Conferinta nationala a Uniunii Scriitorilor din Romania (USR), desfasurata ieri, vineri 17 iunie, l-a ales ca nou presedinte, dupa un singur tur de scrutin, pe cunoscutul critic si istoric literar Nicolae Manolescu. Fostul presedinte, Eugen Uricaru,
Conferinta nationala a Uniunii Scriitorilor din Romania (USR), desfasurata ieri, vineri 17 iunie, l-a ales ca nou presedinte, dupa un singur tur de scrutin, pe cunoscutul critic si istoric literar Nicolae Manolescu. Fostul presedinte, Eugen Uricaru, care si-a depus acum o luna demisia ca urmare a scandalului deconspirarii sale ca informator de catre Doina Cornea, a sustinut in fata adunarii un raport de activitate, s-a dezvinovatit de acuzatia ca a fost informator al Securitatii regimului comunist si a anuntat ca se reintoarce "la masa de scris". Dupa ce candidatii si-au prezentat programele, s-a trecut la vot. Nicolae Manolescu a obtinut 322 din cele 479 de voturi valabil exprimate, scorurile celorlalti candidati fiind: Cezar Ivanescu - 84 de voturi, Victor Frunza - 29, Mircea Ghitulescu - 23, Grisa Gherghei - 7, Mihail Galatanu si Carolina Ilica - cate 6 si George Gibescu - 2 voturi (7 au fost anulate). Nicolae Manolescu, in varsta de 65 de ani, profesor la Facultatea de Litere a Universitatii Bucuresti, este unul dintre cei mai importanti critici ai literaturii romane postbelice. In perioada postcomunista a fost, de asemenea, activ in politica, infiintand si conducand Partidul Aliantei Civice. A fost senator si a candidat la sefia statului in 1996. S-a retras din politica dupa ce PAC-ul a fuzionat cu PNL. In urma cu 4 ani, in primavara lui 2001, a candidat pentru prima oara la presedintia USR, pierzand in fata lui Eugen Uricaru, dupa doua tururi de scrutin. Atat inaintea conferintei, cat si dupa alegerea sa, Manolescu a vorbit despre necesitatea "recastigarii demnitatii" USR si despre urgenta reformarii institutiei. Comitetul director, constituit in urma alegerilor din filialele USR, in saptamanile care au precedat reuniunea de ieri, urmeaza sa desemneze vicepresedintele si secretarii Uniunii. Manolescu a anuntat ca il va propune ca vicepresedinte pe Varujan Vosganian, economist si senator PNL, totodata scriitor, promotor al unui proiect de echilibrare manageriala a USR. (D.C.)
Cum a castigat Manolescu la Uniunea Scriitorilor
O aula universitara - cea de la Facultatea de Drept - care n-ajunge sa se umple pe mai mult de doua treimi. Aici se tine Conferinta nationala a Uniunii Scriitorilor din Romania, editia 2005. Sunt prezenti delegatii celor 2300 (sau 2500?) de membri, altfel spus, floarea florii scriitorimii autohtone, care se inscrie pe lista de prezenta, in functie de sectie si filiala. E foarte cald, iar in sala duhneste a statut si transpiratie, plutind peste atmosfera de intalnire de 50 de ani de la absolvirea liceului, cu schimburi de carti (sunt destui veniti din provincie), dedicatii si puneri la zi cu viata personal-profesionala. Oricat ar protesta aparatorii USR impotriva acuzelor de conservatorism sclerotic, e greu sa treci cu vederea varsta participantilor la conferinta - pana si cvadragenari gasesti cu greu printre ei (venita impreuna cu Nora Iuga, poeta Adela Greceanu e de departe o figura exotic de tanara; Elena Vladareanu, Bogdan Perdivara si Razvan Tupa, poeti si ei, sunt aici in virtutea ocupatiilor lor jurnalistice).
O incredibila adunare de gospodine, femei de bine, administratori de bloc la pensie, purtatori ai insemnului clasicizat al breslei intelectualilor: mapa/ diplomatul, din piele antediluviana sau imitatie capitalista. Miroase a vechi, a uscat, a abia scos de la naftalina.
Conducator de sedinta e dramaturgul Horia Garbea (care zambeste, inexplicabil de ce, tot timpul); trece discursul de bilant al presedintelui demisionar, Eugen Uricaru, se stabileste comisia de numarare a voturilor (nimeni nu stie cum se voteaza, de vreme ce toata lumea are alte treburi, iar in aula e un du-te-vino abulic). Incep prezentarile catindatilor la presedintie, de la Victor Frunza (primul vorbitor) la Nicolae Manolescu (ultimul), trecand prin Mihail Galatanu, Grisa Gherghei, Mircea Ghitulescu, Carolina Ilica si Cezar Ivanescu. Si nu poti decat sa stai, sa privesti/ asculti si sa te-ntrebi: de unde atata incoerenta in discurs, lipsa de articulare in vorbire, retorica gaunoasa, atatea greseli de gramatica, la niste oameni a caror meserie e cuvantul?
Manolescu pare de pe alta planeta, dintr-o alta lume, cu totul - dar cu totul! - alta decat serbarea de casa de cultura pentru pensionari care pare a fi conferinta USR. Il absolva pe Uricaru - "Udrea" e un nume colectiv, pentru un grup de scriitori-informatori din Ardeal, din care el nu face parte. Are emotii, vrea sa refaca traditia de demnitate si independenta a Uniunii, vrea sa atraga tinerii, sa "asaneze moral" institutia (asta promit, de fapt, toti candidatii). E greu, totusi, sa nu te-ntrebi ce inseamna "moral" pentru oamenii astia picati ca din alte vremuri, prinsi intr-o bucla temporala din care nu mai ies. La fel de greu e sa-ti imaginezi la ce i-a trebuit lui Nicolae Manolescu aceasta ghiulea de picior - alt motiv decat idealismul incurabil.
Se termina discursurile, Garbea ureaza electorilor sa "voteze in pace", iar viata merge mai departe (cu un Dumnezeu in ceruri): pe cand se uita mandru imprejur, in drum spre urna de vot, demnului presedinte interimar (fost vicepresedinte) al Uniunii, romancierul Nicolae Breban, ii cade-n brate bariera de la una din intrarile in curte (dar scapa nevatamat). Ca la orice buna revedere, intalnirea continua, intre votare si anuntarea castigatorului, la carciuma de peste drum, numita "Tosca", unde chelnerii si bucatarul sunt cu totul luati prin surprindere de afluxul de clienti (motiv pentru care nu se mai servesc decat bauturi si pizza).
Si, evident, Manolescu iese presedinte. Divinitatea sa ne-ajute!
 
Nicolae Manolescu, presedinte ales al Uniunii Scriitorilor, in exclusivitate pentru ZIUA:
"Cine crede ca presedintia Uniunii Scriitorilor e o mare bucurie si o mare usurare se insala. E o povara. Sper sa fiu un bun "magar" care o cara in spinare!"

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.