Participantii la Consiliul National al Uniunii Federatiei Sindicale (UFS) Atlas, reuniti, la sfarsitul saptamanii trecute la Neptun, au apreciat ca ar fi necesara o unificare a miscarii sindicale la nivel national, in actuala conjunctura economica si
Participantii la Consiliul National al Uniunii Federatiei Sindicale (UFS) Atlas, reuniti, la sfarsitul saptamanii trecute la Neptun, au apreciat ca ar fi necesara o unificare a miscarii sindicale la nivel national, in actuala conjunctura economica si politica din Romania, transmite Rompres. Liderii UFS Atlas, structura sindicala ce reprezinta interesele angajatilor din gaze, petrol, energie, telecomunicatii si servicii publice, functionarii publici din institutiile de control, ziaristi, au constatat ca nici dupa sase luni de gratie acordate Guvernului nu au parteneri de dialog social, au declarat surse sindicale. "Guvernul se aseaza greu, iar problemele noastre se aduna si mai mult", considera Eugen Luha, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Gazelor. "Masurile antipopulare ale actualului Guvern se aduna, nemultumirile cresc, iar noi avem nu numai drepturi, ci si obligatii. De aceea, trebuie sa ne gandim la o forma de unificare a miscarii sindicale pentru a deveni mai puternici", sustine Ion Radoi, presedintele Conventiei Nationale a Transportatorilor, structura sindicala ce reuneste transporturile de toate genurile. "O noua confederatie, o noua uniune, nu are importanta, orice, dar trebuie sa fim puternici pentru a termina ce am inceput, pentru a putea face fata companiilor multi si transnationale ce au patruns pe piata romaneasca", sustine Radoi. Presedintii federatiilor sindicale membre ale UFS Atlas au apreciat finalizarea negocierilor pe marginea Codului Muncii, dar au avertizat ca nu vor accepta nici o modificare la documentul final negociat si adoptat de toti partenerii sociali. Modificarile la Codul Muncii urmeaza sa fie adoptate pana la sfarsitul acestei luni, prin Ordonanta de Urgenta.
Federatia Sindicatelor Libere si Independente (FSLI) Petrom va aloca circa doua miliarde de lei pe luna pentru salariile muncitorilor - membri de sindicat - ai rafinariei de la Suplacu de Barcau, transmite Rompres. Liviu Luca, presedintele federatiei, a primit aprobarea membrilor sai de sindicat pentru aceasta plata, la sfasitul saptamanii trecute, in cadrul lucrarilor Consiliului liderilor ai UFS Atlas. "Facem acest gest din solidaritate cu colegii nostri care nu si-au mai primit salariile de patru luni, pentru ca au un patron care nu vrea sa-si mai recunoasca proprietatea, fapt pentru care ei nici nu pot intra in somaj. Suma pe care o va primi fiecare muncitor - sindicalist este echivalentul valorii salariului minim pe economie", afirma Liviu Luca. Rafinaria de la Suplacu de Barcau a fost privatizata, 51% din actiuni fiind detinute de EuroHouse 2000 SRL, iar 49% - de catre 32.000 de persoane fizice, sustine liderul sindical din rafinarie, Gheorghe Zmolea. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.