In urma cu cateva zile, generalul Nicolae Plesita a fost convocat de Parchetul Militar. In calitate de fost sef al "Centrului de Informatii Externe", generalul Plesita a fost audiat in dosarul "Carlos Sacalul". Cu aceasta ocazie, generalul Plesita a
In urma cu cateva zile, generalul Nicolae Plesita a fost convocat de Parchetul Militar. In calitate de fost sef al "Centrului de Informatii Externe", generalul Plesita a fost audiat in dosarul "Carlos Sacalul". Cu aceasta ocazie, generalul Plesita a reiterat vechea sa fabulatie, potrivit careia Carlos ar fi fost recomandat lui Ceausescu de catre Yasser Arafat!
Trebuie sa precizam, pentru cititori, dar si pentru generalul Plesita, ca Yasser Arafat a condus Organizatia pentru Eliberarea Palestinei (OEP), iar "Carlos Sacalul" a facut parte din aripa militara a unei organizatii rivale: "Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei" (FPEP), condus de doctorul George Habash.
Relatiile dintre OEP si FPEP, respectiv dintre Yasser Afarat si George Habash, erau precum "soarecele si pisica". Marcate de adversitate si concurenta. Nu o data aceasta relatie lua calea confruntarii directe, pe viata si pe moarte. Yasser Arafat si George Habash incercau sa se elimine reciproc, organizandu-si nu o data, atentate.
Vladimir Ilici Ramirez Sanchez - numele real al teroristului marxist "Carlos Sacalul" - a fost activat de celula militara a organizatiei FPEP dupa moartea comandantului zonei europene, Mohammed Boudia. In dimineata zilei de 28 iunie 1973, pe cand Boudia pleca din Rue Boinoid (Arondismentul 18), de la una dintre amantele sale, a sarit binedispus in automobilul sau si a pornit motorul, moment in care a explodat bomba de sub scaunul sau, "plantata" de Mossad.
Astfel ca, din iulie 1973, Wadi Haddad, comandantul aripii militare a FPEP, l-a transferat pe "Carlos", din Anglia la Paris, in fruntea celulei militare a zonei europene. Asadar, nici gand ca Arafat sa il recomande pe "Carlos" lui Ceausescu, dupa cum sustine generalul Plesita. Mai degraba, Arafat l-ar fi impuscat cu mana lui pe "Carlos", devenit secundul lui Haddad, unul dintre marii sai rivali, alaturi de Habash. Oare sa nu fi stiut generalul Plesita ceea ce orice specialist in terorismul anilor '70-'80 stie, in mod elementar?
Totusi, generalul Plesita a "dezinformat" cu seninatate Parchetul Militar, punandu-l pe o pista gresita. De ce oare?
Planul "Malicius"
In 1978, Unitatea Militara 0920, din cadrul Securitatii Romane, a alcatuit un voluminos dosar: "Teroristul Carlos". S-a alcatuit si un album cu fotografii ale lui "Carlos". Conform unui "plan de actiune" alcatuit de "Unitatea Speciala de Lupta Antiterorista" (USLA), cu numarul 00334238, semnat de generalul Iulian Vlad, s-a intensificat urmarirea unor teroristi: "Corbul", "Wili", "Soim", "Husan", "Jivan", "Nana", "Radiologul", "Fanata" etc.
Printre altele, s-a trecut la asculatea telefoanelor (Planul "Malicius"), urmarirea "doctoranzilor", mai ales irakieni, de pe teritoriul Romaniei.
Cele mai multe documente despre Carlos s-au strans de Securitate in 1978. Apoi, dupa venirea generalului Plesita, documentele sunt tot mai putine si rareori relevante. In 1980, generalul Plesita preia conducerea "Centrului de Informatii Externe", pana in 1984. O perioada sinistra pentru spionajul romanesc.
Atentat la TAROM
La 10 aprilie 1979, in timp ce "Carlos" se afla la Hotelul Budapesta din Ungaria, a primit un telefon transmis de la Hotelul Intercontinental din Bucuresti, de la ofiterul roman Sergiu Nica (Nitescu). STASI informase in prealabil Securitatea de la Bucuresti ca teroristul "Carlos" pregatea un atentat contra unui avion TAROM, care venea de la Tel Aviv. Securitatea incerca sa-l "neutralizeze" pe Carlos, oferindu-i alte contracte mai bine platite.
In 1979, locotenet-colonelul Helmut Voigt, seful Sectiei a 8-a "Terorism International" a STASI, avertizase CIE ca "Sacalul" pregatea un atentat asupra unui avion TAROM, aflat pe ruta Tel Aviv-Bucuresti. Atentatul fusese comandat de Bagdad. Al doilea contact al lui "Carlos" si grupul sau OLAA-BRA s-a produs la Praga, la mijlocul lunii august 1979.
Discutia de la Intercontinental
La Hotelul Intercontinental, doi "diplomati romani" - dintre care unul era Sergiu Nica (Nitescu)- s-au intalnit cu "Carlos" la cofetaria hotelului. Intalnirea a fost inregistrata de STB (Securitatea ceha).
Redam un scurt pasaj din inregistrare:
Sergiu Nica: Stiti, in mod sigur, de ce am venit sa va intalnesc cat mai curand posibil. Trebuie ca, la sfarsitul lui noiembrie, sa veniti la Bucuresti pentru operatiunea proiectata. Va trebui sa studiem diferite documente intrate in posesia noastra.
Carlos: Steve (Johannes Weinrich, adjunctul sau) va veni sa va vada. Dar noiembrie mi se pare prematur.
Sergiu Nica: Cum asa? La noi, la cel mai inalt nivel, sunt impacientati de a vedea proiectul realizat.
