Emisiunea de eurobonduri in valoare de 500 de milioane de euro, lansata la sfarsitul saptamanii trecute de Primaria Bucurestilor pe piata din Londra, a intrat in eligibilitate ieri, incepand cu ora 12.00. Adriean Videanu (foto), primarul general al C
Emisiunea de eurobonduri in valoare de 500 de milioane de euro, lansata la sfarsitul saptamanii trecute de Primaria Bucurestilor pe piata din Londra, a intrat in eligibilitate ieri, incepand cu ora 12.00. Adriean Videanu (foto), primarul general al Capitalei, a caracterizat, in conferinta de presa, aceasta emisiune de obligatiuni municipale drept "cea mai spectaculoasa din Europa Centrala si de Est din ultimii 15 ani, ca structura si volum". Procedura a fost inceputa de angajatii Directiei de Credite Externe ai Primariei Capitalei in urma cu sase luni, iar listarea s-a facut pe Bursa Luxemburg, cu data scadenta 22 iunie 2015. Dobanda care va fi platita de municipalitate, stabilita la 4,125% pe an, este cu aproape un punct mai redusa decat cea consemnata la ultima emisiune de euroobligatiuni a Romaniei, din urma cu doi ani, de 5,25% pe an. "In plus, dobanda pentru municipalitate este fixa, indiferent de fluctuatiile pietei", a precizat Videanu. Titlurile au o maturitate de zece ani, iar emisiunea a fost intermediata de bancile de investitii ABN Amro si JP Morgan, care au primit un comision de 0,45% din valoarea totala, respectiv 2,250 milioane de euro, potrivit edilului-sef al Capitalei.
In privinta investitorilor, Videanu a anuntat ca 59% sunt banci private, 32% - administratori de fonduri, 5% - fonduri de pensii si 4% - fonduri de risc. "Avem o structura de 77 de investitori, printre care cei mai importanti sunt Reiffeisen Austria, Dexia Capital Markets, Alpha Bank si Commerzbank", a precizat el. Din punct de vedere al localizarii geografice, distributia investitorilor este urmatoarea: Germania - 28%, Austria - 23%, Franta - 14%, Europa de Est - 10%, Marea Britanie/Irlanda - 8%, Elvetia - 6%, si altii - 11%.
Valoarea programata initial a emisiunii a fost de 120 de milioane de euro dar, dupa imbunatatirea ratingului acordat Capitalei de catre agentia de evaluare Standard&Poor's cu o treapta la "BB plus", la finele lunii mai, municipalitatea a majorat imprumutul pana la limita maxima avizata de Ministerul Finantelor, de jumatate de miliard de euro. "Data fiind credibilitatea Primariei Bucurestilor, la o ora dupa inchiderea subscrierii, obligatiunile municipale au inceput sa fie tranzactionate. (...) Practic, banii ar trebui sa fie deja in cont, desi termenul este de 48 de ore", a precizat edilul-sef. Deocamdata, banii vor fi depozitati la ABN Amro, pentru ca specialistii municipalitatii abia lucreaza la caietele de sarcini necesare licitatiei pentru desemnarea bancii care va gestiona aceste resurse.
Videanu pregateste si obligatiuni in lei
Potrivit lui Videanu, toti banii din emisiunea de obligatiuni municipale vor fi investiti in infrastructura orasului, pentru reabilitarea si modernizarea strazilor si a Centrului Istoric, pentru construirea parcarii subterane de la Gara de Nord si a altor 22 de parcari supraterane, pentru modernizarea si extinderea pasajelor rutiere Piata Muncii si Obor, precum si pentru viabilizarea zonelor periferice ale orasului.. "Vrem ca, pana la sfarsitul anului, mare parte din proiecte sa fie licitate si sa inceapa lucrarile", a anuntat primarul general. El a amintit ca marti a semnat cu ambasadorul Spaniei la Bucuresti, Juan Pablo Garcia-Berdoy y Cerezo, un contract de consultanta cu firma iberica PROINTEC in vederea asigurarii managementului in derularea proiectului Bancii Europene de Investitii (BEI) privind lucrarile de reparare a 1800 de strazi secundare, in valoare de 475.000.000 de euro. Guvernul spaniol a acordat, astfel, Primariei Capitalei un grant de aproape 300.000 de euro pentru a putea plati consultantul de specialitate. Videanu spera ca in trei ani cele 1800 de strazi secundare sa fie complet refacute, atat in privinta carosabilului, cat si a retelelor de apa si canal. Angajarea consultantului spaniol s-a facut in urma unei licitatii publice deschise cu firme spaniole. Finantarea BEI a acestui proiect va incepe din luna septembrie, dupa analiza specialistilor bancii. In Bucuresti exista peste 5300 de strazi care trebuie refacute, dintre care 340 apartin Primariei Capitalei, restul fiind in administrarea primariilor de sector.
Videanu a mai anuntat ca va primi din partea Spaniei un nou grant, pentru constructia celor 22 de parcari in Bucuresti. Totodata, el intentioneaza sa lanseze, in luna septembrie a acestui an, si o emisiune de obligatiuni pe piata interna, in valoare de 10 - 12.000 de miliarde lei. "Aceasta va inseamna un sprijin reciproc intre municipalitate si bancile comerciale, legat de plasarea depozitelor in lei pe care bancile comerciale le au azi, pe de o parte, si demararea proiectelor mari de infrastructura de care Primaria Capitalei are nevoie", a explicat Adriean Videanu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.