Dosarul in care Valentin Ceausescu solicita sa fie stabilit modul in care a fost anchetat, dupa Revolutia din 1989, va fi luat in discutie peste doua saptamani, termen pana la care instanta va analiza mai multe acte pe care fiul lui Nicolae Ceausescu
Dosarul in care Valentin Ceausescu solicita sa fie stabilit modul in care a fost anchetat, dupa Revolutia din 1989, va fi luat in discutie peste doua saptamani, termen pana la care instanta va analiza mai multe acte pe care fiul lui Nicolae Ceausescu le-a depus, ieri, in sprijinul actiunii sale. Actele depuse de Valentin Ceausescu sunt niste precizari suplimentare privind memoriul pe care el l-a adresat ministrului Justitiei, in 2004. In acest memoriu, el reclama abuzuri ce ar fi fost savarsite in timpul anchetei in care a fost cercetat pentru subminarea economiei nationale si abuz impotriva intereselor unor persoane. Precizarile se refera la instanta competenta sa judece aceasta cauza si la procedura care trebuie urmata, aspecte care nu au fost clarificate inca de toate partile in dosar.
Valentin Ceausescu a fost retinut la sfarsitul lui decembrie 1989, pe numele sau fiind emis un mandat de arestare, la inceputul anului 1990. In august 1990, Valentin Ceausescu a fost pus in libertate pe motiv ca nici una din cele doua acuzatii nu se mai sustineau. El a fost achitat pentru complicitate la subminarea economiei nationale, iar pentru cea de-a doua fapta s-a dat, in 1996, solutia de scoatere de sub urmarire penala. In acest context, s-a dispus si restituirea tuturor bunurilor care pana atunci fusesera indisponibilizate, motiv pentru care Valentin Ceausescu a facut apel catre institutiile care aveau obligatia sa pastreze aceste obiecte, pentru a-i fi restituite. Desi printr-o adresa de la Parchetul instantei supreme s-a dispus restituirea unor bunuri de catre Muzeul National de Arta, aceasta institutie a refuzat sa le inapoieze, motiv pentru care Valentin Ceausescu a deschis proces civil. El a castigat in instanta dreptul de a-i fi restituite aceste bunuri, mai putin cinci tablouri. A solicitat si lamurirea unor aspecte privind modul in care s-a desfasurat ancheta in cazul sau si a facut numeroase plangeri in acest sens. Un aspect pe care Valentin Ceausescu cere sa fie lamurit este cel privind legalitatea arestarii sale intre ianuarie si august 1990. Pentru ca in urma acestor plangeri nu a primit nici un raspuns, a formulat, in 2004, un memoriu catre ministrul Justitiei, cerand sa-i determine pe procurori sa dea un raspuns privind modul in care s-a desfasurat aceasta ancheta. Memoriul a ajuns la Curtea Suprema de Justitie, de aici fiind trimis la Curtea de Apel Bucuresti. (B.C.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.