Duminica seara, pe 19 iunie, s-a incheiat la Sfantu Gheorghe prima editie a Festivalului International de Teatru "Trans.Form@", deschis cu o saptamana in urma, pe 12 iunie. Organizat de Teatrul "Andrei Muresanu", cu sprijinul Ministerului Culturii, a
Duminica seara, pe 19 iunie, s-a incheiat la Sfantu Gheorghe prima editie a Festivalului International de Teatru "Trans.Form@", deschis cu o saptamana in urma, pe 12 iunie. Organizat de Teatrul "Andrei Muresanu", cu sprijinul Ministerului Culturii, al Consiliului Local Sfantu Gheorghe, al Consiliului Judetean Covasna si al Centrului de Cultura Arcus, manifestarea continua - de fapt - Festivalul de teatru alternativ "Atelier", pe care directorul sau, dramaturgul Radu Macrinici, fost conducator al Teatrului din Sfantu Gheorghe, l-a mutat in acest an la Sighisoara (detalii - in interviul publicat in ZIUA de saptamana trecuta). Actualul director al teatrului, regizorul Horatiu Mihaiu, a tinut sa continue - totusi - traditia locala, de unde acest "Trans.Form@" (titulatura grafiata cu @-ul din adresele de posta electronica). Tot cu teatru "alternativ".
Spre deosebire de editiile "Atelier" din anii trecuti, "Trans.Form@" e un festival necompetitiv. Au participat la aceasta editie inaugurala si totodata de continuitate trupe si artisti din Brazilia, Cehia, Elvetia, Franta, Germania, Italia, Ungaria si, fireste, Romania. Au putut fi urmarite spectacole de teatru-imagine, teatru-dans, café-thèatre, teatru de strada. Criticul de teatru Mihaela Michailov a moderat un colocviu despre corporalitate in teatrul contemporan. Asociatia pentru Comunitate din Covasna a acordat doua premii: Teatrului "Figura" din Gheorgheni (pentru incurajarea tinerilor artisti) si scenografului Andu Dumitrescu (trofeul criticilor). Director onorific al editei a fost regizorul Silviu Purcarete, care a sustinut la Centrul de Cultura Arcus un workshop de... scenografie cu un grup de studenti.
Buzau: "Capul de... regizor"
Tot saptamana trecuta (12-18 iunie) s-a desfasurat la Buzau Gala Noilor Generatii, intitulata "Capul de... regizor". Genericul se datoreaza lui George Ciprian, bizarul dramaturg de inceput de secol XX, autor al piesei avangardiste "Capul de ratoi", originar din Buzau, drept care institutia locala de spectacole se numeste Teatrul "George Ciprian". Festivalul este deschis tinerilor directori de scena. Deschis cu o productie a Uniunii Teatrale din Romania - UNITER, "Trecut-au anii..." (cu Valeria Seciu, Ovidiu Iuliu Moldovan, Ion Caramitru si Aurelian Octav Popa la clarinet), festivalul s-a incheiat cu o gala de premiere. Din palmares, s-a remarcat montarea Teatrului "Radu Stanca" din Sibiu, sub semnatura regizorala a lui Radu-Alexandru Nica: "Am angajat un ucigas profesionist", spectacol pe un text de Aki Kaurismäki, reputatul regizor finlandez de... cinema.
Bucuresti: Gala absolventilor UNATC
Si tot saptamana trecuta (11-18 iunie) s-a desfasurat in Capitala, la Studioul Casandra, partea a doua a Galei absolventilor Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica, editia 2005. In prima parte (30 ianuarie-6 februarie) au putut fi urmarite spectacolele realizate de studentii anului IV Actorie. Acum, la sfarsit de an universitar, au venit la rand absolventii sectiilor de Regie teatru (coordonati de prof. asoc. Tudor Marascu), Scenografie (coordonati de prof. asoc. Puiu Antemir), Coregrafie (coordonati de conf. univ. dr. Raluca Ianegic), Arta actorului manuitor de papusi si marionete (intr-un spectacol realizat sub bagheta prof. univ. dr. Cristian Pepino) si Teatrologie (coordonati de conf. unive. dr. Ludmila Patlanjoglu). Dintre clasicii "vechi" s-au jucat Shakespeare, Voltaire, Edmond Rostand, Caragiale, dintre moderni - Jean Génet si Eugene Ionesco, iar dintre contemporani - Murray Schisgal, Alexandr Galin si altii. De asemenea, au avut loc dezbateri, lansari de carti si reviste de specialitate. Totul - intr-o atmosfera de entuziasm tineresc, cu participarea studentilor regizori, actori, dar si a junilor teatrologi, care si-au exersat abilitatile de organizatori de evenimente, de... festivaluri!
Mai urmeaza, totusi!
Cu toate ca stagiunea teatrala se incheie in aceste zile, ca si cea a festivalurilor de gen, ceva-ceva tot se mai intampla pe scenele verii care a inceput deja. La Cluj este programata saptamana viitoare prima editie a Festivalului de Teatru Experimental organizat de compania Teatrul Imposibil. Iar in august va avea loc de-acum "traditionala" Gala tanarului actor HOP de la Mangalia. Vom reveni!

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.