Membrii din totdeauna ai UE par acum sa se indoiasca de viitorul Uniunii, insa noi, cei din Ucraina, privim organizatia cu speranta si admiratie. Principalul obiectiv al politicii noastre externe este sa ne alaturam progresului UE, Ucraina descoperin
Membrii din totdeauna ai UE par acum sa se indoiasca de viitorul Uniunii, insa noi, cei din Ucraina, privim organizatia cu speranta si admiratie. Principalul obiectiv al politicii noastre externe este sa ne alaturam progresului UE, Ucraina descoperind ca nationalismul nu reprezinta un sfarsit, ci un inceput.
Intr-adevar, unitatea europeana este indivizibila: cand o natiune este ostracizata, nici celelalte nu sunt libere. Noi, europenii, suntem prinsi, fara scapare, in plasa destinului. Fiecare aspect al culturii noastre comune, daca nu chiar si ultimul secol de suferinta comuna, confirma aceasta in numele nostru. Ceea ce afecteaza Europa in mod direct ne afecteaza pe noi toti indirect.
Nu ne mai putem permite vreodata sa traim cu notiunea ingusta a doua Europe, a unor caracteristici diferentiate, a celor din interior si a celor din afara. Cei care traiesc pe continentul european nu pot - de fapt, nu trebuie - sa fie considerati drept straini fata de Uniune. Pax Europa si prosperitatea pan-europeana de astazi depind de aceasta.
Cu siguranta, unele persoane obiecteaza ca Ucraina nu reprezinta Europa. Sa vina la Kiev si sa vorbeasca cu oamenii, cu tinerii si cu persoanele in varsta, cu muncitorii din fabrica, cu sotiile fermierilor, cu avocatii, doctorii si profesorii care au rezistat in picioare in frig, timp de saptamani, la sfarsitul iernii trecute, pentru a-si apara libertatile.
Nu sunt acestia la fel ca cei care au ramas alaturi de generalul de Gaulle in timpul Rezistentei franceze? Nu sunt una si aceeasi cu cei care au murit luptand pentru republica spaniola in anii 1930, care au eliberat Budapesta 1956 si au pus capat fascismului in Spania si Portugalia in anii 1970? Nu sunt animati de acelasi spirit al Solidaritatii din Polonia si a maselor pasnice care au creat Revolutia de Catifea de la Praga in 1989? Acesta este adevaratul spirit european si nici o indoiala nu il poate distruge.
Noile natiuni, impreuna cu fostele state care le dominau, pot construi acelasi tip de relatie fructuoasa pe care Franta a stabilit-o cu Germania - o relatie bazata pe egalitate si interese comune. Acesta este genul de relatie pe care tara mea doreste sa o aiba cu Rusia, iar atingerea acestui obiectiv reprezinta modalitatea prin care putem ajuta la extinderea zonei de pace a Europei.
Bineinteles, este prematur sa facem mai mult decat sa indicam inalta consideratie cu care privim perspectiva aderarii la UE. Suntem constienti ca rolul nostru in cadrul acestui maret edificiu nu se va evidentia peste noapte. De asemenea, stim ca unificarea Europei nu se realizeaza numai prin documente si declaratii, ci prin actiuni inovatoare, destinate asigurarii unei vieti mai bune si securitatii tuturor europenilor.
Construirea unei Ucraine care sa merite sa fie inclusa in randul statelor europene nu va fi usoara, ieftina sau rapida. Insa, la fel ca insasi Uniunea, poate fi construita si va fi realizata. Stim ca provocarea este mare, insa recompensa merita efortul, iar Europa ar trebui sa stie ca acesta este scopul nostru.
O parte din munca pentru reinnoirea Ucrainei o reprezinta batalia creativa pentru a pune capat secolului de cosmar in care fascismul si comunismul - ideologii nascute in inima Europei - s-au luptat pentru suprematie. Numai in urma cu cateva luni, in orasele din Ucraina, copiii si parintii nostri au infruntat trupe inarmate, caini care maraiau si chiar moartea. Cu cativa ani in urma, Gheorghi Gongadze, care dorea sa informeze publicul despre coruptia fostului nostru regim, a fost brutalizat si decapitat de asasinii regimului.
Insa revolutia noastra portocalie de iarna trecuta demostreaza ca poporul Ucrainei a triumfat. Asadar, in pofida indoielilor si dificultatilor de astazi, am o incredere de neclintit in Europa. Refuz sa accept disperarea drept raspuns final la ambiguitatile si ororile istoriei ucrainene. Refuz sa accept opinia ca Ucraina este legata in mod tragic de mostenirea miezului de noapte fara stele al comunismului astfel incat nu vom mai vedea niciodata rasaritul stralucitor al pacii si al adevaratei unitati a Europei.
Cand cetatenii UE considera locul Ucrainei in Europa ar trebui sa priveasca atat in spatele figurii pe care o vad, cat si sa o cerceteze mai indeaproape. Ar trebui sa treaca peste aparentele teritoriilor pustiite si ravasite de comunism, saraciei si ale diviziunilor sociale prin care fostii nostri lideri au incercat sa isi prelungeasca sederea la conducere.
In loc de toate acestea ar trebui sa vada chipul noului nostru presedinte, Viktor Iuscenko, desfigurat de otrava in timpul campaniei electorale de anul trecut, si sa isi aduca aminte de cuvintele marelui francez Andre Malraux, pentru care "cele mai frumoase chipuri sunt cele care au fost ranite."
Iulia Timosenko este
prim-ministrul Ucrainei.
Copyright: Project Syndicate, 2005

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.