Rusia, Ucraina si Turkmenistan sunt la un pas de un razboi la scara larga al gazului, relateaza agentia Rusia la Zi. La 20 iunie, Saparmurat Niazov, presedintele Turkmenistanului, a cerut ca Ucraina sa treaca la achitarea livrarilor de gaz turkmen in
Rusia, Ucraina si Turkmenistan sunt la un pas de un razboi la scara larga al gazului, relateaza agentia Rusia la Zi. La 20 iunie, Saparmurat Niazov, presedintele Turkmenistanului, a cerut ca Ucraina sa treaca la achitarea livrarilor de gaz turkmen in cash, numind practica prezenta de plati un fel de frauda lipsita de precedent si o neindeplinire a obligatiilor. Gazprom a cerut, de asemenea, ca Ucraina sa treaca la plati cash. Drept raspuns, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anuntat o investigare a activitatilor RosUkrEnergo (agentul de vanzari al gazului turkmen in Ucraina) si a actionarilor sai. Potrivit informatiilor SBU, aceste activitati au implicat probabil interesele birocratilor ucraineni si rusi aflati in posturi inalte, scrie Kommersant.
Ucraina nu dispune de resurse economice eficiente pentru a se proteja de presiunea venita din partea Rusiei si Turkmenistanului.
Prin urmare, Guvenul ucrainean a inceput sa joace pe unul dintre atuurile sale - informatii privind acordurile ruso-ucrainene din vara lui 2004, incheiate in prezenta premierului de atunci al Ucrainei, Viktor Ianukovici, Guvernul Rusiei, Naftogaz si Gazprom si compania intermediara RosUkrEnergo.
Intr-un interviu acordat saptamanalului local Zerkalo Nedeli, la 21 iunie, presedintele Serviciului de Securitate (SBU), Aleksandr Turcinov, a spus ca agentia sa a instituit un caz penal privind activitatile fostului management al Naftogaz. El a vorbit despre activitatile companiei elvetiene RosUkrEnergo, ca reprezentand unele trasaturi interesante ale cazului. Gazprombank si Raiffeisen Investement (RI), detin fiecare cate 50 de procente din capitalul RosUkrEnergo. Turcinov a confirmat speculatiile facute mai devreme de Kommersant, potrivit carora RI este numai proprietarul nominal al stocului RosUkrEnergo. "RI este mai degraba un actionar nominal, dar adevaratii actionari se ascund in spatele acestei masti", a spus el, adaugand ca, potrivit informatiilor sale, in spatele pachetului de actiuni Gazprom se ascund persoane private (el a numit Gazprombank drept un afiliat al Gazprom). Turcinov, ca si Boiko inaintea sa, nu a specificat nici un nume, sugerand doar ca el crede ca in activitatile RosUkrEnergo exista un interes particular la cel mai inalt nivel atat in Ucraina, cat si in Rusia.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.