Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) va fi independenta financiar abia in 2007, pentru ca organismele internationale nu permit unei tari sarace precum Romania autonomizarea totala si foarte rapida a bugetului, insa CNAS va fi obligata sa do
Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) va fi independenta financiar abia in 2007, pentru ca organismele internationale nu permit unei tari sarace precum Romania autonomizarea totala si foarte rapida a bugetului, insa CNAS va fi obligata sa dovedeasca transparenta in utilizarea fondurilor. Declaratia a fost facuta de Mircea Cinteza, ministrul Sanatatii, intr-un interviu acordat Mediafax. "CNAS trebuie sa se descurce administrativ, iar bugetul ei sa fie separat in intregime, adica sa iasa total din bugetul consolidat al statului", a spus Cinteza. Demnitarul recunoaste ca, in aceste momente in care Romania se pregateste sa intre in UE, organismele internationale nu vor permite o autonomizarea totala si foarte rapida a bugetului, pentru ca acesta trebuie sa fie judecat macroeconomic, de catre autoritatile financiare ale tarii. "Cu alte cuvinte, administrativ, am facut primii pasi: CNAS este responsabila de serviciile pe care le face. Din punct de vedere al banilor, independenta va veni probabil in 2007, adica la sfarsitul acestui ciclu de guvernare", a mai spus Cinteza. In opinia ministrului, bugetul CNAS nu inseamna toti banii care intra in sistem, ci numai cel pentru servicii elementare, cum ar fi plata medicului de familie, controlul gravidei, plata in spital a serviciilor, a mai spus Cinteza. In schimb, Ministerul Sanatatii plateste de la buget actiuni scumpe, cum ar fi programele de sanatate (printre care cel de diabet, transplant, operatii pe cord, stent), a mai continuat ministrul. El spune ca MS va administra niste bani la fel de importanti ca fondurile CNAS. Este de dorit ca banii CNAS sa fie autonomi, dar din aceste fonduri sunt asigurate numai serviciile elementare. In aceste conditii, scoaterea CNAS din subordinea MS nu reprezinta solutia ideala pentru redresarea sistemului. "Pentru ca, din pacate, romanii sunt prea saraci ca, din contributia de 6,5%, sa-si poata asigura sanatate in intregime. Orice am face, avand o suta de euro pe cap de locuitor, suntem departe de tarile din UE. De fiecare data va trebui sa scoatem bani in plus, de aceea este urgent nevoie de introducerea asigurarilor voluntare de sanatate", a mai spus ministrul Mircea Cinteza. (C.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.