Calin Popescu Tariceanu poate sta linistit cel putin pana la toamna. Ceea ce Emil Boc numea un pasaport pentru anticipate", motiunea de cenzura a PSD a fost ieri respinsa de parlamentari.
Senatorii si deputatii s-au adunat ieri dimineata la Pa

Calin Popescu Tariceanu poate sta linistit cel putin pana la toamna. Ceea ce Emil Boc numea un pasaport pentru anticipate", motiunea de cenzura a PSD a fost ieri respinsa de parlamentari.
Senatorii si deputatii s-au adunat ieri dimineata la Palatul Parlamentului pentru cel mai important moment al actualei sesiuni legislative: motiunea de cenzura "Dictatura si incompetenta Guvernului impotriva integrarii europene a Romaniei" depusa de PSD, in replica la demersul Guvernului de a-si asuma raspunderea pe pachetul legislativ privind proprietatea si reforma in Justitie. Dupa mai bine de cinci ore de dezbateri, din cei 451 alesi prezenti in sala, doar 168 au ales sa voteze pentru motiune, 265 de parlamentari au fost impotriva, iar doua voturi au fost anulate. Facand un calcul simplu insa PSD si PRM, cei care au sustinut motiunea, au avut ceva probleme in a-si convinge propriii parlamentari sa rastoarne guvernul. Asta pentru ca cele doua partide au impreuna 202 senatori si deputati, dintre care doar 168 au votat pentru.
Dezbaterea motiunii nu a fost in fond decat un prilej pentru un schimb de replici intre liderii Aliantei D.A. si cei ai PSD. PRM s-a delimitat de ambele tabere, dar a sprijinit demersul, PC a invocat, ca de obicei, interesul national si a votat impotriva, iar UDMR si-a respectat promisiunea de a sprijini Executivul. Personajele principale au fost presedintele social-democrat Mircea Geoana si premierul Calin Popescu Tariceanu. Iar in stilul de politica damboviteana caracteristic, dezbaterile s-au incheiat cu o scurta cearta pe probleme de nerespectare a regulamentului celor doua Camere.
Ca urmare a respingerii motiunii legile pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea in fata Parlamentului saptamana trecuta, se considera adoptate. Dupa anuntarea votului, Adrian Nastase a declarat ca social-democratii vor contesta la Curtea Constitutionala pachetul legislativ privind proprietatea si reforma in Justitie, considerand ca multe dintre textele de lege sunt neconstitutionale.

Geoana - impotriva unui "Guvern de tip Gaga"

"Asumarea raspunderii Guvernului reprezinta o nesocotire a principiului privind separarea puterilor in stat si am introdus motiunea de cenzura nu pentru ca suntem Gica contra, asa cum a afirmat premierul Tariceanu, ci pentru ca suntem impotriva unei guvernari de tip Gaga. Rolul real al asumarii raspunderii este protejarea liderilor locali si a ciocoilor de partid". Astfel a explicat Mircea Geoana demersul PSD. Mergand pe acelasi rationament, el a spus ca Executivul este "incompetent, incoerent, ineficient si insensibil la nevoile oamenilor", iar Alianta face un troc politic, pentru ca clientela liberala, vrea sa rescrie legile proprietatii, iar colegii lor democrati, doresc sa dea presedintelui Basescu controlul asupra Justitiei". Cu toate acestea, liderul social-democrat a spus ca el nu critica pachetul de legi privind Justitia in ansamblul sau si ca nu isi doreste in mod necesar rasturnarea Guvernului Tariceanu. Declaratia a fost pigmentata cu aluzia ca Executivul nu va rezista in actuala formula pana in primavara, dar si cu recomandarea ca printre propunerile pentru fotoliul de premier, Basescu sa o ia in calcul si pe Nadia Comaneci, pentru ca avem nevoie de un Guvern de nota zece.

Premierul - replici dure

Potrivit legii, premierului Calin Popescu Tariceanu i-a revenit misiunea de a vorbi si in finalul dezbaterilor. In loc de concluzie, discursul a fost unul indreptat direct impotriva lui Mircea Geoana. "Asa cum ne-a obisnuit, Mircea Geoana a vorbit mult si nu a spus nimic", si-a inceput Tariceanu discursul, adaugand ca liderul PSD nu a citit textul pachetului legislativ, oferind, in schimb, de la microfonul "pe care l-a insfacat", un lung sir de subiecte politice. Premierul a declarat ca nu poate fi vorba despre clienti politici in sanul Aliantei D.A., despre care presa nu a semnalat nimic in ultimele sase luni, in timp ce, in aceeasi perioada, clientii PSD nu inceteaza sa apara in paginile ziarelor, intre acestia regasindu-se Omar Hayssam, Dumitru Sechelariu. "Ar fi cazul sa dati explicatii, domnilor, pentru aceste personaje", a adaugat el. Tariceanu a mai remarcat ca Mircea Geoana s-a plimbat mult prin strainatate, context in care ar fi de inteles ca acesta ar fi rupt de realitati esentiale. "De cele mai multe ori, cand il ascult pe dl Geoana vorbind la microfon, am impresia ca ascult bancurile de la Radio Erevan. Eu doresc sa fac un apel tuturor membrilor Parlamentului la respingerea motiunii", a spus primul-ministru.

Final de mahala

Geoana a cerut dreptul la replica dupa discursul lui Tariceanu. Intentia presedintelui de sedinta, Adrian Nastase, de a-i da cuvantul lui Geoana, a provocat o reactie dura din partea parlamentarilor puterii si a membrilor Guvernului. Premierul Tariceanu, ministrii Mona Musca, Gheorghe Flutur si Bogdan Olteanu, precum si parlamentarii Eugen Nicolaescu, Puiu Hasotii (PNL), Radu Berceanu si Ioan Olteanu (PD) s-au dus la tribuna prezidiului si i-au cerut lui Nastase sa nu-i dea cuvantul lui Geoana, pentru ca nu este regulamentar. Nastase a invocat articolul 27 al regulamentului sedintelor comune. Intr-un final, Geoana a ajuns din nou la tribuna. "Nu vreau sa dam aceasta tonalitate dezbaterii. Nu este stilul meu. Sunteti intr-o situatie disperata. Ascultati cu telecomanda de la Cotroceni, iar acest lucru nu va face cinste si va descalifica pentru functia importanta pe care o aveti in stat", i-a transmis Geoana lui Tariceanu. In plus, ca reactie la afirmatiile lui Tariceanu ca nu prea e la curent cu realitatile din tara, liderul pesedist a spus ca prefera sa se fi plimbat prin strainatate ca sa faca ceva pentru tara, decat sa se plimbe "in week-end, cu motocicleta Harley-Davidson si cu Porsche decapotabil, in timp ce Banatul sufera de inundatii".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.