In Raportul anual al Oficiului pentru apararea Constitutiei (adica al Serviciului de Informatii din Germania - Verfassungsschutz), prezentat de curand la Berlin, se atrage atentia asupra unui fenomen oarecum ignorat de analistii politici: este vorba
In Raportul anual al Oficiului pentru apararea Constitutiei (adica al Serviciului de Informatii din Germania - Verfassungsschutz), prezentat de curand la Berlin, se atrage atentia asupra unui fenomen oarecum ignorat de analistii politici: este vorba despre muzica extremista, pe care un expert a calificat-o drept cel mai important factor care faciliteaza aderarea unor tineri la grupari neonaziste. In anii trecuti, presa germana a relatat despre concertele unor grupuri muzicale organizate in clandestinitate sau despre CD-uri interzise din cauza unor mesaje care incitau la violenta. In decembrie 2003, seful grupului Landser (termen neaos german pentru "soldat"), Michael Regener, acuzat de crearea unei "organizatii criminale", fusese condamnat de catre un tribunal la trei ani si patru luni de inchisoare. Judecatorii si-au bazat sentinta pe faptul dovedit ca formatia si-a compus textele cu scopul de a-i incita pe ascultatori la comiterea unor fapte penale. Recursul inaintat de Regener in martie curent a fost respins, sentinta initiala ramanand valabila.
Membrii grupului Landser s-au autocaracterizat drept "teroristi cu ghitara electrica", iar muzica lor au descris-o ca pe "o coloana sonora a revolutiei ariene". In versurile rasiste si xenofobe pe care le-au compus este vorba despre negri, strainii din Germania sau despre evrei. "Negrii au dreptul la vot, la streangul din jurul gatului si la un glonte in stomac", se spune intr-un cantec al grupului.
CD-urile Landser au fost produse in anii '90 in afara Germaniei, iar apoi importate ilegal si vandute in conditii de conspirativitate in cercurile extremiste de dreapta. Unele din cantecele de pe aceste CD-uri contin apeluri la violenta contra strainilor si comunistilor. Prin CD-ul intitulat "Republik der Strolche" ("Republica golanilor"), grupul Landser a devenit cea mai populara formatie muzicala a scenei extremiste de dreapta. In cantecul "Ran an den Feind" ("Apropiati-va de dusman"), grupul a cerut bombardarea Israelului. Intr-un alt text despre fostii activisti de partid din RDG, se cere uciderea acestora ("Schlagt sie tot"). Totodata, grupul a difuzat cantece in care se face apologia lui Hitler si a formatiunilor naziste de elita, SS.
"Ce ma intereseaza Indonezia?", se spune intr-un cantec cu tenta evident revizionista, "cand polonezul sta-n Silezia" (regiunea Silezia, care se afla astazi in Polonia, a apartinut candva "Germaniei Mari").
Aria tematica a provocarilor politice lansate de activisti extremisti deghizati in barzi este caracteristica pentru numeroasele productii apartinand unui gen muzical eclectic si hibrid, care oscileaza intre rock si folk. Un nelipsit lautar al intrunirilor si demonstratiilor organizate de Partidul National-Democrat din Germania (NPD) este Frank Rennicke. Muzica acestuia este un mixaj delirant de folclor germanic si vechi imnuri nationaliste adaptate la necesitatile politice imediate ale gruparii extremiste NPD. Versurile militante ale lui Rennicke ofera unui tineret debusolat o platforma de identificare ("Noi suntem tinerii germani ai Dreptei Nationale"), creandu-le iluzia superioritatii fata de ceilalti prin apeluri inflacarate la actiuni comune si la asumarea deschisa a nationalismului combatant.
"Si sa ucizi cu sange rece/ In jurul tau ce se petrece!"
Pentru impunerea unor revendicari politice, gruparile extremiste recurg la solutii radicale si la violenta. Inclusiv in Romania, unde in ultimii ani diverse organizatii extremiste au descoperit muzica nationalista occidentala ca o formula adecvata de raspandire a unor mesaje intoxicate de ideologia fascistoida si neolegionara. Fenomenul subcultural inregistrat cu ingrijorare in Germania s-a raspandit si in Romania, avandu-l ca exponent principal pe Liviu Hoisan. Infiintand mai multe grupuri muzicale cu nume stranii, precum Tectonic (initial grupul s-a numit Teutonic), Hoisan s-a impus la inceputul deceniului trecut ca agent electoral al unor partide extremiste. In campania electorala din 1992 a cantat pentru Miscarea pentru Romania si pentru Uniunea Democrat Crestina. Mai tarziu, muzicianul a cantat sub numele Comandorul Hoisan, aparand in fata publicului imbracat in uniforma militara, cu o zvastica stilizata cusuta pe maneca (vezi fotografia raspandita pe Internet). "Sunt razbunarea, sunt razboiul, sunt arma", canta sacadat Hoisan in piesa "Vergeltungswaffen". In acest text scris in limba germana se pot distinge cuvintele: "Die Macht, die Kraft, die arische Rasse, der Stoss der Weissen aus aller Welt" - "Puterea, rasa ariana, lovitura albilor lumii". Piesa a aparut pe discul "Onoare, suflet si credinta", titlul avand o semnificatie simbolica pentru simpatiile pronaziste ale lui Hoisan.