Steve: Regret, dar eu nu ma lansez intr-o actiune insuficient pregatita. Am nevoie de timp ca sa fac treaba buna. Si nu voi fi pregatit inainte de inceputul anului viitor (1981).
Carlos: Mergeti si dati asigurari superiorilor dumneavoastra, cand Steve va fi pregatit, va face o treaba impecabila (rade).
Sergiu Nica: In orice caz, va asigur daca doriti, sunteti bine veniti in Romania. Va puteti muta la noi chiar in baza pe care o aveti aici. Si avem si alte proiecte pentru dumneavoastra, in perspectiva.
Atentatul comandat de Securitate
AVO (securitatea maghiara) a descoperit, la randul ei, ce se pregatea. La mijlocul lui septembrie, responsabilii AVO s-au reunit in biroul generalului Miklos Redey. Colonelul Lajos Kovacs, seful Sectiei Terorism International, i-a informat (stenograma discutiei, dosar C-79 al AVO)
Kovacs: Este vorba de postul "Radio Europa Libera", finantat de CIA. Un atentat a fost comandat de Securitatea Romana la cel mai inalt nivel, si un acord a fost semnat in acest sens intre Carlos si colonelul Sergiu Nica (Nitescu). Serviciile speciale romane au furnizat lui Steve planuri foarte detaliate, care a planificat actiunea la mijlocul lui noiembrie, cu ajutorul unor simpatizanti elvetieni (Magdalena Kopp si Bruno Breguet). Asta e tot ce stim. Generalul Layos Karasz: Dar un asemena atentat poate antrena moartea unor victime inocente. Si noi, care ii gazduim in Ungaria, nu putem fi complici. Generalul Miklos Redey: De aceea, am transmis toate informatiile sovieticilor. Daca vor, ei au greutatea de a ne dispensa de responsabilitati.
O casa in Otopeni si 64 de pasapoarte
Cateva zile mai tarziu, generalul Karasz si-a anuntat colegii ca KGB-ul transmisese informatia Politbiro-ului sovietic, care se aratase foarte interesat de plan. Sovieticii urmau sa transmita informatia mai departe Frantei, in cursul intalnirii de la Varsovia, dintre Leonid Brejnev si Valerie Giscard d'Estaine.
Securitatea i-a oferit lui "Carlos Sacalul" mai tarziu o casa conspirativa la Otopeni, 64 de pasapoarte, 39 de permise de conducere, mari cantitati de arme, munitie si explozibili (inventariate), bani, precum si o baza de antrenament la Dejani - Vaida Rece. Colonelul Sergiu Nica (Nitescu) a decedat in conditii suspecte, in 1995. In 1990, Sergiu Nica a facut un raport complet asupra relatiilor cu "Carlos."
Atacul de la "Europa Libera" sau "Tango-ul münchenez"
Contractul oferit "Sacalului" de Bucuresti, era, in realitate, de patru milioane de dolari. Se aranjasera cu Carlos, pe langa atentatul de la "Europa Libera", alte trei actiuni de intimidare contra unor imigranti romani. In acest sens, CIE ii daduse lui "Carlos" trei dosare complete cu adresele, fotografiile si rutele cotidiene ale lui Nicolae Penescu, fondatorul "Consiliului National Roman" din exil, al scriitorului exilat la Paris Paul Goma, si al comentatorului de la "Europa Libera" Serban Orescu.
In februarie 1981, Johannes Weinrich parasea Budapesta, dupa ce stabilise ultimele detalii ale operatiunii de la Munchen impreuna cu "Sacalul". Dupa o escala la Zurich, "Steve" sosea la Munchen, locul atentatului. Sambata, 21 februarie 1981, capitala Bavariei era inzapezita, iar temperatura foarte scazuta. O zi geroasa de iarna. In sediul "Europei Libere", circa 30 de redactori ai diferitelor sectii pregateau stirile de la ora 22.00, 30 de oameni din totalul de 1.400. La ora 21.47, o masina capcana, stationata in fata postului "Radio Free Europe" exploda. Bomba de 10 kilograme a deteriorat fatada imobilului, a facut o spartura de 18 metri in zidul cladirii, a indoit stalpii de beton si a distrus mai multe birouri.
Cea mai afectata: redactia sectiei de emisiuni in limba ceha. Opt redactori au fost raniti, trei dintre ei fiind in stare grava. In mod evident, atentatul reusise doar in parte. Care a fost cauza?
Securistii lui Ceausescu au incurcat planurile
Cea de-a doua masina-capcana, plasata de "Steve" langa imobilul "Europei Libere", nu a explodat conform planului. "Steve "s-a intors furios la Budapesta via Zürich. In locuinta de pe strada Vend, pusa la dispozitie de autoritatile ungare, "Steve" i-a dezvaluit "Sacalului" cauza semiesecului: Bucurestiul le expediase planul sectiei cehoslovace in locul celei romane! "Sacalul" avea insa acum alte griji.
Intr-un alt numar vom prezenta, pe baza unor noi documente, atentatul de la Paris, pregatit la Bucuresti, din Rue Marbeuf, nr.33, sediul saptamanalului "Al Watan al Arabia", cu o puternica orientare antisiriana. Precum si tentativa de atentat contra generalului Ion Mihai Pacepa (ordonata de Ceausescu si Plesita lui "Carlos"), precum si cea contra presedintelui Ronald Reagan (solicitata de Gaddafi lui "Carlos"). "Sacalul" lua comenzile de asasinat la "pachet".
Cateva precizari: autoritatile germane au stabilit ca la Bucuresti platile pentru "Carlos" se faceau intr-un cont deschis la B.R.C.E., pe numele Magdalenei Kopp (sotia lui Carlos, )in 1981. Interesant este un fapt: contul lui a mai existat mult dupa 1990! De ce oare?


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.