"Bucurestiul nu este foarte favorabil, in prezent, dezvoltarii afacerilor imobiliare de anvergura, din cauza problemelor legate de retrocedarea proprietatilor, a infrastructurii, a cadastrului, a Planului de Urbanism General", a declarat Ludovic Orba
"Bucurestiul nu este foarte favorabil, in prezent, dezvoltarii afacerilor imobiliare de anvergura, din cauza problemelor legate de retrocedarea proprietatilor, a infrastructurii, a cadastrului, a Planului de Urbanism General", a declarat Ludovic Orban, viceprimarul Capitalei, la Forumul privind dezvoltarea investitiilor imobiliare pe termen mediu si scurt, organizat ieri de Business Media Group. El a apreciat ca municipalitatea nu si-a luat in serios rolul de a deveni un partener al investitorilor, ai dezvoltatorilor de proiecte mari imobiliare." Orice proiect care urmeaza sa se dezvolte se izbeste fie de probleme legate de patrimoniul municipalitatii fata de cel de stat, fie de faptul ca terenurile, in mare parte, sunt afectate de procese de revendicare. De asemenea, din punct de vedere cadastral, suntem la nivelul secolului XX si nu XXI. (...) In prezent, investitorii pierd prea mult timp atunci cand vor sa afle situatia planurilor parcelare. Nu am reusit sa rezolvam problema proprietatii, de care se loveste orice investitor care doreste sa dezvolte un proiect imobiliar. Orice proiect imobiliar este intarziat cu cateva luni din cauza problemelor aparute la achizitia terenurilor si din punct de vedere cadastral, deoarece ultima actualizare s-a facut in 1986, situatia din teren nu corespunde cu situatia cadastrala", a precizat el.
In opinia lui Orban, Planul Urbanistic General (PUG) a fost facut neconform cu realitatea, in multe situatii. Astfel, pe PUG, multe maidane apar drept spatii verzi, iar scoaterea unei astfel de suprafete din incadrarea initiala pentru a fi cedata constructiilor este o procedura complicata. "Planul Urbanistic General a fost facut cum stim cu totii, si sunt situatii cand maidane sunt incadrate in categoria care corespunde zonelor verzi. Procedura de scoatere a unui teren din zona verde este complicata si poate dura pana la sapte luni, deci proiectul respectiv va fi intarziat cu tot atat timp. La acestea se adauga si perioada de timp necesara obtinerii certificatului de urbanism, care de la sector la sector (primarie de sector) poate avea diferente de pana la sase luni. Din pacate, municipalitatea nu si-a luat in serios rolul de a construi in parteneriat cu investitorii. Incercam sa remediem toate disfunctionalitatile, un prim pas fiind obtinerea unei finantari de 500 de milioane de euro din emisiunea de obligatiuni pe care in proportie de 90% ii vom investi in intretinerea si extinderea infrastructurii in zonele in care este evidenta tendinta de dezvoltare", a mai spus Orban. In opinia sa, noul plan de urbanism general va fi finalizat in trei ani, in prezent proiectul de modificare fiind in stadiul de discutii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.