La intalnirea cu studentii organizata martea trecuta de catre ziarul Ziua o singura intrebare a ramas fara un raspuns din partea presedintelui Basescu: cea referitoare la candidatura Turciei pentru intrarea in Uniunea Europeana. "Domnule X", a spus T
La intalnirea cu studentii organizata martea trecuta de catre ziarul Ziua o singura intrebare a ramas fara un raspuns din partea presedintelui Basescu: cea referitoare la candidatura Turciei pentru intrarea in Uniunea Europeana. "Domnule X", a spus Traian Basescu, "m-ati pus in mare dificultate. Prefer sa va raspund in privat." In fond, departe de a fi o derobada, aceasta replica, lansata in stilul sugubat al presedintelui, este raspunsul cel mai inteligent cu putinta in contextul actual.
Stim cu totii in ce masura candidatura Turciei divizeaza opinia publica occidentala. Asa cum am mai spus, ea a cantarit destul de greu in votul negativ al francezilor de la referendumul asupra tratatului constitutional, iar Sarkozy, noul om tare al Guvernului francez, are o pozitie ferma de refuz, care-l situeaza in raspar cu opiniile presedintelui Chirac. Opozitia de dreapta din Germania, adica, cel mai probabil, viitoarea majoritate de la alegerile din toamna, are si ea o atitudine similara celei exprimate de liderul dreptei franceze.
Nu ma voi intinde acum asupra pomelnicului de motive invocate de aceste forte politice pentru a se opune candidaturii Turciei. Ele sunt de natura demografica, politica si culturala. Cu peste 70 de milioane de locuitori si fara a mai pune la socoteala cele cateva milioane bune de imigranti din Germania, Turcia ar deveni rapid prima forta din Europa din punctul de vedere al numarului de locuitori si prin urmare al ponderei politice in Parlamentul de la Strasbourg. Turcia este pur si simplu prea mare pentru a intra in Uniunea Europeana. In plus, o atare adeziune ar transforma Uniunea Europeana intr-un spatiu politic fara frontiere, ceea ce este, de fapt, o contradictie in termeni: nu poate exista corp politic fara limite. Or, daca intra Turcia, atunci nu mai exista nici un motiv de a nu accepta si Magrebul, Caucazul si - de ce nu? - anumite tari din Asia Centrala. Iar in privinta islamului moderat din Turcia, nu este deloc exclus ca tocmai democratia sa-l mai radicalizeze oleaca. Sa nu uitam ca laicitatea kemalista e mentinuta cu metode nu totdeauna democratice si nu se stie ce poate iesi din cutia Pandorei reprezentata de democratia integrala. E poate mai prudent sa asteptam rezultatele experimentului irakian de imbinare intre democratie si islam.
Desigur, Turcia este in buna masura o tara profund europeana, foarte bine conectata la lumea occidentala, poate chiar mai mult decat Romania sau Bulgaria. Am avea mult de invatat de la turci in privinta dezvoltarii turismului, iar Constantinopolul este un oras cu o dinamica economica si culturala exceptionala. Daca ar intra Turcia in Uniunea Europeana, patrimoniul bizantin ar reintra in circuitul european, patriarhul ecumenic ar dormi mai linistit si fostele minoritati crestine din spatiul otoman ar putea repune piciorul in zonele din care au fost expulzate. Dar exista si o alta Turcie, saraca si inapoiata, care reprezinta o mare necunoscuta si, in fond, o ipoteca.
Revenind la discutia cu presedintele Basescu, este clar ca intreaga sa viziune asupra securitatii si dezvoltarii in spatiul Marii Negre are drept consecinta logica intrarea Turciei in Uniunea Europeana. Desigur, pilonul principal al politicii de securitate este Alianta nordatlantica, dar o mai buna integrare a Turciei presupune, fireste, acceptarea ei in concertul european. Cu alte cuvinte, argumentele strategice si economice pledeaza, din punctul nostru de vedere, in favoarea candidaturii Turciei, in vreme ce considerente de natura politica, culturala si demografica i se opun. Iata, asadar, dilema din care, vorba lui Farfuridi, "nu putem iesi". si, oricum, nu este rolul nostru, tara candidata, sa ne dam cu parerea despre alte viitoare candidaturi. Tocmai pentru ca nu-i place sa se afle in treaba, Traian Basescu face foarte bine sa nu discute despre Turcia decat in privat.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.