Ministrul Culturii, Mona Musca (foto), a promis ieri ca va sustine propunerile Agentiei pentru Strategii Guvernamentale si pe cele ale tuturor organizatiilor non guvernamentale care vor sa se implice in modificarea Legii 544/2001, privind liberul acc
Ministrul Culturii, Mona Musca (foto), a promis ieri ca va sustine propunerile Agentiei pentru Strategii Guvernamentale si pe cele ale tuturor organizatiilor non guvernamentale care vor sa se implice in modificarea Legii 544/2001, privind liberul acces la informatiile de interes public, si a celorlalte acte normative care ar putea impiedica aplicarea Legii 544. Ministrul Culturii, prezenta ieri la dezbaterea Asociatiei pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania- Comitetul Helsinki (APADOR-CH), a respins insa ideea ca Agentia pentru Strategii Guvernamentale sa se ocupe de planificarea si monitorizarea modului de implementare a viitoarei legi: "Ma opun pana in panzele albe ideii de transformare a Agentiei intr-un tatuc al institutiilor publice", a spus Mona Musca. Ministrul Culturii a spus ca va sustine toate propunerile APADOR-CH de armonizare a legii 544 cu legislatia care ar putea sa impiedice implementarea acestui act normativ. "Degeaba modificam legea si o facem mai buna, daca exista prevederi in alte legi care impiedica legea 544", a completat Mona Musca.
Potrivit acesteia, in viitoarele legi va trebui definit foarte clar "secretul de serviciu", prevedere din Legea informatiilor clasificate care este folosita de institutiile publice pentru a eluda legea 544. "Incercati sa puneti o intrebare simpla: care este salariul unui parlamentar. Va veti lovi de acelasi raspuns pe care l-am primit si eu: este secret de serviciu. La fel si daca intrebati care sunt costurile deplasarilor in strainatate ale unui parlamentar pe an. Nu veti primi raspuns, sunt considerate secret de serviciu", a adaugat ministrul Culturii. Mona Musca le-a promis ieri tuturor celor care vin cu propuneri de modificare a legii ca va media discutiile pentru a se ajunge la un consens in elaborarea noii legi. Totodata, Mona Musca le-a propus atat Agentiei pentru Strategii Guvernamentale, cat si APADOR-CH ca in Parlament sa fie depus un pachet care sa cuprinda cele doua initiative: de modificare a legii 544 si de armonizare a acesteia cu restul legilor cu care ar putea sa se confrunte la un moment dar. Pe de alta parte, ministrul Culturii le-a propus celor ce vor sa participe la modificarea legii sa organizeze o campanie publicitara intensa, cu scopul de a populariza legea si de a-i constientiza pe oameni in legatura cu drepturile pe care le au si cu obligatiile ce le revin institutiilor publice. (C.E.)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.