Electoratul bulgar va vota sambata pentru a alege noul Parlament, ce va duce in Uniunea Europeana o tara care a realizat importante reforme structurale, dar ramane marcata de somaj si coruptie, comenteaza AFP. Partidul Socialist (PSB), de opozitie, m

Electoratul bulgar va vota sambata pentru a alege noul Parlament, ce va duce in Uniunea Europeana o tara care a realizat importante reforme structurale, dar ramane marcata de somaj si coruptie, comenteaza AFP. Partidul Socialist (PSB), de opozitie, mostenitor al Partidului Comunist care a condus tara timp de 45 de ani, este creditat cu 38 - 45 la suta din intentiile de vot si are cele mai mari sanse de a prelua puterea, detinuta in prezent de coalitia de centru - dreapta a premierului Simeon de Saxa-Coburg-Gotha.
Miscarea Nationala Simeon al II-lea (MSN II), condusa de fostul rege al Bulgariei si aflata la guvernare, se bucura de 22 - 25 la suta din intentiile de vot, in timp ce Miscarea pentru Drepturi si Libertati (MDL), membra a coalitiei aflate la putere si formata din reprezentanti ai minoritatilor turce si musulmane, va obtine intre 8 si 11 la suta din voturi. Fortele Democratice Unite, reprezentand opozitia de dreapta, sunt creditate cu 10 - 13,5 la suta din voturi.
MDL a anuntat deja ca este dispusa sa intre intr-un Guvern de centru-stanga cu PSB, care apreciaza ca o astfel de alianta este posibila. Politologul Andrei Raicev considera ca MDL ar putea mentine dupa alegeri actuala alianta de dreapta, dar, in egala masura, ar putea migra si spre stanga.
Pentru a obtine acceptarea celor opt milioane de bulgari in UE, urmatoarea "narodno sabranje" (adunare nationala) va trebui sa continue reformele incepute cu patru ani in urma de actualul premier.

De teama unei motiuni de cenzura, reforma justitiei a fost amanata

Pentru a nu compromite aderarea tarii in 2007, dupa ce Constitutia europeana a fost respinsa la referendumurile din Franta si Olanda, Parlamentul va trebui sa adopte rapid si reforma justitiei, ceruta insistent de Comisia Europeana si pe care Simeon de Saxa-Coburg-Gotha, confruntat cu sase motiuni de cenzura, a ezitat sa o angajeze.
Bulgaria a semnat la 25 aprilie Tratatul de aderare la UE, care prevede insa posibilitatea amanarii cu un an a integrarii in cazul nerespectarii angajamentelor asumate fata de Comisia Europeana.

Foaia de temperatura a electoratului - oboseala, deceptie, resemnare

In fata unei opinii publice obosite de povara unei tranzitii catre economia de piata, inceputa dupa inlaturarea dictaturii comuniste, in 1989, dar care inca nu s-a incheiat, deceptionate de Guvernul in exercitiu si resemnate cu coruptia endemica, PSB s-a angajat sa realizeze o crestere cu 20 la suta a salariilor si sa creeze 240.000 de locuri de munca in urmatorii patru ani.
Partidul condus de Serghei Stanisev, care s-a aflat la guvernare intre 1994 si 1997, face aceste promisiuni generoase, in conditiile in care o treime dintre bulgari traiesc cu 130 de euro pe luna, iar tara, fost aliat fidel al URSS, se afla sub tutela Fondului Monetar International dupa criza bancara din 1996.
La randul sau, MNS II promite ca "isi va continua actiunile", prevalandu-se de rezultatele economice obtinute in timpul mandatului - asanarea finantelor publice, reducerea somajului de la 18 la 13 la suta -, recunoscute de institutiile internationale. Electoratul sau ii reproseaza insa ca imbunatatirea nivelului de trai este insuficienta, cele cateva mariri de salariu acceptate fiind anulate practic de cresterile simultane ale preturilor pentru incalzire, energie electrica si servicii. Opinia publica nu este de acord nici cu decizia Guvernului de a trimite trupe in Irak, unde si-au pierdut viata 18 bulgari, dintre care 12 militari.
"Votul previzibil in favoarea PSB nu are nici o legatura cu vreo nostalgie" comunista, apreciaza Raicev. "In 2001, regele era un mit. Astazi, nu persoana sa este pusa in cauza, ci partidul sau", spune el.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.