Organizatia de aparare a drepturilor omului Amnesty International a criticat cu severitate Italia pentru conditiile in care sunt detinuti imigrantii clandestini in unele centre de cazare temporara, denuntand, printre altele, "administrarea excesiva s
Organizatia de aparare a drepturilor omului Amnesty International a criticat cu severitate Italia pentru conditiile in care sunt detinuti imigrantii clandestini in unele centre de cazare temporara, denuntand, printre altele, "administrarea excesiva si abuziva de sedative", relateaza AFP, citata de Mediafax. Potrivit raportului intitulat "Prezenta temporara, drepturi permanente" si dat publicitatii la inceputul acestei saptamani, Amnesty International constata ca "Italia plaseaza in detentie un numar tot mai mare de solicitanti de azil, incalcand legislatia internationala cu privire la drepturile refugiatilor". "Amnesty International este ingrijorata de conditiile de trai din interiorul centrelor de cazare temporara si aceasta opinie este impartasita si de organizatiile neguvernamentale, de partide politice, avocati si asociatii religioase", a declarat, intr-o conferinta de presa, Nerys Lee, reprezentant al Amnesty International.
Raportul mentioneaza incidente inregistrate in aceste centre, adesea supraaglomerate - "agresiuni fizice din partea fortelor de ordine si a personalului de supraveghere" si "administrarea excesiva si abuziva de sedative". Potrivit Amnesty International, "detentia solicitantilor de azil nu trebuie sa fie decat exceptionala si cat mai scurta posibil". "In fiecare an, Italia expulzeaza mii de straini - intre care unii sunt solicitanti de azil - pentru ca au incercat sa intre sau sa ramana ilegal pe teritoriul sau. In asteptarea expulzarii, multe dintre aceste persoane pot fi plasate in detentie, unele pana la 60 de zile, in centre de cazare temporara", se afirma in raportul Amnesty International.
In plus, "multe dintre persoane nu au acces la avocati si experti pentru a contesta legalitatea detentiei lor sau ordinul de expulzare", adauga organizatia. Raportul critica, de asemenea, faptul ca organizatiile internationale au acces limitat in aceste centre. Reprezentantii Amnesty nu au primit in repetate randuri autorizare de la Ministerul de Interne pentru a vizita centrele respective.
Organizatia recomanda Italiei sa instituie un "organism independent pentru vizitarea si inspectarea acestor centre in mod inopinat". "Inspectiile trebuie sa vizeze toate locurile de cazare a clandestinilor - adaposturi, zonele de tranzit din aeroporturi, vehiculele folosite pentru transportul clandestinilor in momentul expulzarii", precizeaza Nerys Lee. Centrul de cazare temporara din Insula Lampedusa (sudul Siciliei) a fost de mai multe ori in centrul criticilor. Avand o capacitate de 190 de locuri, centrul este adesea suprapopulat din cauza afluxului masiv de clandestini, care sosesc in insula inghesuiti la bordul unor ambarcatiuni improvizate. In octombrie 2004 si in martie 2005, Roma a expulzat in Libia sute de clandestini care debarcasera pe aceasta insula. "Aceste deportari constituie un motiv suplimentar de preocupare, intrucat Libia este o tara care nu a aderat la Conventiile de la Geneva", a atras atentia Gabriele Eminente, responsabila a filialei Amnesty din Italia. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.