Afirmatiile critice la adresa Marii Britanii, lansate, marti, de cancelarul german, Gerhard Schröder, l-ar putea aduce pe inaltul oficial german in pragul unui conflict cu premierul britanic, Tony Blair, relateaza EUObserver, preluat de Medi
Afirmatiile critice la adresa Marii Britanii, lansate, marti, de cancelarul german, Gerhard Schröder, l-ar putea aduce pe inaltul oficial german in pragul unui conflict cu premierul britanic, Tony Blair, relateaza EUObserver, preluat de Mediafax. Pe fondul esecului summit-ului european organizat, la finalul saptamanii trecute, la Bruxelles, inaltul oficial german a apreciat ca "valorile" Uniunii sunt amenintate. "Doriti o Europa unita, capabila sa actioneze, o Uniune politica reala? Sau doriti doar sa fiti o mare zona de liber schimb, sa reveniti la Comunitatea Economica Europeana dupa Uniunea Europeana?", a intrebat Schroder, retoric, pronuntandu-se in favoarea mentinerii "modelui social european special, destinat sa ne protejeze." "Cei care doresc sa il distruga din cauza egoismului national sau din motive populiste fac un deserviciu urias dorintelor si drepturilor viitoarelor generatii", a mai explicat cancelarul german, facand aluzie la atitudinea rigida adoptata de Marea Britanie cu ocazia summit-ului de la Bruxelles.
Declaratiile oficialului german continua seria de acuzatii la adresa premierului britanic, formulate la finalul intrunirii europene de saptamana trecuta. "Cred ca un acord ar fi fost posibil. Faptul ca el nu a fost realizat se datoreaza pozitiei inflexibile a britanicilor si olandezilor", a declarat Schröder in cursul unei conferinte de presa organizate la incheierea summit-ului de la Bruxelles. "Ei au o responsabilitate in fata istoriei europene. Sunt trist. Este extrem de regretabil", a continuat Schröder. Tonul critic al cancelarului german a fost preluat de premierului luxemburghez, Jean-Claude Juncker, care a comparat viziunea lui Blair asupra Europei cu "un magazin mare in care toate produsele sunt albe" si nimeni nu cunoaste "originea si compozitia lor", optand pentru o "Europa a solidaritatii, unde tarile bogate sa le sustina pe cele sarace".
In replica la acuzatiile liderilor europeni pe marginea esecului summit-ului de la Bruxelles, ministrul britanic de Externe, Jack Straw, a argumentat ca Europa este dezbinata, aparand pretentiile tarii sale de reducere a subventiilor pentru agricultura. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.