Liderii europeni s-au exprimat in favoarea mentinerii provinciei Kosovo drept o entitate multietnica si democratica, fara a suferi nici o modificare teritoriala pana in momentul definirii viitorului sau statut, se arata in proiectul de concluzii al r
Liderii europeni s-au exprimat in favoarea mentinerii provinciei Kosovo drept o entitate multietnica si democratica, fara a suferi nici o modificare teritoriala pana in momentul definirii viitorului sau statut, se arata in proiectul de concluzii al reuniunii europene de la Bruxelles, informeaza Mediafax. Statutul provinciei urmeaza sa fie determinat in cursul acestui an, inceperea negocierilor fiind conditionata de respectarea normelor democratice definite de ONU de catre autoritatile din Kosovo. Liderii europeni avertizeaza insa ca "rezultatul examinarii globale nu este prestabilit". Totodata, proiectul de concluzii al summit-ului de la Bruxelles sugereaza institutiilor provizorii care se ocupa de administrarea autonoma a provinciei Kosovo "sa-si intensifice eforturile" in ceea ce priveste intoarcerea refugiatilor si protejarea tuturor comunitatilor din regiune. In acelasi timp, oficialii europeni cer "solemn tuturor partilor sa dea dovada de bunavointa, pentru a ajunge la o solutie reciproc acceptabila", solicitand autoritatilor de la Belgrad "sa-i incurajeze in mod activ pe sarbii din Kosovo sa-si asume locul pe care il merita in institutiile kosovare". Recomandarile liderilor Uniunii includ, de asemenea, referiri la "consolidarea securitatii si stabilitatii in regiune", avertizand ca "orice solutie unilaterala sau care ar rezulta din folosirea fortei, precum si orice modificare a teritoriului actual al provinciei vor fi inacceptabile". "Nu va exista, prin urmare, nici o impartire a provinciei, nici o unire a ei cu o alta tara sau cu o parte a unei alte tari", mai afirma proiectul de concluzii ale summit-ului european.
Participantii la summit considera ca viitorul statut al provinciei va trebui sa fie "pe deplin compatibil cu valorile si normele europene" si va trebui sa se bazeze pe principiul "multietnicitatii, pe respectarea deplina a drepturilor omului, inclusiv a dreptului de a se intoarce acasa in siguranta pe care il au toti refugiatii si persoanele stramutate". Liderii europeni isi reafirma, de asemenea, disponibilitatea de a furniza pe termen mediu o prezenta civila si militara, pentru a asigura securitatea si protectia minoritatilor. (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.