Democratii si liberalii s-au saturat de refuzul constant al conservatorilor si udemedistilor de a pune umarul la indepartarea pesedistilor Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu din fruntea Camerelor Parlamentului. Reprezentantii Aliantei PNL-PD au lansa
Democratii si liberalii s-au saturat de refuzul constant al conservatorilor si udemedistilor de a pune umarul la indepartarea pesedistilor Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu din fruntea Camerelor Parlamentului. Reprezentantii Aliantei PNL-PD au lansat, la sfarsitul saptamanii, somatii clare pe adresa PC (fost PUR) si UDMR. Ori guverneaza alaturi de noi, ori facem alegeri anticipate, ameninta liderul PD, Emil Boc, adaugand ca PC si UDMR au timp de gandire pana in luna iulie pentru a decide daca vor la putere sau in opozitie. In acelasi sens, vicepresedintele PNL Gheorghe Flutur avertizeaza ca membrii coalitiei care "se joaca" ar putea "lua cate o pauza". Puratorul de cuvant al liberalilor, Eugen Nicolaescu, are insa o alta viziune asupra ultimatului lansat de PD. El ii atrage atentia lui Boc ca obiectivele importante ale Coalitiei au fost indeplinite si sustine ca este incorecta aducerea unei teme din interiorul Coalitiei in afara ei. De altfel Nicolaescu pune ultimatumul lui Boc pe seama campaniei electorale in care se afla acesta pentru functia de sef al PD si ii sugereaza sa evite declaratiile inflamante. Acuzele lui Nicolaescu par a fi nejustificate in conditiile in care la functia de presedinte al PD exista un singur candidat. Asa incat Boc nu are nevoie de campanie electorala pentru a castiga alegerile interne. Cei vizati de critici o tin insa una si buna: schimbarea presedintilor Camerelor nu este o prioritate. Marko Bela (UDMR) apreciaza ca discutia pe aceasta tema suporta amanare, iar Dan Voiculescu (PUR) ii transmite lui Boc sa-si vada de treaba. Schimbul de replici intre membrii coalitiei surprinde nu atat prin mesajul transmis, cat pentru faptul ca apare intr-un moment in care Cabinetul are nevoie, mai mult ca oricand, de coeziune. Saptamana aceasta, Guvernul sta deasupra capului cu sabia motiunii de cenzura ridicata de PSD, iar orice defectiune in cadrul coalitiei i-ar putea fi fatala. Reamintim ca in cazul adoptarii motiunii Guvernul este demis.
Presedintele interimar al PD, Emil Boc, a cerut, sambata, liderilor Partidului Conservator (PC) si ai UDMR "sa stabileaza definitiv alternativa pe care si-o doresc, la putere sau in opozitie". Aflat la Arad pentru lansarea motiunii "Romania prospera, Romania democrata", Emil Boc, candidat la presedintia PD, a spus ca dupa Conventia Extraordinara a partidului din 25 iunie va cere oficial celor doua partide din coalitia guvernamentala sa-si clarifice pozitia politica. "Dupa 25 iunie, Partidul Democrat va trebui sa aiba principii politice clare si sa impuna o clarificare a pozitiilor in cazul Partidului Conservator si UDMR. Asteptam de la PC sa decida ce orientare au si in ce directie merg. PC si UDMR trebuie sa stabileasca definitiv alternativa pe care si-o doresc, la putere sau in opozitie", a spus Boc, potrivit Mediafax. Tot sambata, de la Suceava, vicepresedintele PNL Gheorghe Flutur i-a avertizat pe partenerii de guvernare ca principalul test al coalitiei dupa motiunea de cenzura este schimbarea "prin joc democratic" a presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si a presedintilor Consiliilor Judetene din afara arcului guvernamental. "Sunt adeptul sa ne manifestam puterea pana la capat si nu prin jocuri de conjunctura sa pastram pe unii oameni care mimeaza un fel de bunavointa acum, dar vor sa ramana presedinti. Daca majoritatile arata altceva, eu sunt pentru schimbarea rapida a presedintilor de Consilii Judetene, prin jocul democratic, cum acelasi lucru ar trebui si la cele doua Camere ale Parlamentului", a spus liderul liberal. "Daca noi nu vom fi atenti ca erodarea vine cu dusmanul in cojoc, atunci ne meritam soarta", a spus Flutur. El a avertizat ca "vor lua cate o pauza" membrii coalitiei care "se joaca" si vor face "accidente de parcurs".