Intr-o alta piesa, "Unterseegrenadier" ("Grenadierul submarin"), montata din ordine militare germane, mesajul lui Hoisan se reduce la repetarea insistenta a lozincilor naziste "pentru Patrie, pentru Reich, pentru Popor".
Nihilismul trivial al lui Hoisan este strabatut de tropaitul cizmelor si de brutalitatea iubitorilor de uniforme militare, precum se poate constata intr-o piesa aparuta in 1995 pe albumul "Anomalia": "Si sa ucizi cu sange rece/ In jurul tau ce se petrece!/ Trebuie sa lupti in viitor/ Din voia ta, din voia lor/ Si sa ucizi cu sange rece/ In jurul tau ce se petrece!".
Cu o agresivitate iresponsabila, inrudita cu cea propagata de formatii extremiste occidentale, Hoisan declanseaza un razboi muzical de exterminare a unor dusmani: "Din neguri tenebroase/ Dusmanii iar apar/ Ei sunt ucisi cu sila/ In noaptea de cristal". Aceste versuri citate din piesa "Pobeda" sunt reluate in si mai belicosul "Mars Pobeda". Aluzia antisemita la pogromul din 1938, initiat de catre nazisti impotriva evreilor din Germania si cunoscut sub denumirea de "Reichskristallnacht" - "noaptea de cristal", este mai mult decat o nevinovata analogie poetica.
Instigarea la violenta transpare si dintr-o alta compozitie a lui Hoisan ("Post-mortem"), inspirata din creatia poetului legionar Radu Gyr, culminand cu chemarea de a "pune mana pe lopata": "Toti hingherii si codosii/ Joaca sarba tarfei rosii;/ Pune mana pe lopata,/ Sapa-le o groapa lata!". Piesa apare si pe albumul "Prezent!", editat anul acesta de organizatia Noua Dreapta. Hoisan, care este un simpatizant declarat al acestei grupari radicale de dreapta si care intretine legaturi cu diverse organizatii extremiste straine (intre care se afla si NPD-ul german), a dedicat "Noii Drepte" o poezie de sustinere ideologica: "Eu am o cale de urmat,/ Si-un crez etern ma-ndreapta:/ Eu cred ca drumul meu de-acum/ Este cu Noua Dreapta". Titlul albumului ("Prezent") este inspirat din ceremoniile legionare in care se facea "apelul mortilor". CD-ul este o antologie cu piese muzicale din repertoriul extremist international, din Argentina, Franta, Germania, Italia, Olanda, Rusia, Serbia, SUA, Suedia si Romania.
Autorii CD-ului de la Noua Dreapta au infiintat si ei o formatie muzicala, tributara modelului stlistic promovat de formatia germana Landser, care sub numele Brigada de asalt a editat recent albumul programatic "O Romanie nationalista". Albumul contine piese omagiale dedicate liderului Garzii de Fier, Corneliu Zelea Codreanu. Astfel, in piesa "Capitanul" este montata o inregistrare a unei cuvantari a lui Codreanu, in care acesta anunta "tineretul roman" ca "ceasul biruintei legionare nu mai este departe".
In alte texte de pe acest album se vehiculeaza ideea xenofoba potrivit careia romanii ar fi ajuns minoritari in propria lor tara. "Romania-i tara noastra/ Nu-i o marfa-n mana voastra/ Iar mandatul nu va face proprietari!/ Nu mai vrem sa hotarasca/ Pentru noi niste talhari/ C-am ajuns in tara noastra minoritari!" ("Tara noastra").
Prin formule muzicale eclectice imprumutate de la formatii ca Landser, interzisa in Germania, grupuri ca Noua Dreapta isi exprima nu numai ostilitatea fata de sistemul parlamentar, statul de drept si democratie ("Politica-i un circ dezgustator/ Partidele se bat pentru ciolan/ Rechinii isi dau mana pe coridor/ Si fac aliante sa mai fure patru ani"), ci militeaza si impotriva integrarii europene, sugerand, in traditia pesimismului istoric al legionarilor, prabusirea natiunii si disparitia poporului roman: "O sa vina Uniunea sa distruga Natiunea" ("Tricolorul romanesc").


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.