Incepand de vineri, se va introduce la tranzactionare pe mecanismul de tranzactionare de negociere XMBS dezvoltat pe platforma Arena, un grup de 256 emitenti listati la Bursa Electronica Rasdaq, se arata intr-un comunicat al BER primit, ieri, la reda
Incepand de vineri, se va introduce la tranzactionare pe mecanismul de tranzactionare de negociere XMBS dezvoltat pe platforma Arena, un grup de 256 emitenti listati la Bursa Electronica Rasdaq, se arata intr-un comunicat al BER primit, ieri, la redactie.
In prezent, Bursa Electronica Rasdaq utilizeaza sistemul Arena pentru 427 emitenti, dintre care 120 se tranzactioneaza utilizand sistemul de licitatie Arena-RGBS si 307, sistemul de negociere Arena-XMBS. Saptamana trecuta, s-a initiat tranzactionarea pe piata extrabursiera a unui prim grup de 51 de emitenti listati pe Rasdaq.
Programul de tranzactionare in acest segment de piata, codificat XMBS, va fi pentru inceput vinerea in intervalul 8.40 - 9.40, in afara programului de derulare a sedintei de tranzactionare din cadrul BVB. Ulterior, in functie de volumul activitatii si de solicitari, frecventa si durata de functionare vor fi reanalizate.
Bursa Electronica Rasdaq isi propune ca, pana in luna septembrie, sa incheie translatarea tuturor celor 1.158 de emitenti pe noua platforma tehnica Arena.
Dintre cele 256 de societati care se vor alatura primelor 51 pe piata de negociere extrabursiera, fac parte, printre multe altele: Acumulatorul Pantelimon, Ecopack Ghimbav, Apartamentul Pitesti, Autotrans Calatori Filaret Bucuresti, Avicola Iasi, Bere Azuga, Bucegi Ploiesti, Bucur Obor Bucuresti, Calipso Oradea, Comcereal, Dornafarm Suceava, Dunareana Giurgiu, Emailul Medias, Galeriile Victoria Bucuresti, Giurgiu Port, Giurgiu Nav, Industrializarea Laptelui Constanta, Perla Majestic Mamaia, Mecanica Fina Bucuresti, Moldoplast Iasi, Morarit Panificatie Roman, ONT Carpati Bucuresti, Romaero Bucuresti, Mittal Steel Hunedoara, Terra Estival Neptun.
Pe piata de negociere extrabursiera nu exista o valoare minima pentru un ordin deal, nivelul blocului de tranzactionare fiind de un instrument financiar, iar limita de variatie, aplicata atat pentru cotatii informative, cat si pentru ordine deal, va fi de 25 la suta fata de pretul de referinta stabilit. Pretul de referinta este pretul mediu calculat in fiecare sedinta in care s-au incheiat in piata de negociere extrabursiera tranzactii cu instrumentul financiar respectiv.
Piata de negociere extrabursiera reprezinta un segment al pietei valorilor mobiliare care functioneaza pe principiul negocierii directe intre participanti si se bazeaza pe cotatii informative si ordine deal. Cotatia informativa reprezinta intentia, nu si obligatia, de a cumpara sau a vinde un numar de instrumente financiare la un anumit pret, in piata de negociere extrabursiera. In schimb, ordinul deal este o oferta ferma de cumparare sau de vanzare a unui anumit numar de valori mobiliare, introdusa in piata de negociere extrabursiera si transmisa direct de catre un broker catre un altul.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.