Marko Bela cere timp
In aceeasi zi in care reprezentantii PD si PNL lansau avertismente, mai mult sau mai putin directe, la adresa partenerilor din arcul guvernamental, seful UDMR Marko Bela, aflat la Targu Mures, aprecia ca schimbarea presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului este o discutie care poate fi amanata pentru toamna. "Avem motiunea de cenzura pentru saptamana viitoare, dupa aceea trebuie sa rezolvam problema conducerii televiziunii si a radioului, ceea ce se va rezolva probabil nu saptamana viitoare, ci cealalta, si cu aceste masuri si cu aceste deziderate am si finalizat sesiunea de primavara a Parlamentului. Problema modificarii regulamentului, o eventuala schimbare a presedintilor Camerelor putem sa discutam la toamna", a spus Marko Bela.
Voiculescu e surprins
Ieri a raspuns, batandu-i obrazul lui Boc, liderul conservatorilor, Dan Voiculescu. Intr-un comunicat de presa remis publicitatii, presedintele PC s-a declarat "total surprins" de afirmatiile facute de liderul PD la Arad. "In pofida repetatelor noastre apeluri pentru respectarea protocolului coalitiei, care prevede discutarea tuturor problemelor in cadrul CNC, liderul interimar al PD se lanseaza periodic in diverse afirmatii la adresa partenerilor de coalitie. Nu inteleg autoritatea cu care presedintele interimar al PD, Emil Boc, stabileste termene si emite judecati pentru alti parteneri de coalitie", spune Voiculescu. "Ce-ar mai trebui sa stie domnul Boc este ca noi ne-am angajat ca vom sustine in urmatorii patru ani intreg programul de guvernare al cabinetului Tariceanu, si nu Partidul Democrat. Din acest punct de vedere, nu exista nici o initiativa a Guvernului pe care sa nu o fi sustinut in plenul Parlamentului", declara liderul PC (fost PUR).
Sentinta: Ori guvernare, ori anticipate
Boc a revenit ieri cu un mesaj si mai explicit. Partidul Conservator si UDMR vor trebui sa aleaga: ori guverneaza alaturi de noi ori facem alegeri anticipate, a spus liderul PD, adaugand ca PC si UDMR au timp de gandire pana in luna iulie pentru a decide daca vor la putere sau in opozitie. "Vom cere un calendar expres celor doua partide din coalitie, pentru a prelua in acest mandat guvernarea Romaniei si la nivelul Parlamentului si la cel al serviciilor deconcentrate. Sa se decida daca guverneaza cu Alianta DA sau cu PSD. Nu le cerem sa iasa de la guvernare, dar dorim sa ne asumam actul de guvernare pe parcursul mandatului. Acest act nu poate fi exercitat daca nu trag toti partenerii din coalitie pentru acelasi obiectiv. Solicitam celorlalti colegi din coalitie sa guvernam cu adevarat Romania, pe parcursul celor patru ani, pentru ca aceasta duplicitate de a fi si la putere si in opozitie nu este benefica si eficienta pentru tara", a spus Boc.
Anomalii ale guvernarii
In discursul tinut in fata participantilor la intalnirea regionala desfasurata duminica la Cluj-Napoca, in care si-a prezentat motiunea populara, Emil Boc a afirmat ca se inregistreaza inca "anomalii ale functionarii guvernarii". Liderul PD a dat ca exemple prezenta unor directori PSD in serviciile deconcentrate de la nivel teritorial si "struto-camila" reprezentata de conducerea PSD a celor doua Camere ale Parlamentului intr-o guvernare a Aliantei DA "Acest lucru nu mai poate continua. Nu mi se pare normal ca cineva din coalitie sa isi bea cafeaua dimineata cu Tariceanu, iar ceaiul dupa-amiaza cu Nastase si Vacaroiu", a explicat Emil Boc.
In opinia acestuia, prezenta presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului da un semnal nociv liderilor PSD din teritoriu, care se agata de functiile din serviciile deconcentrate, boicotand si blocand activitatea Aliantei DA.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.