Greva feroviarilor a continuat si ieri, fapt ce l-a determinat pe ministrul Transporturilor, Gheorghe Dobre, sa afirme ca va lua in calcul varianta reducerii personalului angajat la calea ferata, daca sindicalistii vor sa demonstreze ca societatea po
Greva feroviarilor a continuat si ieri, fapt ce l-a determinat pe ministrul Transporturilor, Gheorghe Dobre, sa afirme ca va lua in calcul varianta reducerii personalului angajat la calea ferata, daca sindicalistii vor sa demonstreze ca societatea poate functiona la numai 50% din activitate. La orele pranzului, Curtea de Apel Bucuresti a dispus suspendarea pentru 30 de zile a grevei generale declansate de sindicatele din infrastructura la inceputul acestei saptamani, protest in urma caruia, zilnic, intre orele 7.00-11.00, nici un tren de calatori sau de marfa nu a circulat. In aceste conditii, salariatii membri de sindicat ai federatiilor Elcatel, ISIFER Atlas, Drum de Fier si Miscare-Comercial sunt obligati sa reia lucrul, in timp ce colegii lor - mecanicii de locomotiva si lucratorii din depouri - care au intrat in greva generala pe 8 iunie, continua protestul pana pe 24 iunie. Mai exact, in continuare va fi asigurata doar o treime din activitatea pe calea ferata (inclusiv intre orele 7.00 si 11.00). Amintim ca, instanta a respins, in cazul mecanicilor de locomotiva si angajatilor din depouri, cererile administratiilor CFR Marfa si CFR Calatori de suspendare a grevei si declararea acesteia ilegala. Ion Socaciu, presedintele Elcatel, a declarat ca decizia instantei va fi respectata de sindicalisti, astfel ca, de astazi, angajatii din miscare-comercial, comunicatii feroviare si infrastructura vor reveni la programul normal de lucru. In ceea ce priveste legalitatea protestului, instanta a decis ca acesta este legal.
Transportul rutier in castig
Transportatorii privati sunt principalii beneficiari ai grevei declansate de angajatii CFR, in urma grevei gradul de incarcare al autobuzelor si microbuzelor care transporta persoane pe curse interne crescand cu 50%. "Din calculele noastre, activitatea firmelor care au preluat fluxul de calatori de la CFR a crescut cu circa 50%", a declarat pentru Rompres, presedintele Asociatiei Carausilor Particulari din Romania (ACPR), Dragos Anastasiu. Potrivit Autoritatii Rutiere Romane (ARR), firmele de transport au suplimentat parcul auto pentru a face fata cererii. "Ca urmare a grevei, transportatorii privati si-au suplimentat capacitatea de transport care a atins astfel 14.200 de autovehicule pe zi in toata tara", a precizat Tatar.
Minerii se plang
Directorul de productie al Companiei Nationale a Huilei (CNH) Petrosani, Stamin Purcaru, a declarat ieri ca societatea va cere despagubiri de la CFR la sfarsitul grevei feroviarilor, in conditiile in care clauzele din contractul incheiat intre cele doua firme au fost incalcate. "Vom calcula penalitatile si le vom cere CFR achitarea acestora. Avem inregistrate intarzieri in transportul carbunelui. Stocul de carbune din Valea Jiului se ridica in prezent la 30.000 de tone", a spus Stamin Purcaru. Potrivit acestuia, din Valea Jiului sunt expediate zilnic patru trenuri cu carbune, ceea ce inseamna o cantitate de 8000 de tone. Directorul general al CNH, Daniel Surulescu, a declarat ca stocul maxim de carbune a fost depasit cu 6000 de tone si va fi nevoie de doua saptamani pentru ca situatia sa revina la normal. Protestul feroviarilor a creat pagube si Societatii Nationale a Lignitului Oltenia, potrivit directorului general al societatii, Tiberiu Trotea. Directorul SNLO sustine ca productia a fost redusa cu 15%, iar programul de livrare a carbunelui a fost diminuat cu 60%. Conform sursei citate, excavatoarele gigant au fost redirectionate in ultimele zile in cariere pentru a decoperta stratul de pamant, astfel incat carbunele sa ramana la suprafata pentru ca la sfarsitul grevei zacamintele sa fie exploatate repede si usor. (C.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.