Prezent la inceputul saptamanii la Radio Delta RFI in emisiunea redactorului sef al postului, Luca Niculescu, presedintele Romaniei, Traian Basescu, a afirmat ca exista un interes crescand pentru zona Marii Negre, atat din partea SUA cat si a UE. In
Prezent la inceputul saptamanii la Radio Delta RFI in emisiunea redactorului sef al postului, Luca Niculescu, presedintele Romaniei, Traian Basescu, a afirmat ca exista un interes crescand pentru zona Marii Negre, atat din partea SUA cat si a UE. In cadrul dezbaterii "Noile Directii ale Politicii Externe Romanesti" organizate de ZIUA si Civic Media la Facultatea de Sociologie a Universitatii Bucuresti, presedintele a evidentiat necesitatea "internationalizarii Marii Negre" pentru stabilitatea regionala. Incepand de astazi, prin amabilitatea RADOR, intreaga dezbatere dintre presedinte si studenti poate fi gasita la www.ziua.ro. Redam mai jos un extras din interviul acordat de seful statului postului Radio Delta RFI.
Revenind in zona Marii Negre, au trecut sase luni de cand ati lansat aceasta noua directie de politica externa. Acum cateva zile, la o reuniune organizata de ziarul ZIUA ati vorbit despre internationalizarea Marii Negre. V-as intreba, ce ecouri aveti, mai ales din capitalele unde asteptati un eventual sprijin, SUA, capitalele europene?
Lucrurile evolueaza, evolueaza uneori tacut, pentru ca nu tot ce se intampla poate fi facut public la momentul potrivit, dar va pot asigura ca lucrurile evolueaza catre internationalizarea Marii Negre, catre interesul SUA pentru Marea Neagra. De asemenea, si interesul european incepe sa se indrepte catre Marea Neagra. Si ar fi si o eroare sa nu se produca acest lucru, daca ne uitam la faptul ca din zona extinsa a Marii Negre se aprovizioneaza Europa cu droguri, din zona extinsa a Marii Negre se aprovizioneaza Europa cu trafic ilegal de persoane si tot din zona Marii Negre se produce un trafic ilegal de armament catre zone de conflict, extrem de daunator stabilitatii in zone precum Balcanii de Vest, Irak, Afganistan si multe alte zone.
In politica interna, acum, dle presedinte, pentru ca nu mai avem mult timp, ati spus ca veti face un bilant al activitatii diferitelor institutii ale statului la sase luni de la alegeri. Cand va fi acest bilant?
Am rugamintea sa nu utilizati expresii pe care eu nu le utilizez. Eu nu am utilizat expresia "bilant". Voi face o analiza, ceea ce inseamna mult mai putin decat un bilant. Consider ca sase luni din mandatul unui presedinte nu reprezinta un termen pentru un bilant, poate abia primul an sa fie momentul unui astfel de eveniment. Dar, sase luni am analizat functionarea institutiilor care depind de Presedintie, si nu numai, si voi actiona in consecinta la epuizarea celor sase luni.
Deci, in cateva zile.
Da, pana la 30 mai avem. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.