Audierile in dosarul care priveste mineriada din 13-15 iunie 1990 au continuat, ieri, la Parchet prezentandu-se fostul sef al Politiei Romane din acea perioada, generalul in rezerva Corneliu Diamandescu. Diamandescu a ajuns la sediul Parchetului Inal
Audierile in dosarul care priveste mineriada din 13-15 iunie 1990 au continuat, ieri, la Parchet prezentandu-se fostul sef al Politiei Romane din acea perioada, generalul in rezerva Corneliu Diamandescu. Diamandescu a ajuns la sediul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie in jurul orelor 10.00, fostul sef al Politiei fiind insotit de aparatorul sau.
Fostul sef al Politiei Romane a declarat, in urma cu ceva timp referindu-se la uciderea unor oameni in timpul evenimentelor din iunie '90, ca a auzit despre aceste lucruri la televizor si ca pana la 15 iunie 1990, el nu s-a deplasat in centrul Bucurestiului. La sfarsitul audierii de ieri, acesta s-a dezvinovatit si a declarat ca interventiile din Piata Universitatii, din timpul mineriadei din iunie 1990, au avut loc la ordinul fostului ministru de Interne Mihai Chitac. Intrebat apoi cine a tras in manifestanti, in Piata Universitatii, Diamandescu nu a precizat vreo institutie sau vreo persoana, spunand doar ca politistii din Piata Universitatii "nu aveau nici un cartus asupra lor".
Fostul ministru absent din nou
De asemenea, tot ieri, in fata procurorilor trebuia sa se prezinte si Mihai Chitac, fostul ministru de interne in timpul sangeroaselor evenimnete din iunie '90. Acesta a lipsit insa, cerand prin intermediul avocatului sau amanarea audierii pentru saptamana viitoare, din motive motive medicale. Chitac fusese asteptat la Parchet si in cursul zilei de marti, cand insa a lipsit de asemenea, avocatul sau anuntand ca fostul ministru de Interne se va prezenta la audieri in urmatoarea zi. Mihai Chitac a fost inculpat intr-un proces privind moartea, in 13 iunie 1990, a patru persoane, insa dosarul a fost declarat de instanta suprema drept incomplet. Astfel, in 30 iunie 2003, judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au decis - dupa aproape trei ani de dezbateri - completarea urmaririi penale in dosarul in care erau inculpati generalul Mihai Chitac - fost ministru de Interne, generalul Gheorghe Andrita - fost adjunct al ministrului de Interne, coloneii de Politie Calin Traian Stefan, Costea Dumitru si Constantin Vasile. Judecatorii au apreciat atunci ca depozitiile martorilor din proces nu au fost relevante in stabilirea cu exactitate a gradului de vinovatie a fostilor ofiteri superiori de Politie inculpati in dosar. (G. TARATA)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.