beatrice Hastings dureaza doi ani. Se despart in anul 1916, cand sanatatea artistului incepe din nou sa se deterioreze. In aceasta perioada in care era mai tot timpul beat, Modigliani il cunoaste pe poetul si dealerul de arta polonez Leopold Zborowski, care devine prietenul sau fidel, ingrijitorul si negustorul lui exclusiv si ii pune la dispozitie cea mai mare incapere din locuinta sa. Pana sa devina prietenul de suflet al polonezului, Modigliani le-a facut acestuia si sotiei sale, Anna, in mai multe randuri portretele pentru "zece franci si ceva alcool".
Jeanne Hebuterne
In vara lui 1917, la o petrecere, o sculptorita din Rusia ii face cunostinta cu frumoasa Jeanne Hebuterne, studenta la "Academie Colarossi" in varsta de 18 ani, care pozase pentru artistul japonez Fujita. Cei doi se indragostesc nebuneste unul de celalalt. Provenind dintr-o familie burgheza conservatoare, Jeanne isi abandoneaza principiile romano-catolice in spiritul carora fusese crescuta si rupe relatiile cu familia sa pentru a-si putea trai povestea de dragoste cu pictorul care, pe langa faptul ca era sarac si ducea o viata dezordonata, era evreu. Zborowski ii ajuta sa se mute impreuna si ii organizeaza lui Modigliani prima expozitie individuala: 32 de panze expuse la galeria "Berthe Weill". In ziua vernisajului, pe 3 decembrie 1917, seful Politiei se declara scandalizat si ordona retinerea mai multor lucrari cu nuduri catalogate ca fiind "imorale". Nu reuseste insa sa vanda nici macar un singur tablou.
Starea de sanatate a lui Amadeo se inrautateste, gratie ajutorului lui Zborowski, pleaca in toamna lui 1918 la Nisa, in sudul Frantei, unde pe 29 noiembrie, Jeanne da nastere unei fetite, botezate tot Jeanne. Isi prelungesc sederea in sud pana la sfarsitul lunii mai 1919. Intors la Paris, in atelierul sau din "Rue de la Grande Chaumiere", Modigliani picteaza acum portrete ale prietenilor sai. Se simte tot mai rau. Este diagnosticata o inflamatie tuberculoasa a meningelor si este internat in spitalul "Charite", dar nu mai exista nici o speranta. Amedeo Modigliani moare la 24 ianuarie 1920. Avea doar treizeci si cinci de ani. La doua zile de la moartea iubitului ei, Jeanne, care fusese luata acasa de catre parinti, se arunca de la etajul al cincilea curmandu-si viata sa si pe cea a copilului care mai avea putin pana sa vina pe lume. Modigliani a fost inmormantat in Cimitirul Pere Lachaise, iar iubita sa in alt cimitir din apropierea Parisului pana in 1930, an in care familia sa si-a dat acordul sa fie mutata alaturi de pictor. Micuta Jeanne, care avea doar 15 luni in momentul mortii parintilor sai, a fost adoptata de catre sora lui Modigliani din Florenta. Multi ani mai tarziu, ea a scris o biografie a tatalui sau intitulata "Modigliani: Omul si Mitul".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.