Centrul istoric al Bucurestiului, scapat de urgia claxoanelor si a gazelor de esapament, isi poate trai de-acum in relativa liniste trecutul misterios, intesat de patimi si plin de framantari. Pietonul, acea fiinta vetusta si vesnic ratacitoare, va a
Centrul istoric al Bucurestiului, scapat de urgia claxoanelor si a gazelor de esapament, isi poate trai de-acum in relativa liniste trecutul misterios, intesat de patimi si plin de framantari. Pietonul, acea fiinta vetusta si vesnic ratacitoare, va avea in sfarsit ragazul sa priveasca mai atent dantelariile vechi ale caselor, savurand frumusetea lor care se cere mantuita de suferintele eroziunilor.
Miercuri 21 iunie, la orele 19.00, stradutele aflate intr-un vertij arhitectonic fermecator te duceau catre terasa restaurantului "Myth", mai animata ca niciodata. Tineri, maturi, cantautori cu tamplele grizonate, intrati in legenda, organizatori frisonati, mame cu copii in brate, luciri de Blitz-uri, operatori care filmau, toti veniti la lansarea unui CD de muzica veche, al grupului vocal-instrumental Pontice. Atmosfera destinsa, un zumzet continuu de rasete, bere curgand in valuri. La un moment dat, eroii acestei seri au aparut in fata noastra, veseli si... pusi pe cantat. Cantece vechi, de secol XVI, din Italia, Spania, Portugalia, Anglia, Grecia. Ritmuri vii, voci profesioniste, instrumente bine stapanite, in fine, un repertoriu fluent, inspirat ales de grupul Pontice. Dupa fiecare cantec, aplauze cum nu se aud in fiecare zi. Actorul Catalin Mirea, sufletul grupului (voce si chitara), Alina Svabu (voce si tamburina), Monica Ivanov (voce si tamburina), Raluca Stratulat (vioara si viola), actorul Viorel Paunescu (voce, fluier etc.), Mihai Para, percutie, sunt sase artisti minunati, ale caror talent si prezenta scenica ne-au convins ca un asemenea grup poate face inconjurul lumii, fara riscul de a nu fi ascultat. Cel care a avut initiativa si si-a asumat riscurile financiare pentru scoaterea acestui CD, intitulat "Pontice unu" si editat de Fundatia culturala "Societatea de concerte" din Bistrita, a fost neobositul Gavril Tarmure, presedintele Fundatiei, fara de care multe proiecte culturale de anvergura din ultimii ani nu s-ar fi facut poate niciodata. Dupa cateva bisuri consumate, a vorbit el insusi auditoriului, cu modestie, spunand ca si-a facut datoria fata de niste artisti in care crede.
Noi, cei care am aplaudat frenetic si ne-am bucurat de aceasta seara magica, putem spune, ca si Gavril Tarmure, ca am fost martorii unui eveniment. Se cuvin in incheiere cateva cuvinte de lauda si impresarei Elena Radu, implicata in acest proiect cu acribie si laudabila truda.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.