Platforma de guvernare a Aliantei PNL-PD, pe listele careia ministrul de Finante, Ionut Popescu, a candidat la alegerile parlamentare si a si castigat un post de senator, nu ameninta la nici un punct ca impozitele indirecte si, in speta, taxa pe valo
Platforma de guvernare a Aliantei PNL-PD, pe listele careia ministrul de Finante, Ionut Popescu, a candidat la alegerile parlamentare si a si castigat un post de senator, nu ameninta la nici un punct ca impozitele indirecte si, in speta, taxa pe valoare adaugata, ar putea creste. Programul promite ca pentru o perioada de timp va fi mentinuta cota de 19%, pentru taxa pe valoare adaugata, dupa care se are in vedere o scadere a acesteia, pana la 16%: "Impozitele indirecte trebuie sa constituie principala sursa de venit la bugetul statului. Pentru o anumita perioada de timp va fi mentinuta cota actuala de TVA de 19%. Efectele pozitive ale relaxarii fiscale asupra veniturilor, vor permite, in perspectiva, reducerea TVA pana la nivelul de 16%, ca urmare a cresterii consumului privat", se arata in platforma de guvernare.
Partidele care formeaza coalitia guvernamentala au respins ieri ideea ministrului Finantelor, de majorare a taxei pe valoarea adaugata. Chiar si purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu a fost luat prin surprindere de declaratia colegului sau de partid: Nu s-a discutat si nici nu cred ca se va adopta o asemenea decizie. "Ministrul Finantelor cred ca s-a exprimat in sensul in care, daca anumite venituri nu se vor putea incasa, aceasta ar fi o solutie. Dar, din fericire, veniturile se incaseaza intr-un ritm mai bun decat ne-am asteptat si o asemenea posibilitate mai mult ca sigur va fi exclusa", a spus Nicolaescu. Potrivit acestuia, afirmatiile ministrului de Finante trebuie privite "intr-un ansamblu mai larg". "Si de aceea eu as prefera sa nu comentez, pentru ca ar trebui sa ne intoarcem pe toata filosofia care se gandeste, si atunci lucrurile capata cu totul si cu totul alta turnura", a adaugat purtatorul de cuvant al liberalilor, abstractizand putin situatia. Potrivit lui Nicolaescu, posibilitatea ca taxa sa creasca incepand cu anul viitor este "foarte, foarte mica" si mai mult, in cadrul sedintelor coalitiei de guvernare, nu s-a discutat aceasta situatie.
Emil Boc , presedintele PD
Nu s-a luat o decizie
Presedintele PD Emil Boc a afirmat ieri, intr-o declaratie pentru radio BBC, ca la nivel politic, in Consiliul de Coalitie, nu s-a luat o decizie privind cresterea TVA. "Au fost abordate aceste teme doar la nivel de principiu, fara luarea nici unei decizii politice in acest sens si acesta este stadiul la care ne aflam in acest moment", a precizat liderul PD. El a estimat ca ramane ca decizia sa fie, evident, luata intr-o sedinta a Aliantei si a Consiliului de Coalitie, subliniind ca acest subiect nu este in agenda imediata a guvernantilor. "Eu cred ca domnul ministru de Finante face in primul rand declaratii tehnice, de specialitate, care tin cont de unele analize preliminare, pe care le face, dar toate aceste lucruri trebuie privite in context si din prisma unei strategii politice pe care o avem. Deci, n-a facut o greseala, el a spus un lucru pe care il vede ca posibil, fara ca el sa fie necesar si, cu siguranta, de luat in calcul", a mai spus Emil Boc.
Ioan Oltean, vicepresedinte PD
Decizia trebuie luata de Coalitie, nu de un ministru
"Este pentru prima oara cand aud asa ceva. Nu cred ca taxa pe valoare adaugata poate fi majorata cu usurinta cu care o declara ministrul Ionut Popescu. In mod obligatoriu, decizia trebuie luata la nivelul Coalitiei de guvernamant si nu de un ministru sau altul."
Mihai Tanasescu- senator PSD, fost ministru al Finantelor
Efectul cotei unice
"Cresterea TVA la inceputul anului 2006 a fost intuita de mai multa vreme de PSD. Cauza unei eventuale majorari a taxei pe valoare adaugata tine de necesitatea cresterii veniturilor bugetului de stat ca urmare a introducerii cotei unice de impozitare, lucru care a facut presiuni pe consum. In acest fel, 25 de mii de miliarde de lei au ramas la oameni. In acest context, cresterea TVA va compensa lipsurile cauzate de cota unica. Taxa pe valoare adaugata majorata va fi suportata de 22 de milioane de oameni, iar cota unica doar de 300.000 de oameni cu salarii mari sau foarte mari. Acest tip de politica adanceste polarizarea societatii romanesti. O astfel de masura va deteriora nivelul de trai al populatiei in perioada urmatoare".
Silvia Ciornei, senator PC, membru in Comisia de Finante
Eu nu aprob
"Cresterea taxei pe valoare adaugata va afecta foarte mult puterea de cumparare a populatiei sarace. Nu stiu daca se are in vedere o crestere diferentiata, dar se pot gasi si alte masuri anti-inflationiste. In orice caz, cota taxei pe valoare adaugata care exista in prezent este similara cu cea din alte state. Este adevarat ca exista si state unde TVA-ul este de 21%, dar acolo si puterea de cumparare este foarte mare. Nu pot sa spun daca Partidul Conservator ar sustine o astfel de masura, trebuie sa discutam cu partenerii de Coalitie, dar eu personal nu as fi de acord cu asa ceva"
Valentin Zoltan Puskas, senator UDMR, membru in Comisia de Finante
Nu suntem de acord
"Noi cei din UDMR am tot spus si vom fi in continuare pentru reducerea tuturor impozitelor, in special cele directe, dar si cele indirecte, in principal TVA-ul. S-ar putea sa creasca consumul, dar la produsele de lux, cum ar fi autoturismele de lux, cu 505 din cate stiu eu, dar sa ne uitam la produsele de baza, la carne, la lapte, acolo unde consumul s-a redus. Nu putem sa fim de acord cu o astfel de masura la produsele de baza".
Lucian Bolcas, vicepresedinte PRM
Incoerenta guvernarii
"Toate actiunile financiare ale actualului Executiv dovedesc din nou, de parca mai era nevoie, incoerenta actualei guvernari care isi schimba deciziile de la o zi la alta. In materie financiara, aceasta guvernare a procedat la fel ca ucenicul vrajitor care a dezlantuit fortele raului, dar nu mai stie si nu mai poate sa le controleze."


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.