Dezghetarea relatiilor dintre Vatican si Patriarhatul ortodox de la Moscova continua. Procesul de apropiere initiat de Papa Benedict al XVI-lea chiar in ziua alegerii sale la tronul Sfantului Apostol Petru, prin cuvintele slujbei sau imbratisarea rep
Dezghetarea relatiilor dintre Vatican si Patriarhatul ortodox de la Moscova continua. Procesul de apropiere initiat de Papa Benedict al XVI-lea chiar in ziua alegerii sale la tronul Sfantului Apostol Petru, prin cuvintele slujbei sau imbratisarea reprezentantului ortodocsilor rusi, mitropolitul Kirill, traverseaza o etapa importanta, gratie vizitei la Moscova a presedintelui Consiliului pontifical pentru promovarea unitatii crestine, cardinalul Walter Kasper (foto).
Contrar asteptarilor Sfantului Scaun, in misiunea sa moscovita, cardinalul german nu-l va intalni pe Alexei al II-lea, intrucat patriarhul intregii Rusii a plecat, ieri, in Elvetia pentru ca sa-si ingrijeasca sanatatea.
In absenta liderului crestinilor ortodocsi rusi, emisarul special al Sfantului Parinte are intrevederi importante si hotaratoare cu mitropolitul Kirill, a doua persoana ca importanta a Patriarhiei Moscovei. Personalitate influenta si candidat necontestat la "succesiunea" lui Alexei al II-lea, mitropolitul Kirill este considerat in mediile Sfantului Scaun drept o persoana deschisa dialogului. Programul calatoriei reprezentantului Vaticanului, anuntat ieri de Biroul de presa al Sfantului Scaun, are drept scop realizarea acelor "pasi concreti" in vederea realizarii unitatii crestine depline, despre care Papa Benedict al XVI-lea a vorbit, in urma cu trei saptamani, la Bari.
Conform unor surse neoficiale de la Vatican, cardinalul Walter Kasper va incerca sa recupereze, pe baze teologice, perspectivele de dialog, in speranta unei reconcilieri cu crestinii ortodocsi.
Vis nerealizat al Papei Ioan Paul al II-lea, unirea deplina a celor doua biserici surori, cea ortodoxa si cea catolica, separate in urma schismei din 1054, constituie, potrivit declaratiilor lui Ratzinger, prioritatea pontificatului sau. Alegerea Papei Benedict al XVI-lea a fost salutata de Alexei al II-lea prin declaratii detensionante si semnale dense de reconciliere. Ortodocsii rusi spera ca Papa sa poata rezolva cateva teme ale discordiei, precum spinoasa chestiune a bisericii ucrainene (asa-numitii crestini uniti), declaratia controversata din documentul pontifical "Dominus Jesus", potrivit careia "doar in interiorul credintei catolice se poate realiza mantuirea" si, mai ales, prozelitismul preotilor catolici pe teritoriul rus. Alexei al II-lea a solicitat de nenumarate ori limitarea actiunii catolice in Rusia intrucat, in opinia sa, se saboteaza astfel prezenta Bisericii majoritare ortodoxe.
In pofida faptului ca a traversat perioade oscilante, dialogul dintre crestinii catolici si ortodocsi trebuie sa continue. Astfel, Suveranul Pontif a definit, recent, cu ocazia intrevederii cu secretarul general al Consiliului ecumenic al bisericilor, Samuel Kobia, eforturile Vaticanului in perspectiva ecumenismului drept "ireversibile".
Raporturile cu Moscova au fost reluate, recent, gratie calitatilor diplomatice ale nuntiului Papal la Moscova, monseniorul Antonio Mennini. In aceste zile, speranta Vaticanului este ca Walter Kasper sa poata da o noua dimensiune acestei colaborari si chiar obtinerea permisiunii realizarii pe viitor a unei vizite istorice a Suveranului Pontif la Moscova.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.