Secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, aflata intr-un turneu in Orientul Mijlociu, a facut mai multe propuneri pentru reglementarea conflictului, inclusiv financiare. Guvernul american a decis sa mobilizeze trei miliarde de dolari pentru dezv
Secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, aflata intr-un turneu in Orientul Mijlociu, a facut mai multe propuneri pentru reglementarea conflictului, inclusiv financiare. Guvernul american a decis sa mobilizeze trei miliarde de dolari pentru dezvoltarea Gazei, dupa evacuarea coloniilor israeliene. Nu intamplator l-a trimis Bush ca emisar economic extraordinar al presedintelui american pentru problemele evacuarii pe James Wolfensohn. Fost presedinte al Bancii Mondiale, Wolfensohn este un mare specialist financiar, el va sti de unde sa aduca si cum sa fie folosite cele trei miliarde de dolari. Si ce le va da israelienilor? Tel Aviv-ul tinea mortis ca americanii sa nu se mai impotriveasca comertului israelian cu arme cu China comunista. In acelasi pachet de probleme se afla si soarta generalului israelian Amos Yaron, directorul general al Ministerului Securitatii, si a lui Ihiel Horev, responsabilul cu Securitatea din minister, acuzati de necinste profesionala in vanzarea tehnologiei sofisticate de razboi Chinei. Pentagonul refuza de luni de zile sa aibe contacte cu acesti doi inalti responsabili israelieni si multe probleme de colaborare militara israeliano-americana erau din aceasta pricina "inghetate".
Condoleezza s-a intalnit sambata 18 iunie cu generalul Shaul Mofaz, ministrul Securitatii, si se pare ca incidentul s-a aplanat. Israelul va trimite la Washington o scrisoare de scuze, iar Amos Yaron si Horev vor parasi functiile pe care le detineau. Care este pretul american pentru aceste scuze si sacrificarea celor doi militari israelieni nu este cunoscut. Condoleezza a declarat: "Au avut loc discutii foarte grele cu israelienii in legatura cu comertul cu tehnologie militara cu China, acum israelienii inteleg in sfarsit in ce constau ingrijorarile noastre". E o pura intamplare sau nu, dar concomitent cu prezenta lui Condoleezza Rice, in Israel se afla in vizita oficiala si Li Jiao Shing, ministrul de Externe al Chinei. El n-a venit sa viziteze locurile sfinte si nici sa joace ping-pong, desi mass-media israeliene au transmis cu lux de amanunte meciul de ping-pong dintre ministrul chinez si Sylvan Shalom, ministrul de Externe al Israelului. Li Jiao Shing s-a intalnit cu membrii Comisiei de Securitate si Politica externa a Parlamentului (Knessetul). Israel a semnat cu China un contract de sute de milioane de dolari pentru reinnoirea avioanelor fara pilot furnizate de industria militara israeliana armatei chineze. Washingtonul considera ca aceste afaceri ameninta securitatea Statelor Unite. Daca israelienii, la presiunea Washingtonului, vor intrerupe contractul cu chinezii vor fi siliti sa plateasca despagubiri exorbitante. Dar China ameninta si cu alte represalii. In ceea ce priveste comertul israeliano-chinez, americanii au o pozitie ferma: Pentagonul cere acum ca toate contractele israeliene de vanzare de arme si tehnologie avansata militara sa fie mai intai vazute si aprobate de americani. Un responsabil de la Ierusalim a declarat ca cererea aceasta este absurda si poate sa duca la falimentarea uneia dintre cele mai productive industrii israeliene.
Cand incepe evacuarea din Cisiordania
Asadar, nu numai evacuarea din Gaza a stat in centrul convorbirilor Condoleezzei Rice cu premierul Ariel Sharon, loctiitorul premierului Shimon Peres si ministrul de Externe Sylvan Shalom. Dupa ce in urma cu cateva zile generalul Omar Solyman, ministrul Serviciilor Secrete egiptean a avut convorbiri la Ierusalim cu conducatorii israelieni, ieri a sosit in Israel si Ahmed Abu Al-Gait, ministrul de Externe al Egiptului. In paralel, generalul israelian Beniamin Ben Eliezer, ministrul Resurselor Teritoriale, a sosit la Cairo. Subit, a disparut posterul urias cu fotografiile celor trei prim-ministri israelieni Beniamin Netaniahu, Ehud Barak si Ariel Sharon si sloganul "Asasinii", care atarna, de luni de zile, pe o cladire vizavi de Marea Sinagoga din Cairo. Presedintele egiptean a anuntat ca va vizita Israelul, vizita istorica pe care a tot amanat-o pana acum. Dupa cum vedem, aparent, totul e in regula. Astazi, presedintele Autoritatii Palestiniene, Abu Mazen, se intalneste cu premierul israelian Ariel Sharon. Sefa diplomatiei americane i-a cerut lui Sharon sa fie generos cu Abu Mazen, nu exista un alt partener pentru tratative, si-apoi, a subliniat Condoleezza, Abu Mazen nu-i Arafat. Palestinianul il va intreba pe Sharon ceea ce intreaba americanii si toata lumea: dupa retragerea din Gaza, ce va urma? Sharon va raspunde, se stie, ca retragerea din Gaza e un act unic si nici-o concesie nu va urma cata vreme Abu Mazen nu va dezarma organizatiile teroriste Hamas si Jihadul islamic.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.